comunicat de premsa

ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA

D’ESQUERRA UNIDA DE LES ILLES BALEARS

Els delegats/des elegeixen una llista unitària de 20 persones que participaran a la IX Assemblea d´IU

 

Aquest cap de setmana, EUIB ha celebrat a Palma una Assemblea Extraordinària, amb la participació dels companyes i companys de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Aquesta Assemblea s´emmarca en el procés de debat previ a la IX assemblea d´IU, que es farà a Rivas Vaciamadrid el proper mes de novembre.

A l´Assemblea va ser elegida una llista unitària i paritària de 20 delegats i delegades, segons criteris de representativitat territorial (amb presència també del company de Formentera Artur Parron) i política, d´acord amb les diferents tesis o documents polítics que es debaten de cara a l´Assemblea Federal. En aquest sentit, l´Assemblea d´EUIB va votar majoritàriament una esmena d´addició que pretén tendir ponts entre les diferents posicions que es presenten a nivell d´Estat, “amb la vocació de sentar les bases perquè la IX Assemblea d´IU sigui unitària i posi les bases per obrir un procés consituient”, segons defensà Eberhard Grosske, proponent de la mateixa.

L´Assemblea també va aprovar dues resolucions per unanimitat, una relativa a la crisi econòmica i una altra sobre els creixents casos de corrupció. A la primera, EU es compromet a bolcar la major part de la seva activitat política en els propers mesos a la construcció d´alternatives socials a la crisi; pel que fa a la resolució sobre la corrupció, EU reclama la supressió de la condició d´aforat/da dels parlamentaris sospitosos de corrupció.

Aquí teniu el text íntegre de les dues resolucions aprovades per unanimitat:

RESOLUCIÓ 1.

EU DAVANT LA CRISI ECONÒMICA: CONSTRUIR ALTERNATIVES PENSANT EN LES PERSONES

A pesar dels esforços de les instàncies econòmiques i financeres i de bona part de la classe política per amagar la realitat, avui és més que evident que ens trobam davant una crisi que no té precedents i que fa mesos que els ciutadans i ciutadanes senzills pateixen a les seves butxaques, a la cistella de la compra, en el fet de no arribar a finals de mes.

A més, es tracta d´una crisi excepcional, que no té precedents, i que per primera vegada és global, és a dir, afecta tot el planeta i especialment les capes més desafavorides, en una triple dimensió: és una crisi econòmico-financera, energètica i alimentària.

Tothom reclama ara que la crisi no l´han de pagar els més dèbils, però les mesures que es promouen des de les més altes instàncies converteixen aquest suposat objectiu en pura retòrica, a la vista dels esdeveniments: ajuts directes per a les grans constructores, o injeccions mil-milionàries als bancs valen com a exemple.

Per altra banda, la crisi pot esdevenir una coartada perfecta per a una nova concentració de capitals i la reducció de costs per part de les grans empreses, així com una excusa ideal per empitjorar les condicions laborals de les treballadores i els treballadors. Això sembla ser el que s´han proposat els governants dels països més rics, a la cimera “per refundar el capitalisme” a la qual Zapatero intenta participar.

A les Illes Balears també ha arribat la crisi, a pesar de la fortalesa del turisme com a motor econòmic. Les previsions d´augment del nombre d´aturats per a aquest hivern assenyalen que es tanca un cicle històric en el qual la quasi-plena ocupació ha servit com a amortidor de moltes situacions, com els alts índexs de precarietat i temporalitat, o les altes taxes d´inequitat i l´abandó de l´educació obligatòria per part de gairebé la meitat dels joves.

  • L´abast de la crisi es desconeix, però no podem obviar que aquesta farà augmentar la vulnerabilitat del nostre model econòmic, tant en termes macroeconòmics (el turisme és una mercaderia subjecta directament a la capacitat de consum) com microeconòmics (mai s´ha considerat, per exemple, l´educació i la formació professional com una prioritat de les polítiques, perquè el mercat no ho demandava).

Per tot això, des d´EU farem de la crisi econòmica i les seves sagnants conseqüències socials un eix bàsic de la nostra actuació política, institucional i mediàtica, així com de relació amb els moviments socials. A curt termini ens comprometem a eleborar propostes valentes, que s´han de liderar des del sector públic, amb la màxima participació social, que situïn vertaderament les persones en primer terme, i no com una conseqüència indirecta del redreçament dels mercats.

RESOLUCIÓ 2.

EUIB DAVANT L´EPIDÈMIA DE CORRUPCIÓ A LES ILLES BALEARS

En els darrers mesos han estat molts i sonats els casos de corrupció que afecten a responsables institucionals de diferents departaments de l´anterior Govern del Partit Popular.

En aquests moments, l´estabilitat parlamentària està amenaçada per la imputació de diversos diputats i diputades en diversos casos de corrupció, que afecten especialment el PP, però també UM.

Des d´EUIB consideram més necessari que mai un gran pacte anticorrupció que compti amb el suport de totes les forces parlamentàries, que es concreti en l´aprovació d´un Codi ètic que contempli, entre altres:

  • La separació preventiva de la vida pública de qualsevol càrrec electe o executiu sospitós de corrupció.

  • L´eliminació de la condició d´aforat/da que “protegeix” els parlamentaris acusats de corrupció, i desmereix encara més la tasca política davant la ciutadania.

Un pacte que EUIB es compromet a impulsar en els propers mesos a través dels Grups Parlamentaris del Bloc i d´Eivissa pel Canvi, i l´elaboració amb la màxima participació dels agents socials d´un codi ètic del càrrec públic que posi fi a aquesta situació d´autèntica epidèmia de corrupció que es viu a les Illes Balears.

Palma, 26 d´octubre de 2008

<<<aquesta notícia publicada a la premsa: EU DEMANDA UN CODI ÈTIC QUE SUPRIMEIXI LA CONDICIÓ D’AFORATS ALS DIPUTATS CORRUPTES

Share This