LA “CRISI” FA AUGMENTAR LA PRECARIETAT LABORAL  I LA TEMPORALITAT A BALEARS

La temporalitat i la precarietat han augmentat de manera important a Balears al llarg d'aquest any, segons  es desprèn dels  informes de conjuntura del  sindicat CCOO. 9 de cada 10 contractes nous  són de caràcter temporal,  un  indicador  evident  de  l'augment  de  la  precarietat,  i  sobretot  un  retrocés  pel  que  fa  a  una demanda històrica de l'esquerra i les organitzacions sindicals, que és la reducció de la temporalitat lligada a  l'estacionalitat.

Per a EU, aquest augment de  la  temporalitat no està  justificat,  i de bell nou s'està utilitzant  l'excusa de  la crisi  per  aprofundir  en  l'empitjorament  objectiu  de  les  condicions  de  treball,  sense  necessitat  de  cap reforma laboral, perquè en la pràctica els empresaris poden fer gairebé el que volen amb els contractes. De fet,  fa uns dies denunciàvem també que molts hotels han aprofitat també  l'excusa de  la crisi enguany per  reconvertir contractes fixos a fixos-discontinus, en la mateixa línia.

Cal recordar que les grans cadenes hoteleres a Balears presenten balanços de beneficis importants, que cap d'elles no ha perdut diners, en canvi qui sí està pagant els resultats d'una temporada turística pitjor que les altres són els treballadors i treballadores, tant per compte d'altre com autònoms.
 
JESÚS BARRASA, ELEGIT PER UNANIMITAT NOU COORDINADOR   D’ESQUERRA DE MENORCA-ESQUERRA UNIDA

El  company  Jesús  Barrasa  va  ser  elegit  el  dissabte  per  unanimitat  com  a  nou  coordinador  d’EM-EU  a l’Assemblea de Menorca.  En Jesú, original de Càceres i resident a Sant Lluís des de l’any 1987, és psicòleg, i ja era membre en  l’actualitat del Consell Polític  Insular  i de  la Comissió Executiva. Va  ser candidat per  la formació al Consell Insular de Menorca en les passades eleccions de 2007 al mateix temps que figurava en la llista municipal presentada a l’Ajuntament de Sant Lluís.

Amb  la  seva  elecció  es  tanca  un  procés  de  renovació de  la  direcció d’Esquerra  de Menorca,  que  s’havia iniciat el passat mes de  febrer en  l’elecció del nou Consell Polític  Insular, màxim òrgan de direcció entre assemblees. Jesús Barrasa relleva con a Coordinador  a Mateu Llabrés, el qual havia desenvolupat el càrrec en els darrers cinc anys.   Des  d’aquestes  línies  enviam  una  afectuosa  salutació  a Mateu  Llabrés,  coordinador  sortint,  i  a Jesús Barrasa, el nou coordinador, ànims i coratge.
 
 
ELS VAIXELLS D'ARROSSEGAMENT PROVOQUEN  INDIGNACIÓ DELS PESCADORS ILLENCS


Vaixells  d'arrossegament  (majoritàriament  a  la  caça  de  la  tonyina)  com  l'Alakrana  causen,  segons  els pescadors mallorquins, enormes perjudicis a la pesca tradicional de Balears, a més dels danys sobre els fons marins  que  denuncien  les  organitzacions  ecologistes  i  des  d'EU  hem  denunciat  reiteradament  en  aquest butlletí al voltant de la polèmica sobre la pirateria a Somàlia.

Per a EU, el govern espanyol, enlloc de procurar protecció a aquesta mena de vaixells, que ja han esquilmat  la Mediterrànea, el que haurien de fer és establir enlloc de cercar pasteres és establir mesures de seguretat  per perseguir-los i controlar les pràctiques il·legals, ja que els beneficis econòmics d'uns pocs estan acabant  amb els fons marins i els bancs de pesca, és a dir, amb allò que és patrimoni de tothom. Mentre això no es  faci, propostes com convertir el  sud de  les nostres  Illes en  santuari  internacional per preservar  la  tonyina  vermella seran una autèntica burla.
 
ÈXIT DE L'ACTE “REFUNDANDO LA IZQUIERDA” A MADRID

Izquierda Unida Federal ha celebrat aquest dissabte un important acte al qual han participat al voltant d'un milenar  de  persones,  baix  el  títol  “Refundando  la  Izquierda”.  A  l'acte  hi  han  participat,  a  títol  personal, desenes de persones que no són militants d'EU, però que representen l'apertura de l'organització a “tots els
sectors i moviments socials de l'esquerra alternativa”.

El  responsable de Refundació, Enrique Santiago, ha destacat que el procés que  inicia  IU  servirà “ per a  la reconstrucció de  l'esquerra alternativa  i  trnasformadora,  som  la  força política en  condicions de  fer-ho de manera  més  ampla  i  oberta”.  Santiago  ha  valorat  uqe  amb  l'amp`la  participació  de  personatges  dels moviments socials, el món de  l'art  i  la cultura, el sindicalisme,  la universitat, el periodisme,  la  judicatura  i l'esquerra alternativa s'ha donat un bon exemple del “lloc d'encontre que pretenem  i que va més   enllpa d'IU, volem que es dugui a terme amb les aportacions de tots ells”.

Després de  l'acte d'aquest dissabte seguirà el procés de Refundació, que  serà continuat per “reunions de diferents  fòrums per construir un nou programa polític que sigui  la columna vertebral de  l'esquerra de  les alternatives”. El maig de 2010 està previst un encontre estatal, convocat com Assemblea de Refundació, on s'analitzaran i concretaran les aportacions dels que hagin participat al procés.
 
EU CELEBRA LA VICTÒRIA DE L'ESQUERRA A L'URUGUAI

Amb un alt nivell de participació, fa poques hores que es varen tancar els col·legis electorals,  i després del recompte s'ha confirmat la victòria, en segona volta, del candidat a la presidència de l'esquerra, pel Frente Amplio, José Múgica, que succeirà al també president d'esquerres Tabaré Vàzquez. Des d'EU volem felicitar ben sincerament els companys i companyes del Frente, així com els amics del Frente Amplio-Mallorca, que han fet el seguiment del recompte electoral des del local d'EU a Palma.

Es  tracta  del  segon mandat  de  l'esquerra  a  l'Uruguai,  un  país  on  sempre  havia  governat  la  dreta  (fins  a l'anterior legislatura), i ara el poble ha regonegut el bon govern del Frente, un moviment plural de forces i organitzacions d'esquerres d'arreu d'aquest petit país.

ELECCIONS FRAUDULENTES PER RATIFICAR GOVERNS ANTIDEMOCRÀTICS A  HONDURES I GUINEA

També es varen celebrar ahir eleccions fraudulentes per confirmar governs il·legítims. En el cas d'Hondures,  les eleccions són l'excusa per justificar el cop d'Estat, i han estat rebutjades per la majoria de la comunitat  internacional, que reclama  la reposició del president Zelaya, tomat pel cop d'Estat del passat mes de  juny.

No obstant, els Estats Units, Colòmbia i Perú han recolzat aquestes eleccions perquè consideren que poden suposar  una  “sortida”  a  l'actual  situació,  enlloc  d'haver-se  compromès  com  han  fet  la  resta  de  països americans en la defensa de la democràcia. Des  del  Frente  contra el Golpe  de  Estado  es  va  demanar  l'abstenció  per  desacreditar encara més,  si  cal, aquests comicis.

I  a  Guinea  Equatorial,  ex-colònia  espanyola,  el  dictador  Teodoro  Obiang  va  convocar  eleccions  per  ahir , després de 10 anys sense comicis. Això sí, sense premsa ni observadors internacionals, amb forts obstacles per a les forces de l'oposició, i amb un forta presència militar al país, amb objectius coercitius.

Per a EU, es tracta d'una dictadura que ha comptat per trenta anys  amb el silenci còmplice de l'Estat espanyol i els seus  diferents governs, que amb  la seva política  internacional segueixen mantenint relacions preferencials amb  aquesta  ex-colònia,  ja  que  sembla  que  interessa  que  Obiang  es  mantengui  al  poder  per preservar  els  interessos  de  les  nombroses  empreses  espanyoles  i  multinacionals  presents  al  país. Com  és  d'esperar, Obiang tornarà a guanyar aquesta burla d'eleccions.
 

Share This