EU DAVANT EL 25-N: LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES ÉS UNA DE LES MANIFESTACIONS MÉS CLARES DE QUÈ LES DONES SÓN CONSIDERADES ÉSSERS INFERIORS

Esquerra Unida Illes Balears aquest 25 de novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones, vol expressar el seu rebuig contra la violència masclista i reafrmar el seu compromís de treballar per l’eradicació d’aquesta xacra social que afecta, encara avui en dia, moltes dones d’arreu del món.

La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans -tal i com ho va proclamar La Conferència de Drets Humans de Viena el 1993-, que té les seves arrels en una estructuració social desigual en les relacions entre home i dona.

La violència contra les dones pot prendre moltes formes més enllà de la física. Pot ser també psicològica, sexual, econòmica, i es produeix en molts àmbits i espais, més enllà del de la parella,com en els àmbits laboral, social, cultural i comunitari.

EUIB creu necessari incrementar esforços en la prevenció de la violència masclista, sobretot entre els adolescents, amb campanyes com les que ja està fent el Govern Balear, però també avançant en la coeducació a les escoles, l’eliminació de les imatges sexistes en el mitjans de comunicació i en aconseguir la igualtat real entre homes i dones en el món laboral.

Per a EUIB, una societat on persisteix la violència masclista envers les dones no és una societat plenament democràtica. Per tant cal realitzar canvis socials que equilibrin les relacions de poder entre homes i dones. Volem construir una societat mes igualitària i justa en què el fet de ser dona no comporti cap tipus de discriminació.

Des d’EUIB volem encoratjar als homes i dones de la nostra comunitat a participar activament assistint a la CONCENTRACIÓ convocada per la Plataforma per la Igualtat (de la qual EU n'és membre), AVUI 25 de novembre, a les 20 hores, al Passeig des Born (Plaça de Joan Carles I).

EU PRESENTA EL SEU PLA D'ACCIÓ POLÍTICA: CAMPANYES SOCIALS, LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ, PROCÉS CONSTITUENT, LES PRIORITATS D'EU

La Presidència interinsular d’EUIB (òrgan executiu) es va reunir dilluns per analitzar la situació política a les Illes Balears i aprovar el pla d’acció de la formació per als propers mesos. Entre altres qüestions, des d’EU s’abordaran en els propers dies i setmanes diferents campanyes de treball, destacant-ne la campanya “Alternatives d’esquerres a la crisi” (que es concretarà amb debats, tertúlies i actes públics sobre la crisi econòmica”, des d’una perspectiva d’esquerres”), així com la campanya “pels drets i la ciutadania”, que entre altres qüestions informarà dels efectes nefasts que la Llei d’Estrangeria que s’acaba d’aprovar tindrà per a la convivència.

També es desenvoluparan campanyes per donar a conèixer les propostes que en clau d’esquerres hem promogut a les institucions (com la Llei de Serveis Socials ) i es dinamitzarà la celebració d’una cimera alternativa per la pau i la justícia, paral·lela a la Cimera de Ministres de Defensa de la UE prevista per al febrer a Mallorca.

En la roda de premsa celebrada avui matí, David Abril i Emylse Mas, Coordinador general i Secretària d'Organització respectivament han demanat, com a representants de la direcció d’EU, la màxima implicació de la militància i l’entorn al Procés Constituent de l’esquerra alternativa i verda, com una oportunitat històrica per reforçar l’espai polític que volem representar.

Pel que fa al seguiment de la Resolució davant la corrupció i la situació del Pacte aprovada pel Consell polític del dia 24 d’octubre,  s’han valorat positivament les accions desplegades fins a la data (reunions amb els socis de coalició i amb el PSIB, posicionaments públics, proposta del BLOC de modificació del reglament del Parlament), i s’han concretat noves accions institucionals que es desplegaran en els propers dies sempre cercant els marcs unitaris del Bloc i Eivissa pel Canvi, amb l’objectiu de què “els corruptes se’n vagin de les institucions”. Entre altres qüestions, també s’ha anunciat una conferència de l’ex-fiscal anticorrupció, Jiménez-Villarejo, per al proper mes de desembre.

Des d’Esquerra Unida valorem, no obstant, com un fet molt negatiu que a hores d’ara, no s’hagi pres cap decisió ni per part de Miquel Nadal, ni d’UM, ni del President Antich, que és qui té, en darrera instància la potestat de cesar-lo. És per això que des d’esquerra Unida mantindrem la nostra estratègia de pressió.

Finalment, des de la direcció d’EU s’ha donat la benvinguda al sorgiment del corrent “EsquerraXXI”, ja que enriqueix la pluralitat d’idees existent al si de la nostra força política, i que quedarà confirmat a la propera reunió del Consell Polític Interinsular, tal i com marquen els Estatuts d’EUIB.  A més a més, la Presidència ha celebrat que el manifest fundacional d’aquest nou corrent refermi algunes de les idees-força aprovades de manera majoritària la VII Assemblea d’EUIB, com ara l’aposta per les aliances unitàries de l’esquerra i l’impuls al procés constituent de l’esquerra alternativa i verda.

De fet, el coordinador David Abril ha recordat que de moment, EU és l’única força del Bloc que ja ha manifestat i reitera la seva voluntat de reeditar la coalició, i ha afirmat que “hem de constatar que si ja hi hagués claretat sobre aquesta reedició per part dels companys de les altres forces polítiques (PSM, ERC, EV), el Bloc es situaria amb més força davant la realitat política que tenim, però també dins el Pacte i les diferents negociacions i acords”.

INVESTIGACIÓ DE MIQUEL RAMIS: EL PP SEGUEIX SENSE PODER DONAR LLIÇONS DE NETEDAT

Els jutjats d’Inca han obert una investigació judicial sobre el patrimoni del vicesecretari del PP de Balears i exbatle d’Alcúdia, Miquel Ramis, qui ha estat imputat per un pressumpte delicte d’alçament de béns. A pesar que es tracta d’una investigació que fa referència als seus negocis privats, cal recordar que es tracta d’un personatge públic i que els fets investigats són simultanis a l’activitat pública de Ramis com a dirigent del PP.

A més a més, no és l’únic procediment judicial que afecta el vicesecretari general del PP, ja que té una altra causa oberta a Inca, per administració fraudulenta, delicte societari i falsetat.

El coordinador d’EU, David Abril, ha afirmat que “ara cal veure si la ‘comissió d’ètica’ que el PP ha venut a ‘bombo y platillo’ es ficarà en qüestions com aquesta, o si només era una operació de maquillatge, però allò que és evident és que el PP faci el que faci ho té molt malament per donar lliçons de Netedat i Bauçà, com Estaràs, haurà de sortir moltes vegades a la palestra a donar explicacions per les malifetes dels seus en matèria de corrupció”.

AVUI ES PROJECTA EL DOCUMENTAL “CAMINO A COCHABAMBA” COM A PART DE LES ACTIVITATS DE SENSIBILITZACIÓ CIUTADANA EN COOPERACIÓ INTERNACIONAL

El documental mostra un diagnòstic de les situació de la població de Cochabamba sobre la qual incideixen les polítiques de cooperació de l’Ajuntament de Palma.

El passat dia 29 d’octubre, l’Ajuntament de Palma va signar un conveni de col·laboració interinstitucional amb el departament bolivià de Cochabamba, amb l’objectiu de fer que les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament que du a terme la Regidoria de Benestar Social siguin més efectives. Cochabamba està definida com una de les Àrees de Màxima Atenció Territorial (AMAT) sobre les quals l’Ajuntament de Palma actua en matèria de cooperació internacional, degut a que aquest departament concentra l’índex de pobresa més baix de Bolívia

Avui dimecres dia 25 de novembre, tindrà lloc la presentació del documental “Camino de Cochabamba” dins el conjunt d’accions de sensibilització en cooperació al desenvolupament internacional que impulsa la Regidoria de Benestar Social amb l’objectiu de donar a conèixer als ciutadans de Palma la realitat del departament bolivià de Cochabamba.

L’acte comptarà amb la presència del Regidor de Benestar Social, Eberhard Grosske i de la Cap de Programa de Cooperació, Aina Comas, i se celebrarà a les 19.00 hores, a l’edifici Caixa Fòrum a la Plaça Weyler, 3 de Palma.

L’audiovisual que avui es presenta ha estat produït per Avanç Filmacions Educatives i és un ampli recorregut per la regió de Cochabamba que mostra també els diferents projectes de cooperació que l’Ajuntament de Palma desenvolupa a la zona, projectes que busquen fer front als punts més febles de l’estructura social de la regió i que, per aquest motiu, treballen els àmbits de l’educació; la sanitat; la gestió i l’ús de l’aigua; la sobirania alimentària; el desenvolupament dels municipis i la igualtat de gènere.

Avanç Educacions Fílmiques és una associació sense ànim de lucre integrada per un professionals procedents del món de la cooperació, el periodisme, l’educació i les belles arts i que té com a objectiu l’elaboració de projectes audiovisuals, educatius i pedagògics.

IU/ICV PRESENTA ESMENA A LA TOTALITAT A LA LLEI AUDIOVISUAL

El grup parlamentari d’IU/ICV al Congrés ha presentat una esmena a la totalitat a la llei de l'audiovisual que es debatrà en el Congrés perquè l'articulat presentat pel Govern envaeix les competències autonòmiques. En la seva exposició de motius, es posa especial èmfasi en el fet que la llei tal i com està en aquests moment "afecta models televisius d'èxit, especialment el de TV3".

Per al diputat Joan Herrera el Govern Zapatero "opta per un model que no és el nostre". "El text del projecte de llei de l'audiovisual respon a un pacte amb les grans cadenes de televisions privades", ha dit Herrera, al mateix temps que ha afegit que "legislar en funció d'una minoria, en detriment del servei públic que han de dur a terme els mitjans de comunicació és absolutament inacceptable des d'una perspectiva progressista i d'esquerres"

En aquest sentit, des d’IU/ICV s’ ha criticat també que "tota la llei es formula des del punt de vista dels drets dels prestadors, deixant en un paper secundari els drets de l'espectador i del ciutadà i deixant de banda també els drets de la resta d'actors del sector audiovisual".

Un cop presentada l'esmena a la totalitat des del grup parlamentari, Herrera ha destacat que aquesta esmena pretén "recuperar el temps perdut per poder fer un debat global d'allò estipulat en aquest projecte de llei en un sentit constructiu i positiu de qui, com nosaltres, sempre ha defensat l'existència d'una llei general de l'audiovisual que es dotés d'àmplies i clares competències".

HONDURES: ELECCIONS CONVOCADES PELS COLPISTES AMB EL SUPORT DELS ESTATS UNITS

Falten només uns dies perquè es celebrin eleccions a Hondures, en un clima de repressió i por. Les organitzacions que conformen el Front Nacional contra el Cop d’Estat han alertat la comunitat internacional ja que el govern de facto comandat per Micheletti pot reprimir amb força qualsevol intent per no reconèixer el resultat de les eleccions.

Fins ara, només cinc països podrien reconèixer oficialment els resultats de les Eleccions convocades per la dictadura hondurenya, començant per Estats Units, Israel i Panamà. Perú i Colòmbia, per la seva banda, encara deliberen sobre la seva posició, però a l’OEA s’han alineat amb les posicions dels Estats Units per boicotejar qualsevol possibilitat de consens.

A pesar de tot, la població continua amb el seu procés de resistència i s’organitza per al 29 de novembre amb el suport solidari de centenars d’organitzacions socials i polítiques que arreu del món pressionen els seus governs perquè no reconeguin els resultats d’aquesta farsa electoral.

Share This