bolgnesa_spaghettisPer  a  EU-Verds,  l’anomenat  procés  de  Bolonya,  que  ha  generat  una profunda inquietud a la comunitat universitària i un rebuig notable entre els estudiants iles estudiants, s’ha de paralitzar i obrir un debat públic ample i participatiu sobre el futur de la Universitat a Europa.

Segons el candidat d’EU-Verds, David Abril, “Bolonya és la lògica de la competitivitat aplicada als estudis universitaris, enlloc de pensar en la cooperació universitària i en allò que realment fa falta per a una Europa dels drets socials: en una educació universitària pública, gratuïta i de qualitat“.

Per  a  EU,  “l’educació,  i  en  aquest  cas  la  universitària,  no  pot  ser considerada una mercaderia, perquè és un dret. I la Universitat ha de posar-se al servei    del    desenvolupament    social    i    ecològicament sostenible“.

EE09_20090527_FOT_Bologna02Abril ha afirmat que “des de les càtedres d’economia s’ha defensat una ortodòxia, la de la competitivitat, que és la que ens ha duït a l’actual crisi econòmica i de valors, perquè el que se cercava era el màxim benefici a costa de qualsevol cosa, i el procés de Bolonya té una bona intenció, que és  la  de  l’espai  comú universitari  europeu,  però  aquesta  no  pot  ser l’excusa per afavorir la privatització encoberta de la Universitat”.

Cal  tenir  present  que  amb  l’aplicació  de  Bolonya,  s’eliminen  moltes carreres, i els graduats substituiran als diplomats i llicenciats, però els postgraus  i  els  màsters  seran  inaccessibles  econòmicament  per  molta gent, amb la qual cosa s’està limitant el dret a l’educació universitària”.

EE09_20090527_FOT_Bologna05“En el cas de Balears, no podem menysprear el resultat del referèndum simbòlic promogut per l’Assemblea contra Bolonya a la UIB fa un parell de mesos, no només pel seu resultat aclaparador a favor d’una altre model universitari, sinó per l’èxit de participació de la comunitat universitària que va suposar”.

Share This