La comissió d´enllaç de la coalició esquerra unida-verds fa pública una valoració conjunta dels resultats del 9-M i aposta per seguir endavant i reforçar l´espai polític de l´esquerra alternativa i verda.

La comissió d´enllaç d´EU-EV, reunida ahir dimecres, 12 de març de 2008, per valorar els resultats electorals de la coalició fruit dels comicis del 9-M, ha acordat la següent resolució: 

1. Saludam i valoram positivament la victòria de l´esquerra en nombre de vots, tot i que aquesta no s´ha traduït en un repartiment just dels escons, ja que IU-ICV només obtén 2 diputats a pesar d´haver assolit gairebé un milió de vots. Es tracta, doncs, dels diputats més cars de la història de la democràcia.  

Constatam que part dels escons obtinguts pel PSOE tenen el seu origen en vots de la bossa de l´esquerra alternativa, fet que Zapatero haurà de tenir en compte a l´hora de governar, ja que existeix un perill objectiu que governi amb els suports de la dreta nacionalista. 

A les Illes Balears els vots de l´esquerra també han estat superiors als de la dreta, i evidencien una crisi dels sectors conservadors illencs que ha de ser aprofitada per part de totes aquelles forces i sectors que podem coincidir en l´horitzó d´un canvi social i polític a mig i llarg termini. 

2. Els resultats d´IU-ICV i els d´EU-EV aquí no han estat els esperats. Hem subestimat el pes del bipartidisme no sols com a realitat política, sinó també com a fenomen cultural recolzat en els mitjans de comunicació. 

L´exemple del “detergent ecològic” 

Des d´EU-EV valoram que la maquinària electoral és cada cop més una maquinària de mercat o més ben dit, de supermercat. En aquesta ocasió, la gent ha estat cridada a comprar la marca de detergent que “neteja més blanc”, i hi ha dues grans marques: PP i PSOE. La nostra opció, el “detergent ecològic”, s´ha trobat que: 

Primer, el nostre detergent no era a les prestatgeries dels supermercats, només a botigues selectes i alternatives (oportunitat); 

Segon, el nostre detergent tampoc no renta més blanc; fa neta la roba, això sí, però a més a més és fet de components naturals, no contamina, ajuda a protegir el planeta i les persones, perquè l´ha produït una cooperativa de dones en situació d´exclusió (…). Tot això és difícil d´explicar en un context de polarització de cara als consumidors/res (missatge), i de projecció cada cop més publicitària i mercantil dels partits polítics a l´ús (format). 

Tercer, la nostra xarxa de consumidors i consumidores, actius i potencials, és feble i volàtil, molt susceptible de ser convençuda per altres opcions més fàcils d´aconseguir (organització). 
 

3. En qualsevol cas, els votants i les votants no han triat la nostra opció, i això fa necessari impulsar un debat el més ample possible, més enllà de la pròpia militància, no sols per analitzar allò que ha passat i perquè, sinó sobretot què s´ha de fer a partir d´ara. Seguint l´exemple exposat, es tracta de fer allò necessari tant per ser presents a les prestatgeries dels supermercats, com per canviar les consciències de la gent i que aquesta consumeixi de manera responsable. 

En aquest sentit, constatam la necessitat i la voluntat de reconstruir l´esquerra alternativa i verda, amb una clara voluntat d´apertura del projecte que ens agradaria que trascendís arreu de l´estat en els mateixos termes, i per això ens comprometem a seguir treballant amb esforç renovat per tal d´assolir aquest objectiu. 

4. La nostra campanya ha estat austera però positiva, alternativa i innovadora, i ha reforçat l´actiu de la militància i l´entorn d´EU-EV. Els candidats i candidates han fet una gran feina i han permès visibilitzar un missatge alternatiu i necessari que es trobarà a faltar en el parlament espanyol aquesta legislatura, i han oferit una imatge i unes maneres de fer diferents i fresques que l´esquerra necessita. 

5. Pel que fa a la política d´aliances, des d´EU-EV conservam el sentit comú i ens reiteram en la nostra aposta unitària des d´una òptica d´esquerres, ecologista i sobiranista. Serem fidels i exigents pel que fa al compliment dels compromisos adquirits, tant pel que fa al Bloc per Mallorca com el pacte de governabilitat a les diferents institucions de les Illes.

Share This