Imprimeix

L'estètica que cosifica a la dona fomenta el maltractament a la dona

on .

Compartir a Facebook

Ja està bé! Ens sembla indignant que la societat, les autoritats i mitjans de comunicació, no siguin capaços de relacionar el fet: reduir la dona a un objecte de consum està directament relacionat amb el maltractament i la violència de gènere.

Amb aquesta denúncia pública no volem fer-nos passar per moralistes malenteses, ja que en una societat democràtica hi ha àmbits, agradin més o agradin menys, per a l'expressió sexual. Que la capacitat expressiva de certs recursos publicitaris amaguen segones lectures vexatòries per a les dones darrere una aparença innocent, com el darrer i polèmic cartell de Campos, no se li hauria d'escapar a ningú. Que aquesta publicitat, per ser «innocent» i no mostra parts específiques com atributs femenins, permet una certa legitimitat social al recurs propagandístic. Tot tipus de persones poden accedir al cartell polèmic de Campos. L'exemple, i segones lectures, que s'envia a joves i nens i que han de tancar ells sols el missatge publicitari de la «boca menjadora de plàtans» és terriblement violent i condemna a la joventut a un cercle viciós de violència, ja que com es suposa que aquests nens han d'entendre a les dones? A les seves mares, germanes, àvies i companyes. Com han de reduir a objecte sexualitzat la identitat femenina sense passar per la violència física i psicològica?

El masclisme, el patriarcat, és un sistema econòmic i de control, que sotmet i regularitza a homes i dones. Són múltiples els fets silenciosos, com el cartell que aquí es denuncia, que van conformant una estructura de violència invisible destinada a tipificar les identitats sexuals amb l'objecte únic de perpetuar un estat de les coses on la dona és reduïda a un objecte de consum i satisfacció masculina i actua com un motor econòmic del Capital.

Des de l'Àrea de la Dona d'EUIB i des de l'Assemblea local de Campos, volem fer palès que les autoritats pertinents no poden deixar que es celebri en un espai públic una festa amb tal reclam publicitari. Així mateix, animem a totes les dones de Campos que facin boicot a la festa anunciada i vagin a realitzar instàncies a l'Ajuntament de Campos. Per acabar, llençam un contra-cartell perquè aquesta situació no quedi inadvertida i s'aprofiti per fer pedagogia enfront la violència silenciosa que col·labora i suma en el terrorisme que pateix la dona, anomenat violència de gènere.

photo 2017-08-01 12-21-10