grosske_laraEl coordinador general i el responsable federal de Política Municipal concreten que IU presentarà mocions en els ajuntaments i iniciatives parlamentàries a nivell estatal i autonòmic per a exigir que es reprenguin immediatament les negociacions del Pacte Local i un projecte de llei de Finançament Local abans de cap d’any

“Els ajuntaments no poden esperar fins a les Eleccions Municipals de 2011 per a resoldre els greus problemes financers que arrosseguen. Han de negar-se a acceptar-lo i no permetre quedar-se llençats fins a 2011, per molt que José Luis Rodríguez Zapatero hagi decidit incomplir la seva paraula de tenir resolta conjuntament en 2009 el finançament autonòmic i la local”.Cayo Lara, coordinador general d’Esquerra Unida, i Eberhard Grosske, responsable federal de Política Municipal, denuncien així les maniobres del president del Govern per a ‘congelar’ les negociacions per a un Pacte Local fins a dintre de dos anys, incomplint de forma “flagrant i vergonyosa” els seus compromisos electorals, parlamentaris i fins a de investidura.

IU considera “inacceptables” les llargues donades pel govern, per decisió del seu president, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre el finançament local. “Rodríguez Zapatero incompleix la paraula donada en el Debat sobre l’estat de la Nació, els seus compromisos d’investidura i la moció d’Izquierda Unida aprovada per unanimitat pel ple del Congrés al juny de 2008 obligant-se a resoldre aquest any aquest greu problema”, puntualitza Cayo Lara.

Eberhard Grosske afegeix que “la congelació de les negociacions amb la FEMP resulta particularment dramàtica per a unes institucions locals endeutades i que suporten una important càrrega de competències assumides de fet, però mai finançades ni compensades econòmicament”.

“Però, sobretot -detalla Grosske-, aquest incompliment del Govern és dramàtic per als ciutadans. Resulta especialment greu per als sectors més castigats per la crisi econòmica, els mateixos que tenen en els ajuntaments la porta natural d’entrada per a buscar en els poders públics la resolució dels seus problemes d’índole econòmic i social”.

En la mateixa línia, Cayo Lara afegix que “fa l’efecte que l’Executiu socialista té pocs diners per a resoldre els greus problemes dels ajuntaments, que són qui estan finançant de debò amb els seus recursos l’aplicació de competències que no són seves, tot en una situació de crisi i d’augment de les demandes dels ciutadans».

El màxim responsable d’IU adverteix que “el Govern té diners per als bancs o per a compensar les quotes que li exigeixen els empresaris deixar de pagar a la Seguretat Social, però l’hi nega als ajuntaments”.

Davant aquesta situació, Eberhard Grosske anuncia menjo responsable federal de Política Municipal que IU una “ofensiva institucional” per a dur als ajuntaments, als  parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats mocions i iniciatives legislatives per a denunciar aquesta situació. “Anem a exigir la represa immediata de les negociacions Govern- FEMP i la presentació d’un projecte de llei de Finançament Local abans que acabi 2009”, indica el dirigent balear d’IU.

Per la seva banda, el coordinador general assenyala que “la plena confirmació que el Govern congela la negociació fins que es resolgui la crisi econòmica farà necessària una autèntica insurrecció de les Corporacions Locals. Cap ajuntament pot aguantar la situació actual dos anys més, tret que el que es vulgui sigui que s’endeutin sense límit a la major glòria dels bancs que percebran els interessos d’aquests crèdits”.

“La idea d’anar resolent la situació amb pegats és inacceptable per injusta, ineficient i, sobretot, pel tufillo clientelar que desprèn” continua Cayo Lara. D’igual forma, Grosske respon al vicepresident del Govern de Política Territorial que “els fons extraordinaris d’inversió local que Manuel Chaves qualifica de ‘vies puntuals’ de finançament dels municipis, no són tals. Han estat útils, en termes generals, per a generar ocupació i per a la millora d’equipaments i infraestructures.  No obstant això, per als ajuntaments, com a tals, han suposat més despeses i més pressió sobre els seus serveis administratius, ja molt tensionats per les creixents demandes dels Serveis Socials i de tot tipus de prestacions educatives, d’habitatge, etc”.

“El que de debò necessiten els ajuntaments –assenyala- és finançament en despesa corrent que els permeti plantar cara a les creixents necessitats socials de la població”.

Cayo Lara analitza també la contradicció que reflecteix aquesta situació  i afirma que “resulta sorprenent que, mentre s’ajuda als ajuntaments a proporcionar llocs de treball als desocupats dels seus municipis a través del finançament d’obres locals, alguns d’aquestes corporacions hagin de recórrer a acomiadaments del seu personal mitjançant ERE o prejubilacions perquè no poden pagar les nòmines per problemes financers”.

Share This