Imprimeix

EU EN CONTRA DE LES SANCIONS IMPOSADES PER SALOM

on .

Compartir a Facebook

arran-palmaAquest estiu, com és tendència darrerament, l'augment de les xifres del turisme tornen a batre rècords tant a Balears com a l'Estat espanyol. El debat ha botat a l'agenda mediàtica amb les accions d'Arran a Balears i Catalunya. L'excessiva atenció mediàtica que ha acompanyat a aquestes accions i que hagueren passat desapercebudes i ofegades pels successos diaris de les ciutats, ha tingut la virtut de situar a primera plana el necessari debat sobre el model turístic, que ens suposa sustent i explotació per igual.

Que el turisme és la principal "indústria" que conforma el nostre teixit empresarial i el nostre principal motor econòmic no se li oblida a ningú. La dependència absoluta en aquest sector i les conseqüències derivades d'aquesta, són les que denunciem diàriament des de fa dècades: desequilibri productiu (falta d'inversió i+d+i i diversificació en altres sectors), temporalització del treball, augment de la pressió ambiental, especulació del sol i l'habitatge, inversions i recursos adaptats a la necessitat de la indústria del turisme i no a les necessitats d'un desenvolupament equilibrat i compensat dels territoris (autovies repetides com el desdoblament de Llucmajor-Campos). La falta de diversificació en sectors econòmics i d'innovació porta als nostres joves i científics a emigrar o a reconvertir-se en treballadors precaris del sector serveis.

El calat de les crítiques al model turístic arriba al cor mateix d'un sistema corrupte i insostenible, d'aquí la necessària criminalització, d'aquí que s'accepti el debat quan Arran el posa sobre la taula havent-se donat un tir al peu abans de començar-lo, aquesta crítica al model turístic i per extensió al model europeu que ens redueix a platja d'Europa ja és criticada per Esquerra Unida i el moviment ecologista i socialista des de fa dècades. L'anomenada turismefòbia és una hàbil estratègia de la dreta per ningunejar les propostes de transformació i superació del model, del qual hi ha rius de tinta escrits des de les universitats. Aquestes accions, bicis punxades, pintades, confetis i bengales, que la majoria podríem titllar de gamberrades es produeixen per mils en aquesta societat de masses, però ara es decideix posar el focus en elles, perquè són una oportunitat per criminalitzar les maneres i amb elles els continguts que poden posar-se en tela de judici aquest irracional i destructiu sistema.

Finalment, els ministres del PP han iniciat les advertències de criminalització contra tot el qui ossi senyalar la gallina dels ous d'or, i adverteixen inclús al sentit comú que no pensen posar límits, com ens sorprenien ahir alguns titulars: Rafael Hernando (PP) considera un "deliri" que Balears pretengui fixar un tope de turistes. Això junt amb les ràpides sancions que no s'han fet esperar contra les juvenils i innocents accions que EUIB no comparteix però que no creu que hagin de ser sancionades perquè resulta ser la manera de posar el focus directament sobre el problema. No mereix la criminalització de l'organització juvenil de la qual ens informen els mitjans de comunicació, més quan els empresaris segueixen obrint establiments sense llicència, contractant en precari i en negre, mentre l'alarma social per un turisme de borratxera no atura de créixer i mentre la pressió ambiental tornarà a deixar lesions cada cop més irreversibles sobre el medi i el territori.

Des d'Esquerra Unida de les Illes Balears entenem que el turisme pot ser sociabilitzat, racionalitzant les seves dimensions i efectes per l'acció de l'Estat. A la vegada que necessita ser superat com a model de Sol i Platja, i ser sotmès a criteris de sostenibilitat ecològica.