logo_eu-vBenvolgudes, benvolguts, aquí teniu la valoració feta anit, en calent, sobre els resultats electorals des d’Esquerra Unida – Verds

1. El primer apunt és negatiu, i és sobre la participació. Hi ha hagut una abstenció històrica a Europa, alta a l’Estat Espanyol (aprox. 65%) i elevadíssima a les Illes Balears, on la participació ha estat 8 punts per davall de la mitjana estatal. Es tracta d’una mala notícia per a la democràcia, i la demostració que de la mateixa manera que el projecte europeu ha donat l’esquena a la ciutadania, i la campanya ha estat paradigmàtica d’això, ara la ciutadania dóna l’esquena també a la classe política. Per a EU, no basta amb prendre nota, hem de prendre nota tots els partits polítics, però sobretot hem de ser conseqüents i fer alguna cosa.

2. El resultat global d’IU/ICV és positiu: mantenim els dos eurodiputats en un context molt complex, amb menys eurodiputats espanyols que a les anteriors eleccions, per tant era més difícil aconseguir-los. És un reconeixement també a la feina feta a l’europarlament, on els nostres eurodiputats han estat els més feners d’entre els eurodiputats de la circumscripció espanyola. A nivell general, s’ha produït un vot de càstic al PSOE en favor del PP. A les Illes Balears, valoram positivament la davallada del PP, en tres punts, que sembla aprofitar UPyD. El PSIB es mantén. EU-V ens consolidam, és a l’únic lloc de l’Estat on creixem en vots i en percentatge (+0,3%), i ens consolidam com a tercera força a Menorca i a les Pitiüses, mentre a Mallorca som la sisena força però amb molt poca diferència respecte a la resta (ens movem a una forquilla d’entre 6.000 i 9.000 vots). Creixem també a Palma.

3. Incorporam JA com a prioritat política el reforçament de la democràcia, de la participació i de la societat civil, a escala local i europea davant el demostrat desencant de la ciutadania. I a partir de demà mateix començam a treballar en aquesta línia, amb una proposta oberta a partits d’esquerra i moviments socials de Balears per organitzar una cimera alternativa a la de Ministres de Defensa que es preveu fer aquí durant el primer semestre de 2010. 27 exèrcits a Europa en ple segle XXI i en plena crisi econòmica en la qual milions de ciutadans i ciutadanes ho estan passant malament és la demostració d’aquesta Europa feta a esquenes de la gent, i des d’Esquerra Unida de les Illes Balears seguirem treballant per unes Illes, una Europa i un Món democràtiques, amb drets, sostenibles i solidàries.

4. Finalment, agraïm a tots els votants i les votants que han motrat la seva confiança en EU-V aquestes eleccions, als militants i simpatitzants, dirigents i quadres públics que han col·laborat tant en una campanya difícil i amb pocs mitjans, com avui mateix fent d’apoderats i apoderades i manifestant, novament, el seu suport a aquesta força política i al projecte de canvi que volem representar.

Share This