EU PRESENTA EL SEU PLA D’ACCIÓ POLÍTICA: CAMPANYES SOCIALS, LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ I PROCÉS CONSTITUENT, LES PRIORITATS D’EU

La Presidència interinsular d’EUIB (òrgan executiu) es va reunir ahir horabaixa, per analitzar la situació política a les Illes Balears i aprovar el pla d’acció de la formació per als propers mesos.

Entre altres qüestions, des d’EU s’abordaran en els propers dies i setmanes diferents campanyes de treball, destacant-ne la campanya “Alternatives d’esquerres a la crisi” (que es concretarà amb debats, tertúlies i actes públics sobre la crisi econòmica”, des d’una perspectiva d’esquerres”), així com la campanya “pels drets i la ciutadania”, que entre altres qüestions informarà dels efectes nefasts que la Llei d’Estrangeria que s’acaba d’aprovar tindrà per a la convivència. També es desenvoluparan campanyes per donar a conèixer les propostes que en clau d’esquerres hem promogut a les institucions (com la Llei de Serveis Socials ) i es dinamitzarà la celebració d’una cimera alternativa per la pau i la justícia, paral·lela a la Cimera de Ministres de Defensa de la UE prevista per al febrer a Mallorca.

En la roda de premsa celebrada avui matí, David Abril i Emylse Mas, Coordinador general i Secretària d'Organització respectivament, han demanat com a representants de la direcció d’EU, la màxima implicació de la militància i l’entorn al Procés Constituent de l’esquerra alternativa i verda, com una oportunitat històrica per reforçar l’espai polític que volem representar.

Pel que fa al seguiment de la Resolució davant la corrupció i la situació del Pacte aprovada pel Consell polític del dia 24 d’octubre, s’han valorat positivament les accions desplegades fins a la data (reunions amb els socis de coalició i amb el PSIB, posicionaments públics, proposta del BLOC de modificació del reglament del Parlament), i s’han concretat noves accions institucionals que es desplegaran en els propers dies sempre cercant els marcs unitaris del Bloc i Eivissa pel Canvi, amb l’objectiu de què “els corruptes se’n vagin de les institucions”.

Entre altres qüestions, també s’ha anunciat una conferència de l’ex-fiscal anticorrupció, Jiménez-Villarejo, per al proper mes de desembre. Des d’Esquerra Unida valorem, no obstant, com un fet molt negatiu que a hores d’ara, no s’hagi pres cap decisió ni per part de Miquel Nadal, ni d’UM, ni del President Antich, que és qui té, en darrera instància la potestat de cesar-lo. És per això que des d’esquerra Unida mantindrem la nostra estratègia de pressió.

Finalment, des de la direcció d’EU s’ha donat la benvinguda al sorgiment del corrent “EsquerraXXI”, ja que enriqueix la pluralitat d’idees existent al si de la nostra força política, i que quedarà confirmat a la propera reunió del Consell Polític Interinsular, tal i com marquen els Estatuts d’EUIB. A més a més, la Presidència ha celebrat que el manifest fundacional d’aquest nou corrent refermi algunes de les idees-força aprovades de manera majoritària la VII Assemblea d’EUIB, com ara l’aposta per les aliances unitàries de l’esquerra i l’impuls al procés constituent de l’esquerra alternativa i verda.

De fet, el coordinador David Abril ha recordat que de moment, EU és l’única força del Bloc que ja ha manifestat i reitera la seva voluntat de reeditar la coalició, i ha afirmat que “hem de constatar que si ja hi hagués claretat sobre aquesta reedició per part dels companys de les altres forces polítiques (PSM, ERC, EV), el Bloc es situaria amb més força davant la realitat política que tenim, però també dins el Pacte i les diferents negociacions i acords”.

EU: ÉS HORA TAMBÉ DE PARLAR ‘D’ECONOMIA SOSTENIBLE” PER A BALEARS

Per a EU, el pla del President ZP per a una “”economia sostenible” presentat “a l’americana” aquesta cap de setmana és de moment ple de retòrica, i contempla pocs compromisos que realment permetin avançar cap a un canvi de model. Un canvi de model el qual és més que necessari abordar des de Balears, més enllà de les mesures que s’hi estableixin a nivell d’Estat.

Cal recordar que sense cap mena de planificació i concertació, el canvi de model “ens l’estan marcant els de sempre”, segons EU: avançam cap a un augment del “tot inclòs” que tindrà efectes negatius sobre l’ocupació i sobre els altres sectors; s’afiança el poder dels touroperadors davant la passivitat institucional. I, el que és pitjor, aquests canvis es produeixen sense tenir en compte ni les persones, ni el territori.

Per tot això, cal recordar que el terme “sostenible” no es pot manejar sense pensar en el benestar de les persones i el medi ambient, i això a Balears passa per aprofitar l’empenta del turisme, la nostra principal activitat econòmica, per generar sinèrgies amb altres sectors i reduir els nivells de dependència econòmica, energètica i alimentària. Per a EU, Zapatero vol copiar Obama en les formes, però sense comprometre’s a res, i per això Espanya seguirà essent l’Estat que més emissions de CO2 produeix, justament per no voler introduir canvis significatius en els diferents sectors productius.

IU PRESENTA PROPOSTA PER GARANTIR GESTIÓ PÚBLICA DEL SISTEMA SANITARI

Gaspar Llamazares defensa avui al Congrés una proposició de llei elaborada per IU/ICV sobre “Habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut”, que pretén modificar la vella Llei 15/97, de 25 ‘abril, que regula la prestació de serveis a la sanitat pública.

Amb aquesta iniciativa es cerca fer front de manera pràctic a ala “campanya generalitzada per desprestigiar i desmantetllar els sistemes públics de salut, coincidint amb l’auge del neoliberalisme, que vol privatitzar els sistemes sanitaris públics i cerca en ells una oportunitat de negoci”.

Llamazares adverteix que la privatització “no es realitza de la mateixa manera a totes les comunitats, i que és a les autonomies governades pel PP on s’han produït atacs més seriosos sobre la sanitat pública, com succeeix a Madrid o València”.

La proposta presentada, que modifica entre altres l’article 1 i 2 de la Llei demana que la prestació i gestió de serveis sanitaris i sociosanitaris es pugui dur a terme mitjançant convenis o contractes amb persones o entitat exclussivament públics, i recorda que les administracions públiques amb competències en atenció sanitària mantindran sempre el caràcter públic en tot allò relatiu a la titularitat, finançament, gestió i provisió de serveis sanitaris i sociosanitaris.

EUIA DEMANA DIMISSIÓ DELS MEMBRES DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, va afirmar ahir que “l´Estatut és plenament constitucional, pels filtres que ha passat, per les negociacions i perquè ha estat confirmat en referèndum pel poble de Catalunya”. Segons Miralles “és trist que a la nostra llei fonamental se la vagi tractant a cop de filtració periodística” i n´ha responsabilitzat, d´una banda, al PP, que va presentar el recurs d´inconstitucionalitat, i d´altra banda a “la manera de fer de l´actual Tribunal Constitucional”.

En aquest sentit, el dirigent d´EUiA ha recordat que fa exactament una setmana va demanar en roda de premsa que els seus membres “dimitissin en bloc per a deixar pas a la renovació”, una petició que després també ha fet Joan Saura (ICV) amb les conseqüents reaccions d´altres forces polítiques i sectors socials. Miralles ha afegit que “ens mantenim en la nostra posició” doncs “l´actitud del TC ens està portant a fer-nos una pregunta: Catalunya pot quedar fora de la Constitució? Si això fos així, suposaria una crisi institucional molt important que afectaria Catalunya i Espanya”.

TRICHET TORNA A DEMANAR REFORMES LABORALS A ESPANYA

El president del Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a embestir amb les seves propostes neoliberals, i novament ha demanat a l’Estat espanyol que faci les reformes necessàries per garantir la “flexibilitat laboral”. Per a EU, Trichet ignora que Espanya es situa, entre els països de la UE, amb una de les taxes més altes de desocupació justament perquè aquesta “flexibilitat” ja existeix, i sempre en favor de l’empresa.

No obstant, Trichet ha elogiat el paper dels bancs i del sistema financer espanyol, fent la vista grossa al paper protagonista que Bans i Caixes, amb el beneplàcit dels diferents governs centrals i el Banc d’Espanya, han jugat en la creació de la “bimbolla immobiliària”.

BERLUSCONI ES CARREGA LA SEPARACIÓ DE PODERS

La dreta italiana està preparant un projecte de Llei per protegir Berlusconi de la Justícia, que implicaria la prescripció de la meitat dels processos judicials que el primer mandatari italià té pendents.

A més a més, el projecte de Llei, denunciat per l’esquerra i per l’Associació Nacional de Jutges, també pot fer que prescriguin entre el 20 i el 30% dels casos que afecten a la màfia a Nàpoles i Palerm.

Es tracta d’un projecte de llei presentat després que el Tribunal Constitucional rebutjàs aquest mateix mes l’anomenada “llei d’immunitat” que Berlusconi havia aconseguit fer a la seva mida i que havia estat aprovada pel parlament italià.

Share This