Demana un transport públic digne per als ciutadans i ciutadanes, al mateix nivell del que gaudeixen milions de persones a Europa des de fa molts anys.

tren-tram_2Els projectes del tren, el tramvia i el carril bici són una aposta clara per garantir aquest dret, fortament reivindicat amb diferents mobilitzacions de la societat civil mallorquina en la història recent, la darrera d’elles el Fòrum Social de Mallorca. La reivindicació del tren a la comarca de Llevant també porta molt d’anys i sempre ha mogut molta gent, partidària d’aquest mitja de transport públic, econòmic i sostenible.

L’oposició radical de la dreta política i mediàtica al tren, al tramvia i al carril-bici de Palma és, a més d’un posicionament arcaic, la negació d’aquest dret a un servei públic bàsic com és el transport. Els arguments contraris al traçat al tren, a més de tot això, no sols no són viables des del punt de vista tècnic, sinó que són efectivament impossibles, i per tant suposen la negació directa del tren, lluny de les directives europees sobre mobilitat.

EU-IV de Manacor ja va donar suport al projecte de tren-tram en el seu moment, i es reitera que és l’opció més avançada, segura i ràpida, i la que permetrà executar les obres sense interrompre l’activitat comercial.

El passat 14 de setembre, La Presidència d’Esquerra Unida de Mallorca s’hi sumà, en aprovar per unanimitat, una resolució política on donam ple suport a l’aposta de les diferents institucions implicades, i de les quals en formam part, amb el Bloc per Mallorca, a la Conselleria de Mobilitat i l’Ajuntament de Palma, i rebutjam qualsevol iniciativa de boicot, sobretot si ve d’un soci del pacte, ja que l’acord signat el 2007 és ben explícit pel que fa a aquest tema: “Donar prioritat al transport públic amb el desplegament del ferrocarril fins Alcúdia i Artà-Cala Rajada, a la viabilitat d’una línia pel migjorn de Mallorca, als tramvies a l’aeroport, Badia de Palma i les Badies del nord de Mallorca, i a les iniciatives intermodals que també inclouen el bus.”(pàgs. 3 i 4 del Pacte).

La ciutadania de Mallorca es mereix un transport públic millor, i ni una sola passa enrera. Hem de menester i volem una mobilitat més humana en un territori protegit, una passa necessària per avançar cap a un model sostenible, que no agrada ni a la dreta política, i a la dreta econòmica d’aquesta illa.

Share This