ImageESQUERRA UNIDA DENUNCIARÀ DAVANT EL PARLAMENT EUROPEU EL CAS DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES TXECS SUBCONTRACTATS A UNA CADENA HOTELERA D´EIVISSA

Des d’Esquerra Unida valoren que situacions de darwinisme social com aquesta troben empar a la Directiva Bolkestein de la UE

El coordinador d´EU, David Abril, i el treballador de comerç i membre de la direcció d´EU Alfonso Corbalán, han denunciat avui en roda de premsa els esdeveniments recents a Eivissa, el fet que 300 treballadors i treballadores de l´hoteleria, d´origen Txec, fossin contractats en origen per un empresari hoteler amb sous de poc més de 300 euros al més i unes condicions de treball deplorables. Per a Abril i Corbalán, “fets com aquests han de fer aixecar les veus d´alarma a les Illes Balears”.

 

Per a EU, tot vé arran de l´anomenada Directiva Bolkestein (Directiva de la UE sobre Serveis), que amb l´excusa de la simplificació de tràmits en la contractació de serveis al territori dels 27 països de la UE, pretèn aprofitar la mà d´obra barata i les legislacions laborals i de protecció social dels països menys avançats en aquestes matèries (com els de l´Europa de l´Est, Portugal, o si fos el cas, Turquia), per contractar serveis en origen, d´acord amb les condicions del país.

Segons Abril, “Això és una agressió directa a la legislació laboral de països com Espanya, que es basa en estàndars de l´OIT, però que a més, i a pesar dels retrocessos de les reformes laborals impulsades tant pel PSOE com el PP, han costat dècades i dècades de lluita, que ara es veuen qüestionades des d´una decisió supranacional, aprofitant la desinformació de la immensa majoria de la ciutadania”.

Per als responsables d´EU, “el pitjor és que aquesta directiva, a pesar del que acaba de passar a Eivissa, encara no s´ha començat a aplicar. El que ha passat es justifica per la jurisprudència generada pel Tribunal de Justícia Europeu, que permet botar-se la legislació laboral del país, com ja ha passat a Finlàndia, Suècia i Alemanya”.

L´Eurodiputat d´IU Willy Meyer durà al Ple del Parlament europeu una pregunta parlamentària sobre els esdeveniments d´Eivissa.

Alfonso Corbalán ha denunciat que “a les Illes Balears, el 74% de la població activa (315.000 treballadors i treballadores) és del sector serveis, i per tant, “tots són potencials víctimes de la Directiva Bolkestein, especialment les dones, el 94% de les quals treballen a la nostra Comunitat Autònoma al sector serveis”.

A nivell de propostes, des d´EU consideren que :

– Cal una oposició a la Directiva no sols sindical, sinó també empresarial (cal recordar que la majoria d´empreses a Balears són petites i mitjanes) i institucional.

La Conselleria de Treball hauria de reclamar davant el Govern Central la competència de la inspecció de Treball, que és una vergonya que estigui, primer, en mans de Madrid; segon mal dotada i del tot insuficients per cobrir la demanda que la conflictivitat laboral a Balears genera. Actualment només es compta amb una vintena d´inspectors a tot Balears… Una estructura de control així està feta per garantir el descontrol en la protecció dels drets laborals.

També demanam a la Conselleria de Treball que es personi com a acusació particular als casos que es detectin, com els d´Eivissa, que vulneren no sols els drets laborals, sinó els drets humans, perquè l´exemple no s´escampi. A més, demanam que la Conselleria de Treball publiqui, sense més demora el decret pel qual es possibilita que els tècnics de salut laboral puguin exercir tasques inspectores en aquesta matèria, qüestió en la que la nostra comunitat autònoma està en clar retrocés respecte a d’altres com Catalunya.

Share This