<< EU a les institucions

UNA INICIATIVA DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I LA PARRÒQUIA DE SON DAMETO AJUDA MÉS DE CENT PERSONES IMMIGRADES A APRENDRE CASTELLÀ

La consellera Fina Santiago i el director general d’Immigració, Manuel Cámara, visitaren les classes i animaren els alumnes a seguir aprenent castellà, “i després català, que és l’altre idioma d’aquesta comunitat”.   

  

Cinc aules, dos torns, cinc nivells de castellà i una trentena de professors voluntaris per ajudar més de cent persones immigrades —la majoria procedents de Mali— a aprendre castellà, perquè la llengua “és el millor camí per integrar-se i trobar una feina”.

Aquesta és la iniciativa que des de l’any 2001 du a terme l’Associació de Veïns de Son Dameto i la parròquia de Sant Pau, i que compta amb el suport de la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració, en concret, de la Direcció General d’Immigració. Fa uns dies, l’Associació organitzà un acte per presentar la seva feina i comptà amb l’assistència de la consellera Fina Santiago, que garantí a veïns, professors i estudiants el suport d’Afers Socials.

El 2001, l’Associació —segons recorda el seu president, Xisco Bonnín— va començar amb una aula i dos alumnes. “Però es veu que es trobaren tan a gust, tan acollits, que ha corregut de boca en boca i ara ensenyam castellà a més de cent”. Hi ha alumnes que es desplacen de Son Gotleu, Son Roca, Son Rapinya… “vénen de tot Palma. Tenim la seva confiança i els fuig la por que a vegades tenen i això és molt important”. En un principi, els cursos s’impartien de 8 a 9 del vespre, però a pesar que aquesta iniciativa no s’anuncia en lloc, el fet que hagi corregut de boca en boca va ser decisiu i la demanda va desbordar l’horari. Ara, cada dia, de 7 a 8 i de 8 a 9 de l’horabaixa s’omplen les cinc aules de què disposa l’Associació —gràcies als pisos que els cedeix la parròquia de la barriada— amb persones procedents de la Xina, Bulgària, Romania, Rússia, però, sobretot, de Mali, el Marroc, el Senegal, Nigèria i la República de Guinea (Guinea Conakry), entre d’altres. Alguns dels alumnes resideixen a altres barris, molts allunyats de Son Dameto, i tarden més d’una hora a arribar, “però les aules sempre estan plenes”. Pel que fa als nivells, segons explicà Xisco Bonnín, president de l’Associació, “comencen pel més bàsic, des de la a, b, c” i van pujant. Tots els professors són voluntaris i no reben cap remuneració per la seva feina. A més dels cursos de castellà, l’Associació ofereix els dissabtes tallers de lectura per als alumnes que estan al quart i cinquè nivell. També dedica una hora, quatre dies a la setmana, a oferir classes al local social de l’entitat, també gratuïtes, d’iniciació a Internet. “Es tracta que puguin connectar-se gratis i veure com van les coses pels seus països i tenir contacte amb els seus, perquè molts no tenen diners per pagar-s’ho”. La consellera Fina Santiago i el director general d’Immigració, Manuel Cámara, visitaren les classes i animaren els alumnes a seguir aprenent castellà, “i després català, que és l’altre idioma d’aquesta comunitat”. 

“Sou ciutadans com nosaltres, tots compartim un lloc on viure i volem animar-vos que continueu aprenent castellà i català, que són les dues llengües de les Illes, i que us obriran les portes a un lloc de feina i també a la integració a la nostra societat”, va dir la consellera, que volgué agrair a les persones immigrades “l’esforç que feu per aprendre els nostres idiomes”.

Share This