Per a EU-EV, darrera el model de finançament hi ha d´haver polítiques públiques d´esquerres perquè se´n beneficïi la majoria de la població, i no sols els de sempre.

Extracte de la presentació de la roda de premsa celebrada el 19/02/08

Consideracions i propostes d´EU-EV en matèria de finançament autonòmic i fiscalitat

1. No hi ha cap partit que no reconegui que les Illes Balears tenen dret i necessiten més finançament. Aquest és, per exemple, un dels motius pels quals els nostres diputats no varen recolzar la proposta de reforma de l´Estatut d´Autonomia (que sí va rebre el recolzament de PP, PSOE i UM).

2. La qüestió del finançament té a veure directament amb els conceptes de sobirania i de model d´Estat.  

3. En coherència amb l´aposta per un model d´Estat federal i republicà de lliure adhesió, EU-EV proposa un model de finançament basat en un concert econòmic i fiscal solidari, semblant al model basc o navarrès (veure proposta programàtica d´EU-EV a www.marisolramirez.com).

4. No sols s´ha de tenir en compte la població i el nivell de renda com a factors de referència. Un millor finançament per a Balears ha de tenir en compte: 

  1. La població resident, sigui de la UE o extracomunitària;
  2. La població turística, distingint entre turisme espanyol (que ja tributa) i turisme estranger.
  3. El dèficit històric del finançament de les Illes Balears, agreujat amb trespassos de competències insuficientment dotats, com ara educació i sanitat, carreteres i transport ferroviari.

5. Parlar de finançament vol dir també parlar de fiscalitat i de polítiques públiques. Els promotors de la Plataforma cívica són col·lectius que demanden de forma reincident reduccions d´imposts per als empresaris i les capes benestants. Això no sols no es diu sobre el paper, sinó que es fa demagògia si s´afirma que més finançament és equivalent de manera automàtica a millora de les pensions, de les beques dels estudiants illencs o reducció de les llistes d´espera.  Les balances fiscals per a Balears són negatives, però això mai no ha de servir per justificar rebaixes d´imposts.

6. Això només és així si, com nosaltres, es defensa un caràcter finalista del finançament, és a dir, que es quantifiquin les inversions de l´Estat a les Illes Balears, que s´adreci preferentment a la millora dels serveis públics i els drets socials per acostar-nos als paràmetres de la UE dels 15 en matèria de benestar. 

7. També és contradictori, en termes de sobirania, alinear-se amb una Plataforma econòmica que ara resulta demanar més finançament per a Balears però els membres de la qual varen ser actius opositors a una mesura sobirana com va ser l´ecotaxa. 

8. Formalment, la proposta de Pere Sampol Sampol adreçada als candidats i candidates a les Eleccions del 9-M seria més adient per a una cambra territorial com és el Senat, i no per al Congrés, que és una cambra on les intervencions es fan mitjançant els Grups parlamentaris dels partits, que són els que articulen la vida político-legislativa.

Palma, 19 de febrer de 2008

 

Image 

Share This