ImageLa Comissió Permanent d´Esquerra Unida de les Illes Balears, reunida el 28 de desembre de 2007, ha aprovat la següent Declaració Política, amb la qual es reafirma en la seva política d´aliances de cara a les Eleccions Generals del 9-M

 

 

SUMAR PER SER ÚTILS, ÚTILS x TRANSFORMAR

 

EUIB aposta per la reedició de Progressistes de les Illes Balears

 

 

 

1. Esquerra Unida de les Illes Balears és una força política sobirana en el seu àmbit territorial, que cerca la transformació de la societat en termes d´equitat; aposta per un model de desenvolupament inclusiu amb les persones i respectuós amb el medi en què vivim; defensa els drets lingüístics i valora la diversitat cultural de les nostres Illes com un dels nostres principals patrimonis; entén que un altre món només és possible des d´una mirada de gènere, i que l´acció política avui dia va molt més enllà de la pròpia terra i els estats.

 

 

 

2. Des de la defensa del dret d´autodeterminació dels pobles, EUIB té una clara vocació federalista, republicana i radicalment democràtica. A l´àmbit de l´Estat Espanyol éstà federada amb Izquierda Unida (IU), i recolza el projecte de Gaspar Llamazares com a candidat a la Presidència del Govern, i hi comparteix el projecte d´una IU que encapçala la idea d’una proposta aglutinadora de les esquerres alternatives i verdes al conjunt de l´Estat. Una esquerra útil, com s´ha demostrat al llarg d´aquesta legislatura, protagonista i impulsora de les mesures més progressistes aprovades pel govern espanyol: Llei de la memòria històrica, Llei de dependència, Llei d´igualtat; i necessàriament crítica amb les polítiques regressives per a la ciutadania, com la reforma fiscal, l´ambigüetat del govern respecte al Sàhara occidental, la feblesa en política exterior o els acords amb l´església catòlica.

 

 

 

3. Per ser útils cal tenir programa, i aquest per a EU s´ha de basar en cinc grans eixos:

 

 

 

  • La defensa dels drets de les   persones, la política social i l´impuls dels serveis públics, posar les   Illes Balears al nivell d´altres, sobretot en matèria de transports i   infraestructures.
  • Una política econòmica justa i   distributiva, amb l´accés dels homes i sobretot les dones a un treball   digne i de qualitat, establir mesures contra la temporalitat i la   precarietat laboral a les Balears.
  • Un desenvolupament sostenible, que   valoritzi l´entorn no sols com a recurs econòmic, sinó com un valor a   protegir i gaudir-ne. Aposta clara per les energies netes i renovables.
  • Un model d´Estat federal horitzontal,   basat en la defensa dels valors republicans, en l´autodeterminació dels   pobles i amb un fort compromís municipalista.
  • Des de la crítica a les limitacions   del text estatutari, reivindicam el seu complet desenvolupament   estatutari, així com l’assoliment de les cotes màximes d’autogovern i un   finançament just per les Illes.

 

 

 

 

 

 

 

  • La defensa de la participació   ciutadana com a garantia de qualitat de la democràcia, lluita activa   contra la corrupció i demanda d´una llei electoral justa.

 

 

 

4. Esquerra Unida valora com un èxit la seva política d´aliances, sempre a favor de la unitat de l´esquerra. És la política que ha fet possible desallotjar la dreta del conjunt de les principals institucions illenques i desenvolupar-hi avui en dia polítiques progressistes, que situïn les persones i el seu benestar com a prioritat. Les eleccions generals del proper mes de març han de servir per consolidar aquesta aliança del nacionalisme progressista i l´esquerra alternativa i verda al conjunt de les Illes. En aquest sentit, des d´EUIB apostam per una candidatura unitària al Congrés dels Diputats que representi la continuïtat respecte a Progressistes (2004); i per una aliança més ampla amb el PSIB-PSOE per al Senat.

 

En aquesta línia, saludam la passa envant que ja s’ha fet a Menorca amb la candidatura conjunta al Senat, que representa l’esperit unitari que defensam per a les properes generals.

 

 

 

5. La unitat de les forces d´esquerra nacionalista, transformadora i verda, s´ha de fer des de la coincidència en què unes altres Illes són necessàries, i des de la suma dels espais polítics que respectivament representam, perquè els resultats siguin òptims, a l´alçada d´una ciutadania que ens exigeix ser una esquerra útil front al bipartidisme i el clientelisme.

 

 

 

6. Això requereix d´un discurs, una imatge i un cos electoral construïts des de la diversitat que caracteritza aquesta aposta, que ha de combinar la defensa dels drets econòmics, socials, culturals i ambientals, amb el compromís per una societat sobirana i radicalment democràtica.

 

 

 

7. Des d´Esquerra Unida consideram que ja no es pot esperar més, resten només tres mesos per a les Eleccions Generals i hem de prendre una decisió col·lectiva i responsable. Per això instam la resta de les forces de progrés, a la reedició per el Congrés de fórmules semblants a la de Progressistes de les anteriors Eleccions Generals, o del Bloc per Mallorca, candidatures progressistes obertes ara a les noves realitats de les Pitiüses (Eivissa pel Canvi i Gent per Formentera) i Menorca (on haurien d’incloure tot el ventall a l’esquerra del PSIB). I de cara al Senat, apostam per una candidtarua unitària del PSOE amb la resta de partits d’esquerra. Els ciutadans i ciutadanes crítiques, treballadores, valentes, compromeses i amb esperances de canvi d´aquestes Illes ens ho exigeixen.

 

  

Palma, 28 de desembre de 2007

 

Share This