jurisdiccio_internacionalIgual que passa amb el 70% de les votacions en el parlament europeu, PP i PSOE, van junts de nou de la maneta per colar-nos una altra, i de grossa.

Aquest cop a Espanya, però amb repercussió internacional. Vos recordau de quan un tribunal espanyol va jutjar en Pinochet? Idò això no podrà tornar a passar.

PP i PSOE s’han posat d’acord per limitar la jurisdicció universal mitjançant una reforma processal (també conten amb el suport de CiU, PNV. Nafarroa Bai y Coalición Canaria, tot s’ha de dir). El detonant el tenim quan l’Audiència Nacional va admetre la demanda contra set responsables israelians, entre ells l’ex-ministre de Defensa Benjamín Ben-Eliezer, per la matança de civils comesa en 2002 a Al Daraj. El ministre d’exteriors, Moratinos, ja va prometre a la seva homologa, Tzipi Livni, «la llei es modificarà per tal que els militars i polítics israelians no siguin jutjats a l’Audiència Nacional a Espanya i aquests casos s’arxivin«.

?Les reaccions no s’han fet esperar. Els magistrats de l’Audiència Nacional, indignats, ho consideren «una passa enrere ?que farà possible la impunitat de crims contra els drets humans universals i protegits a tot el món. Espanya era un referent mundial. I hauria de servir d’exemple perquè altres països fessin el mateix«.

Un munt d’organitzacions de tot tipus, des d’ONG a sindicats, han signat un manifest de recolzament a la jurisdicció universal. Demanen al govern espanyol ?que anteposi el compliment dels seus compromisos internacionals en matèria de drets humans als qualsevol altre interès polític.

Un dels seus representants, Calderó, afirma que és conscient que és difícil plantar (físicament) davant d’un jutge espanyol a un presumpte genocida, però això no resta valor a l’intent. «És una cosa simbòlica, formal, però important. Perquè així es demostra a nivell internacional que no es deu ni pot actuar, per exemple, com les dictadures argentina o xilena«. ?Amnistia Internacional qualificà de «vergonyós l’emparament als criminals més atroços». Jueces per a la Democràcia va advertir que la reforma «enterrarà» aquesta via legal. L’Audiència Nacional té actualment catorze processos d’aquest tipus en marxa.

Podeu llegir el manifest aquí: http://www.ongporpalestina.org/spip.php?article298

Tampoc podem deixar de banda totes les activitats i manifestacions que s’estan realitzant arrel de tot el país. Una cosa és que no interessa que surtin al mitjans i una altra que no existeixin.

El tema donaria per molt més, però com l’espai és limitat, vos recoman l’article de «¿Jurisdicción universal o impunidad?«, d’Antonio Segura. Advocat, autor entre altres de la querella contra set responsables israelians per un bombardeig a Gaza, contra els autors intel·lectuals de Guantánamo i de la demanda dels Espanyols víctimes a Mauthausem. El teniu aquí: http://alhauridigital.com/2009/06/15/%C2%BFjurisdiccion-universal-o-impunidad/


Xavier Morell
Coordinador Esquerra Unida – Iniciativa Verda de Manacor
Publicat a Manacor Comarcal

Share This