El dirigent d’IU ha afirmat ‘D’aquesta crisi no en sortirem posant recursos només a disposició dels bancs, sino recolçant fonamentalment la demanda tant pública com privada i utilitzant mesures de suport a l’economia real’.

091203_FOTO_PROPOSTES_DAVANT_LA_CRISI_AMB_GARCIA_RUBIOAvui ha tingut lloc la presentació pública de les ‘PROPOSTES D’ESQUERRES PERQUÈ ELS TREBALLADORS NO PAGUIN LA CRISI’ amb la intervenció com a ponent de Jorge García Rubio, Responsable federal d’Economia i treball d’IU.

La visita de García Rubio a Palma s’emmarca en la seva partcipació com a ponent en un acte públic que tendrà lloc avui horabaixa a Palma dintre de la campanya general d’esquerra unida que s’està presentant arreu de l’Estat per tal d’explicar la crisi, les seves conseqüències i les alternatives d’IU.

També han intervingut David Abril, Coordinador d’Esquerra Unida i Manel Carmona, Secretari de relacions polítiques federals i europees.

Per Esquerra Unida l’objectiu és d’una banda, analitzar la crisi econòmica i fer propostes des de l’esquerra, en un moment de crisi evident, quan fa només un any encara es negava davant la ciutadania l’existència d’aquesta crisi a pesar de les evidències i també presentar propostes des de l’esquerra. Perquè és molt fàcil parlar de que la crisi és molt greu i q afecta a moltíssima gent, però no és el mateix les propostes davant aquesta crisi que planteja la dreta davant les de l’esquerra. O com les que ‘es plantejen a mitges’ com va passar ahir amb el projecte de llei d’Economia sostenible que centrà la intervenció de García Rubio.

Manel Carmona per la seva part explicà la proposta presentada fa uns dies al Congrés per millorar la cotització dels treballadors fixos-discontinus i que en paraules del dirigent d’EU ‘podria tenir uns efectes molt beneficiosos per més de 60.000 persones aquí a les Illes Balears’.

David Abril ha assenyalat que aquesta roda de premsa coincideix amb la proposta presentació ahir de les dades del mes de novembre relatives a l’atur. Que situa a Balears en una esfereidora xifra rècord de desocupats amb unes 90.000 persones aturades. Segons els sindicats arriba a 140.000 persones comptant a la gent no inscrita. Per exemple, els treballadors i treballadores fixos-discontinus no consten com a inscrits a l’atur.

Al respecte Abril ha continuat ‘Aquesta xifra per nosaltres és un indicador clar de la ruptura d’un cicle històric en aquesta comunitat autònoma, on era des de fa 20 anys relativament fàcil trobar feina i això ha explicat moltíssims de factors socials com per exemple, el fet de tenir el rècord a tot l’estat de fracàs excolar o de no acabament dels estudis obligatoris’. Era molt fàcil per la gent jove trobar feina en sectors no qualificats, sobretot a construcció i serveis, fent que la meitat dels joves ni tan sols acabassin els estudis obligatoris. Coses tan aparentment extranyes com aquesta en una comunitat ‘rica’ s’explicaven per aquest fet, era molt fàcil per practicament tothom, fins i tot pels immigrants trobar feina.

Des d’EU pensam que aquestes xifres de 90.000 persones aturades que es va donar a conèixer ahir és un indicador clar de que s’ha romput aquest cicle històric que ens porta cap a una desocupació de tipus estructural si no s’estableixen de manera urgent mesures també de tipus estructural. I és que d’aquestes 90.000 persones n’hi ha al voltant de 20.000 persones principalment del sector de la construcció, que no es podran reincorporar a dit sector lligat al paradigma de la ‘bombolla immobiliària’ que tots coneixem. En tot cas haurà de ser ‘altre lògica de la construcció’ una aposta alternativa per la rehabilitació dels edificis, des de l’eficiència energètica incorporant les energies renovables, entre d’altres.


Calen mesures estructurals per combatre un atur que cada cop té més cara d’atur estructural

091203_FOTO_GARCIA_RUBIOLes Illes Balears tenen els deures fets a nivell de papers, a nivell de diàleg social però és evident que encara falta possar-hi els recursos en un moment en que es fa més difícil que mai accedir-hi, justament per la crisi econòmica. Tots coneixem els comptes per a 2010. Però precissament per això necessitem un marc estatal que afavoreixi aquests necessaris canvs estructurals per posar la polítiques públiques, socials i econòmiques al servei de les persones. Aquesta és la diferència més clara entre la dreta i l’esquerra a l’hora de plantejar les sortides a la crisi.

El Secretari federal d’Economia i Treball d’IU ha declarat ‘El govern ha equivocat en la diagnosi de la crisi i està equivocant les mesures per solucionar-la. La crisi no és una crisi exclusivament financera, és una crisi de l’economia real, crisi alimentària, crisi de valors, crisi polític. Per tant, és una crisi global’.

García Rubio ha fet una afirmació contundent ‘D’aquesta crisi no en sortirem posant recursos només a disposició dels bancs. Si no recolçant fonamentalment la demanda tant pública com privada i utilitzant mesures de suport a l’economia real. No hi haurà solució de la crisi si no hi ha creació d’ocupació. Una situació que malauradament és previsible que es perllongui en el temps segons les prediccions dels experts econòmics’.

L’alternativa per tant, passa per la creació de treball digne, estable i de qualitat; i tampoc ho farà fins que hi hagi respostes als problemes de crèdit i liquidesa per a totes aquelles petites i mitjanes empreses que estan desapareixent. Abril continuà ‘Calen mesures estructurals per combatre un atur que a les Illes Balears cada cop té més cara d’atur estructural,necessitem un marc estatal que afavoreixi aquests necessaris canvs estructurals per posar la polítiques públiques, socials i econòmiques al servei de les persones. Aquesta és la diferència més clara entre la dreta i l’esquerra’.

Al govern li tremolen les cames quan ha d’enfrontar-se amb la banca o quan ha d’enfrontar-se amb les polítiques que proposa el pp. En realitat la raó és molt senzilla, perquè el que ens ha conduit a aquesta situació són polítiques neoliberals, on a la seva matriu fobnamental han coincidit populars i socialistes.

El Secretari federal d’Economia i Treball a conclòs amb el següent ‘És evident que li resulta molt difícil al govern posar en marxa alternatives distintes a aquestes polítiques neoliberals que no siguin només ‘recursos paliatius’ és a dir els 420 euros per ajudar als que no tenen cap tipus de prestació, pràcticament un milió de persones a l’Estat -segons darreres dades de l’INEM- i que més que una ajuda real és una convidada a pasar a l’economia sumergida’.

Share This