La Presidència d’Esquerra Unida de les Illes Balears es reuneix i decideix impulsar un debat en profunditat a l´organització i el seu entorn.

Els resultats globals d´IU-ICV suposen un retrocés del 20% sufragis que teníem (passam del 5 al 4 per cent arreu de l´Estat). Es tracta d´un retrocés important, però no d´una debacle. El que sí és una debacle és la traducció d´això en escons:

perdem un 20% dels vots i un 60% dels diputats, és a dir, que els diputats d´IU-ICV són els més cars de la història de la democràcia, al preu de gairebé mig milió de vots per escó. 

Dit això, cal fer una reflexió acurada i en profunditat sobre el paper que ha de jugar una força alternativa, les maneres d´expressar-se i d’organitzar-se, i la manera de treballar en el carrer i les institucions en un context cada cop més marcat pel bipartidisme. L’Assemblea d´IU programada per al mes de juny ha de ser una fita essencial en aquest sentit. 

El resultat de les Balears va en linia amb el de l’Estat. Estam a la franja mitja i mitja baixa d’allò aconseguit per IU-ICV a nivell d’Estat. A pesar que els resultats no han estat els esperats, valoram positivament:  

  • El reforçament de la marca EU-EV que, per primera vegada, es presenta també a unes eleccions generals.

 

  • Els resultats de Menorca, així com la participació en l´experiència unitària per aconseguir senadors progressistes a Menorca i les Pitiüses.

 

  • El fet d´haver realitzat una bona campanya i haver comptat amb una molt bona candidata, la qual cosa ha generat un increment important de l´autoestima com a força política i de l´entusiasme entre quadres i militància, projectant una imatge renovada, fresca i alternativa.

 

La campanya, no obstant, ha fet paleses les nostres mancances organitzatives, tant a nivell territorial com sectorial, feblesa de la qual prenem nota de cara al futur i als plans de feina immediat. 

A curt i mitjà termini cal no deixar perdre les oportunitats generades per la campanya i superar les deficiencies indicades, mitjançant els objectius següents:  

  • Reunir els militants i simpatitzants per analitzar de la manera més ampla possible els resultats, així com les mesures a dur endavant a partir d´ara. 

 

  • Mantenir la dinàmica de feina compartida amb EV als àmbits on sigui possible.

 

  • Participar amb esperit constructiu en els debats federals. Obrir una reflexió ampla sobre allò que s´ha de fer per reconstruir i visibilitzar l´espai alternatiu.

 

  • Crear organicitat, organitzar el treball politic i social en els territoris i els sectors, millorar la comunicacio interna, etc.

 

Sobre el Bloc i altres politiques d’aliances, consideram que cal ser fidel als compromisos del 2007 des de l´aposta unitària de l´esquerra d´EU. No obstant, la projecció cap al futur cal pensar-la i dissenyar- amb molta cura despres de l’experiència d’Unitat. Mantenim la voluntat d’entesa amb el nacionalisme d’esquerres, les condicions i els termes de la qual s´ha de concretar en el marc del debat intern que aquesta força política té el deure d´encetar. 
 

Palma, 11 de març de 2008

Share This