NOTA DE PREMSA                Palma 2 de febrer de 2009

EU-EV MOSTRA LA SEVA SATISFACCIÓ PER LA DEDICACIÓ D’UN CARRER A SALVADOR ALLENDE A PALMA

El setembre de 2003 el Ple de l’Ajuntament de Palma ja va aprovar per unanimitat la proposta d’EUEV de posar el nom de Salvador Allende a un carrer

EU-EV de Palma mostra la seva satisfacció per la dedicació d’un carrer a Salvador Allende. Palma es suma així, al centenar de ciutats que han decidit honorar la memòria de Salvador Allende amb una plaça o carrer, tant a Espanya (Toledo, València, Màlaga, Barcelona, Oviedo, Alcoi, Algeciras, Armilla, Almansa, Córdoba, Cubelles, Castuera, Fuenlabrada, Zaragoza, etc.) com a Europa (Paris, Brussel·les, Lisboa, Berlín, Lyon, Livorno, Charleroy, etc.).

Amb motiu del 30 aniversari de la mort del polític xilè, l’11 de setembre de 2003, el Ple de l’Ajuntament de Palma va aprovar per unanimitat l’acord proposat per el grup municipal d’EU-EV en el que s’instava a posar el nom de Salvador Allende a un carrer o plaça. El sectarisme del govern popular, no va voler complir l’acord pres per unanimitat pel Ple. Més de cinc anys després, amb el canvi de govern a Cort, s’ha pogut dur a terme l’aplicació de l’anomenat acord, i malgrat el temps passat, des d’EU-EV de Palma, ens sentim satisfets per aquest fet que consideram de rellevància com a homenatge merescut a un màrtir de la llibertat com va ser Salvador Allende.

<< Comunicació institucional

L’AJUNTAMENT DE PALMA COL·LOCA LA PLACA AMB EL NOU NOM DEL CARRER SALVADOR ALLENDE

Fins ara s’han canviat un total de 56 noms de carrer a diferents barriades de Palma

 

La regidora d’Habitatge, Magdalena Palou, el regidor de Mobilitat, Joaquín Rodríguez, el tinent de batlessa de Benestar Social i Participació Ciutdana, Eberhard Grosske i el regidor de Funció Pública, José Hila.

El tinent de batlessa de Benestar Social i Participació Ciutadana, Eberhard Grosske de l’Ajuntament de Palma, el regidor de Funció Pública, José Hila, el regidor de Mobilitat, Joaquín Rodríguez i la regidora d’Habitatge, Magdalena Palou, han assistit aquest matí a la col·locació de la nova placa a nom del polític Salvador Allende, que substitueix l’antiga placa del carrer Gumersindo. Cal recordar que aquest canvi de nom fou aprovat pel ple de l’Ajuntament de Palma l’any 2003.Els canvis de nom de diferents carrers de Palma  responen al decret municipal aprovat el mes de maig de 2008, a proposta de la Comissió Especial per a la Toponímia. Aquesta proposta afecta en total a 141 carrers de ciutat, entre els quals s’inclouen 68 vies amb noms vinculat al franquisme. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament de Palma dóna compliment a una de les determinacions de la Llei de Memòria Històrica aprovada pel Congrés dels Diputats. Els canvis de nom dels 73 carrers restants atenen a qüestions lingüístiques i toponímiques.  Fins a l’actualitat s’han duit a terme un total de 56 canvis de noms de carrer a diferents barriades de Palma.  Els nous noms que ha proposat la comissió de Toponímia atenen a una sèrie de criteris, dels quals hi  exposam alguns exemples: 

  • Donar preferència a la toponímia popular tradicional i als elements culturals autòctons.

Exemple. Plaza Caudillo —–  Plaça de Son Castelló. Ex. Carrer Licinio de la Fuente —– Plaça de La Indioteria. Ex  Carrer Cabo Ferragut Jaume —– Carrer de Son Molines  

  • Noms de valors amb els quals la ciutat es senti més identificada.

Ex. Carrer Teniente Oyaga —– Carrer de la Concòrdia.  

  • Noms de dones.

Ex. Carrer Alférez González Moro —–  Carrer de Margarita Retuerto Ex. Carrer Soldado Bibiloni Vicens —– Carrer de Carme Guàrdia Ex. Carrer Cabo Martorell Roca —— Carrer de Margaluz Ex. Carrer Sargento Gracia Armengol —– Carrer de Concepción Arenal.  

  • Noms de persones destacades per la seva trajectòria.

Ex. Carrer Marinero Moll Duniach —– Carrer del Bisbe Teodor Úbeda Ex. Capità Riera Pou —– Carrer de Ramon Serra Ex. Carrer Gumersindo —- Carrer de Josep Melià Ex. Carrer Soldado Ramis Bover —- Carrer de Damià Huguet Ex. Carrer Capità Salom —— Carrer d’Alfons el Magnànim  Aquests nous carrers denominen el següent tipus de vies: 1)Vies que no tenien nom2)Vies que s’han dividit en dos per reformes urbanes i requereixen una retitulació3)Vies que requereixen una traducció simple4)Vies amb proposta de canvi de forma (exemple Carrer del Convent dels Caputxins, carrer dels Caputxins) L’antic carrer Gumersindo forma part dels carrers que s’han dividit en dos per reformes urbanes.  

 

Share This