Una jornada per a la dinamització de la participació a l’Agenda 21

S’han compartit experiències de municipis de menys de 20.000 habitants

miquel?rossello?francesc?morell.jpgDurant tot el matí, la Casa de Cultura de Campanet ha acollit una jornada amb el lema «Dinamització de la participació a l’A21L en municipis de menys de 20.000 habitants», organitzada per Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca i l’Observatori de Polítiques Locals.

Aquesta jornada posa punt i apart a tota una sèrie de trobades, debats, reunions i jornades que Cooperació Local ha anat organitzant durant el darrer any amb l’objectiu d’impulsar les Agendes 21 Locals i Escolars a Mallorca i la recerca de mecanismes per estimular la participació.

Miquel Rosselló, Conseller de Cooperació Local i Francesc Morell, Batle de Campanet han inaugurat la jornada i donat la benvinguda al assistents. A continuació s’han exposat un grapat d’experiències positives realitzades en l’àmbit de la participació a municipis de Mallorca, així com Ferreries, municipi convidat de Menorca. Neus Andreu, tècnica de l’A21L de Sant Llorenç des Cardassar ha exposat la importància de disposar de recursos per a organitzar i fomentar la participació i ha recordat que davant tot, el procés de participació té caràcter voluntari i que és important estimular-ho. Sant Llorenç ha presentat noves formes de participació, com un debat i enquesta que implicà a les families d’alumnes de vàries escoles del municipi amb resultats molt positius.

ponents?jornada?251108.jpgJust després intervengué Miquel Ramón, regidor de Puigpunyent. Comentà les experiències de participació al seu municipi. Destacà que Agenda 21 és bàsicament sostenibilitat i participació, per tant des de l’ajuntament procuren facilitar la participació a la ciutadania i oferir un factor «recompensa» executant les propostes en un plaç de temps raonable perquè els participant perceben que realment la seva participació té un efecte pràctic i tangible en el seu entorn.

Guillem Crespí, Batle de Santa Eugènia presentà dos documentals audiovisuals per fer el procés de participació més atractiu per a la ciutadania, donant-li veu perquè expressi el que li agrada i el que no del seu poble i per estimular als participants a fer propostes i implicar-se en elles. Els documentals també han servit com a punt de trobada generacional.

Josep Carreres, Batle de Ferreries, ha fet un recorregut per una dècada de l’Agenda 21 al seu municipi, on un alt grau d’associacionisme i participació han fet el procés més fàcil. Les reunions dels tallers de participació (l’equivalent al fòrum ciutadà) són regulars i el procés d’execució de les propostes és elevat.

La darrera intervenció ha estat Maria Jesús Bagur, Coordinadora de l’A21L a Menorca. Destacà la coordinació existent entre els 8 ajuntaments de l’illa. Des del seu departament asseguren la coherència i homogenització de les distintes Agendes 21 i ofereixen assistència jurídica, econòmica i tècnica.

Seguidament s’ha encetat un animat debat obert per recollir idees i propostes per a al llibre blanc de la participació a Mallorca que Cooperació Local està preparant.

Share This