Imprimeix

EU exigeix una regulació restrictiva de les flotes de rent a car per a la temporada alta

on .

Compartir a Facebook

- El Govern ha incomplert el mandat parlamentari i no ha adoptat cap mesura.

Els cotxes que lloguen als turistes les empreses de rent a car contribueixen a augmentar la saturació i la inseguretat de les carreteres, que ja estan saturades tot l’any, al llarg de la temporada turística. És un element més que s’afegeix a l’excés de vehicles privats que circulen habitualment per les carreteres de Balears.

Si no s’estableix un transport públic realment eficaç (s’acaben de reduir freqüències de tren i metro), si es permet continuar construint en sòl rústic, si no es posen límits a l’arribada de turistes (aquest any està previst un augment important d’arribades als aeroports de les Illes i de places d’allotjaments irregulars que s’ofereixen) i si tampoc es posen límits a les flotes de rent a car, el col·lapse de les carreteres està assegurat i no es solucionarà ampliant-les o construint-ne de noves.

Les flotes de rent a car només són una part del problema, però si no s’actua sobre ell, si no se li posen límits, no hi ha dubte que contribueixen a agreujar-lo. En bona part, aquests vehicles no paguen l’impost de circulació a cap municipi de les Illes i incompleixen l’obligació legal de registrar-se. A més, tal com va passar la temporada passada, les grans companyies poden desplaçar a Balears les flotes ubicades a altres destinacions turístiques sense cap tipus de control.

A finals del 2015, el Parlament balear va aprovar una proposició que obligava el Govern a treballar per a regular aquesta activitat, establint límits, però a passat el temps i no s’ha adoptat cap mesura ni tampoc se n’espera cap per aquesta temporada.

Per tot això, EU exigeix agilitat i valentia per part del Govern per a establir una regulació restrictiva. Mentrestant, s’haurien d’immobilitzar els vehicles que no compleixin els requisits d’inscripció.

Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha manifestat la seva preocupació per l’incompliment dels objectius del Govern progressista i de la lentitud o falta de coratge per implantar mesures que vagin contra la saturació. A aquest pas, ha afirmat, es pot acabar la legislatura que havia de ser la de combatre la saturació, amb un empitjorament generalitzat de tots els indicadors: saturació turística, col·lapse de les carreteres, augment extraordinari de l’oferta d’allotjament extrahoteler i del consum d’aigua i energia, al mateix temps que no es resolen les deficiències del transport públic i s’agreuja a problemàtica d’accés a un habitatge digne a preus raonables. Aquest panorama seria catastròfic per a la ciutadania i pel futur de l’esquerra, és hora ja de reaccionar sense perdre més temps i d’adoptar decisions valentes.