Se’n repartiran milers entre l’alumnat de Mallorca, així com 850 guies per al professorat.

agenda_portada_72dpiCoincidint amb l’inici del curs escolar 2009 – 2010, el Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca, amb col·laboració amb la Direcció General d’Energia del Govern Balear, repartirà 5720 agendes escolars europees del medi ambient i el desenvolupament sostenible. Les agendes van acompanyades d’una guia per al professorat.

La presentació d’aquestes agendes escolars ha tengut lloc a la sala d’actes de la Direcció General d’Energia del Govern Balear. Miquel Rosselló, conseller de Cooperació Local i Maria Magdalena Tugores, directora general d’Energia, han ressaltat la importància de difondre valors mediambientals i d’estalvi energètic entre els estudiants i les seves famílies, aprofitant una eina tan present en el dia a dia com una agenda escolar i, alhora, conscienciar de la importància de lluitar contra el canvi climàtic.

Aquesta mateixa agenda es reparteix a altres indrets, com la província de Chieti (Itàlia) o a Osca. El disseny i els continguts s’ha realitzat en col·laboració amb la diputació de Barcelona.

L’agenda escolars europees del medi ambient i el desenvolupament sostenible es repartirà gratuïtament a centres educatius que participen en l’Agenda Escolar 21que l’han sol·licitada, en els municipis d’Alaró, Alcúdia, Bunyola, Campos, Capdepera, Consell, Felanitx, Inca, Lloret, Manacor, Mancor de la Vall, Marratxí, Muro, Palma Pollença, Porreres, Sóller, Sant Llorenç des Cardassar i Santanyí.

SOBRE L’AGENDA ESCOLAR EUROPEA

El fil conductor de l’Agenda són les diferents temàtiques del document Agenda 21 aprovat a la Conferència de Rio de Janeiro (1992), de la Carta d’Aalborg, i d’altres acords internacionals a favor del desenvolupament sostenible , amb l’objectiu de difondre entre els estudiants aquests documents. Es proposen per a cada mes una sèrie d’activitats a l’entorn de temes com la mobilitat, la biodiversitat, l’aigua, l’energia, la salut ambiental, etc.

Que l’Agenda ha estat realitzada com un recurs pedagògic que recull, de forma didàctica i entretinguda, una gran diversitat d’aspectes relacionats amb el medi ambient i el desenvolupament, que perfilen una descripció actual de la situació ambiental i social del món.

Que els objectius més significatius que es volen aconseguir amb l’Agenda són:

Donar a conèixer a l’alumnat l’existència de l’Agenda 21 i d’altres acords a favor del desenvolupament sostenible i la seva aplicació en l’àmbit local.
Transmetre a l’alumnat la possibilitat i la necessitat de la seva participació i la seva implicació, per tal que el seu municipi avanci cap a escenaris més sostenibles.
Conscienciar l’alumnat respecte a la qualitat ambiental del seu municipi, de la seva escola i de la seva llar.
Difondre informació internacional de caire ambiental i social de forma atractiva i amena.
Oferir un suport tant de conceptes com d’activitats, pel desenvolupament del curriculum escolar.
Ser un instrument útil i àgil per l’ús diari dels alumnes.

Que l’Agenda escolar s’acompanya d’una Guia Didàctica, una eina per facilitar als docents la realització de les activitats proposades, per donar a conèixer les possibilitats didàctiques que ofereix, així com proporcionar un recull de recursos per treballar les activitats i ampliar-ne els continguts.

Que en conèixer el projecte, els responsables dels departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca ha volgut difondre, en col·laboració amb la DG d’Energia, aquests materials d’Educació Ambiental i elaborar una Agenda Escolar Europea sobre el Medi Ambient, per al curs 2009-2010 que es repartirà entre tots els CP que tenen oberts processos d’agenda 21 escolar.

La temàtica treballada per al curs 2009-2010 es el canvi climàtic. Han d’entendre que es aquest fenomen, les causes que el provoquen, les conseqüències que te tant a nivell local com a nivell mundial i que podem fer com ciutadans per canviar i millorar aquesta situació. Totes aquestes reflexions s’aconsegueixen amb conflictes, preguntes, jocs i concursos que planteja l’agenda i la guia de recursos per al professorat.

Share This