son?coletes.jpg

Esquerra Unida considera ofensiu l’acord del plenari sobre memòria històrica ja que enlloc de restituir la memòria de les víctimes, la desvirtua aplegant assassins amb assassinats, allunyant-se dels drets de la llei de memòria.

Va ser l’únic força política de Manacor que va demanar un acte institucional de reconeixement a les víctimes republicanes en el marc del darrer homenatge a Son Coletes

En el darrer plenari de l’Ajuntament de Manacor s’aprovà una iniciativa per part de PP, AIPC, ALM-UM, PSM+Esquerra+Verds i PSOE que preveu la redacció d’una moció per la memòria històrica, en consonància de la necessària però insuficient llei de la memòria històrica aprovada pel Congrés del Diputats, i l’organització d’un acte institucional d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil sense excepció, en una redacció prou ambigua i tova: «L’Ajuntament de Manacor promourà un acte institucional de condemna de la Guerra Civil i de la Dictadura i d’homenatge i reconeixement a les víctimes». Homenatjar asèpticament a les víctimes és una forma insultant de contribuir a amagar els fets històrics de la nostra història i la pitjor herència que podem deixar a les generacions futures. 

Des d’Esquerra Unida – Iniciativa Verda de Manacor seguim demanant al nostre ajuntament, la institució democràtica més propera, que es faci un reconeixement institucional als fets històrics i es retrobi amb la memòria del seu municipi amb un reconeixement explícit a les víctimes republicanes.

Una persona morta és irrecuperable, i tan de bo no n’hi hagués haguda cap, però equiparar víctimes amb botxins, no condemnar l’alçament militar i el cop d’estat a un govern legítim que provocà directament la Guerra Civil o obviar la forta repressió dels llargs anys de la dictadura no ajuda precisament «a la reparació moral i a la recuperació de la seva memòria personal i familiar«, com diu el punt 1 de la moció consensuada.

Sense ànim de revenja, mentre les víctimes dels subllevats vencedors han tengut reconeixement oficial des del primer dia, encara a dia d’avui, moltes altres famílies no saben on estan enterrades les seves víctimes. Lluitadors i lluitadores per la democràcia i la llibertat en temps molts difícils de plena repressió com Esperanza Martínez «Solé», comentà en una visita al nostre municipi que encara no sap on està el cadàver de son pare. Tristament, no és un cas aïllat. 

Volem recordar que la memòria històrica no és una manera de remoure els fantasmes del passat. El record de les víctimes és un dret a recuperar la memòria històrica i alhora el reconeixement d’uns valors (de progrés, d’igualtat i de llibertat) que ens permeten mirar cap a un futur diferent.

Esquerra Unida – Iniciativa Verda de Manacor

Share This