ENS ACOSTAM A LES 90.000 PERSONES SENSE FEINA

Les dades donades a conèixer ahi dimarts, sobre la desocupació al mes de novembre, eren segons EU "previsibles, però no desitjables", ja que a les darreres estadístiques s'hi sumen els milers de persones que varen acabar la temporada el mes d'octubre i s'hi varen inscriure al SOIB el novembre.

Per a EU, una xifra ben preocupant que, com hem assenyalat en altres ocasions, demostra que s'ha romput amb un cicle històric marcat per la "quasi-plena" ocupació, encara que la feina fos precària i temporal. Per això, de bell nou, recordam la necessitat de promoure mesures, a tots els nivells, de caire estructural, que posin les persones en el primer lloc de les polítiques, ja que com els diferents agents socials reconeixen, moltes de les persones que ara són a l'atur a Balears no podran tornar a reincorporar-se al seu sector laboral, un fet especialment clar en el cas de la construcció. Per això, les mesures que s'han de desplegar han de ser de caràcter estructural.

En qualsevol cas, des d'EU reiteram que l'augment de persones sense feina el que fa paleses són les desigualtats socials existents, i sobreot que la crisi està essent aprofitada per molts empresaris per acomiadar gent sense més excusa, o per no renovar contractes temporals, cosa que no figura com a acomiadament.

EU: EL PACTE NO S'HA DE TRENCAR, SINÓ QUE S'HA DE COMPLIR

Davant l'expectativa generada per la celebració avui de l'executiva del PSIB, per decidir sobre la continuïtat del Pacte de governabilitat i a la qual sembla, per diferents declaracions, que "tots els escenaris són oberts", des d'EU allò que ens agradaria és que la principal força del Pacte facilitàs les mesures que permetessin allò que reclamam des de fa mesos, i que no és altra cosa que la sortida dels corruptes.

Justament la situació econòmica i les seves conseqüències socials ha ser la qüestió que defineixi les actuacions de totes les forces polítiques, però discrepam que es pugui abordar aquesta realitat de la mateixa manera amb el PP que amb la resta de socis del pacte, i especialment amb el Bloc, ja que "dreta i esquerra no feïm les mateixes polítiques, ni en el terreny econòmic, ni el social, laboral o ambiental". A més a més, pensam que la possibilitat de trencar el pacte, com a escenari possible, no beneficiaria en absolut a la ciutadania de les Illes Balears, sinó a un Partit Popular que es presentaria en societat com el salvador de la situació, a pesar que és el partit que més casos de corrupció acumula. Per això, des d'EU reiteram la nostra voluntat i compromís perquè es compleixi el Pacte programàtic de 2007 i es recuperi la necessària estabilitat institucional.

LA "LLEI D'ECONOMIA SOSTENIBLE", POC AMBICIOSA I SENSE CONTINGUT

Des d'IU/ICV han qualificat la proposta de Llei d'economia sostenible presentada ahir pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, de "poc amibiciosa". Per això, s'ha instat el govern central a "anar més enllà de l'eslògan" i a dotar-la de contingut amb mesures estructurals en fiscalitat ambiental, en mobilitat, en estalvi i eficiència energètica i en renovables.

En aquest sentit, el diputat Joan Herrera ha demanat a Zapatero que aprofiti aquesta llei "per prendre mesures estructurals que signifiquin de debò un canvi de model productiu" i ha acusat el Govern d'anar tard per no haver abordat abans "la fiscalitat ambiental que permetés créixer d'una altra manera" mentre permetia que la bombolla immobiliària anés creixent fins que ha rebentat.

Des d'IU/ICV s'han situat com a principals problemes de la llei que "no es veuen elements de fiscalitat ambiental i progressiva, que és una llei benintencionada però li falten les mesures necessàries per canviar el patró de creixement perquè no va acompanyada d'una política coherent". El Govern no ha entès, al nostre parer, que en un context de crisi com l'actual s'ha de recuperar el lideratge del sector públic i això s'ha de traduir en una millor inversió social, en més I+D+I, però també amb una fiscalitat ambiental que canviï hàbits i pautes de creixement", ha dit.

Així, s'ha defensat un major esforç fiscal de qui pot fer-ho i no ens referim a les classes mitges i treballadores com va passar amb la pujada generalitzada de l'IVA. En les lleis i en els pressupostos haurien de contenir polítiques coherents en el passat, en el present i en el futur i això passa per "deixar de fer el que fa sempre el Govern de Zapatero: una mitja aritmètica entre dreta i esquerra per tirar pel centre".

Per tot plegat, també s'han treslladat al govern les propostes d'IU/ICV per dotar de contingut la llei que van en la direcció d'aconseguir un "compromís amb aquells sectors polítics, socials i econòmics per sortir de la crisi amb mesures innovadores, és a dir, un acord verd i social -Green New Deal- que podria general 400.000 llocs de feina en tot l'Estat, amb el desenvolupament de les energies renovables, de la rehabilitació d'edificis i de la promoció del transport públic". "No és una aposta descabellada ni dogmàtica, és dur a terme el que es planteja en països com EEUU".

MOHAMED VI PRETÉN VINCULAR ELS TERRORISTES MAURITANS AL POBLE SAHARAUÍ

Com no podia ser d'altra manera, la monarquia marroquina i els Ministres nomenats pel Rei Mohamed VI han començat una nova campanya de desprestigi de les reivindicacions saharauís, davant el ressò que ha tingut la vaga de fam iniciada fa ja més de dues setmanes per part de l'activista saharauí Aminatou Haidar.

Per a EU, les acusacions vertides per les autoritats marroquís, de què els terroristes que han segrestat a Mauritània a cooperants catalans fa uns dies, estan vinculats al moviment per la defensa del poble saharauí i al Polisario són, a més de falses, indignes. Es tracta, doncs, de la demostració que el conflicte saharauí segueix viu, i que el que més fa en favor d'aquesta causa és el coneixement internacional de la situació del poble saharauí i el reconeixement del dret d'aquest poble a un Estat propi, com venen reivindicant d'ençà que l'Estat espanyol l'entregàs al regne de Marroc després del període colonial.

EL REI, PREMIAT PER AZNAR

El Rei va rebre ahir de mans d'Aznar el premi de la "llibertat" atorgat per la Fundació FAES, vinculada al PP, que l'expresident presideix. Un premi que va en la línia de destacar el paper jugat pel Rei a la transició política per damunt del paper que jugaren milers de persones anònimes compromeses i moviments socials durant quaranta anys de lluita contra la dictadura. Un premi que oblida, entre altres coses, que l'Aliança Popular (AP), la "mare" del PP, es presentava a si mateixa com a portadora del "franquisme sociològic"… Què té a veure això amb la llibertat?

EL CONGRÉS D'HONDURES RATIFICA EL COP D'ESTAT

El Congrés d'Hondures va ratificar ahir el decret elaborat pocs dies després del cop d'Estat del mes de juny i que ratifica la destitució del President legítim, Manuel Zelaya. La votació va sortir endavant amb els vots del partit del "president" sorgit de les eleccions del passat cap de setmana, de la dreta política.

Per a EU, resulta "xocant" que el Congrés d'un país pugui legislar en contra del seu propi funcionament constitucional, i recordam que l'única sortida a la situació que es viu a Hondures ha de passar sempre per la restitució del seu legítim president.

MANIFIESTO “EN DEFENSA DE LOS DERECHOS FUNDAMENTALES EN INTERNET”

Ante la inclusión en el Anteproyecto de Ley de Economía sostenible de modificaciones legislativas que afectan al libre ejercicio de las libertades de expresión, información y el derecho de acceso a la cultura a través de Internet, los periodistas, bloggers, usuarios, profesionales y creadores de internet manifestamos nuestra firme oposición al proyecto, y declaramos que…

1.- Los derechos de autor no pueden situarse por encima de los derechos fundamentales de los ciudadanos, como el derecho a la privacidad, a la seguridad, a la presunción de inocencia, a la tutela judicial efectiva y a la libertad de expresión.

2.- La suspensión de derechos fundamentales es y debe seguir siendo competencia exclusiva del poder judicial. Ni un cierre sin sentencia. Este anteproyecto, en contra de lo establecido en el artículo 20.5 de la Constitución, pone en manos de un órgano no judicial – un organismo dependiente del ministerio de Cultura -, la potestad de impedir a los ciudadanos españoles el acceso a cualquier página web.

3.- La nueva legislación creará inseguridad jurídica en todo el sector tecnológico español, perjudicando uno de los pocos campos de desarrollo y futuro de nuestra economía, entorpeciendo la creación de empresas, introduciendo trabas a la libre competencia y ralentizando su proyección internacional.

4.- La nueva legislación propuesta amenaza a los nuevos creadores y entorpece la creación cultural. Con Internet y los sucesivos avances tecnológicos se ha democratizado extraordinariamente la creación y emisión de contenidos de todo tipo, que ya no provienen prevalentemente de las industrias culturales tradicionales, sino de multitud de fuentes diferentes.

5.- Los autores, como todos los trabajadores, tienen derecho a vivir de su trabajo con nuevas ideas creativas, modelos de negocio y actividades asociadas a sus creaciones. Intentar sostener con cambios legislativos a una industria obsoleta que no sabe adaptarse a este nuevo entorno no es ni justo ni realista. Si su modelo de negocio se basaba en el control de las copias de las obras y en Internet no es posible sin vulnerar derechos fundamentales, deberían buscar otro modelo.

6.- Consideramos que las industrias culturales necesitan para sobrevivir alternativas modernas, eficaces, creíbles y asequibles y que se adecuen a los nuevos usos sociales, en lugar de limitaciones tan desproporcionadas como ineficaces para el fin que dicen perseguir.

7.- Internet debe funcionar de forma libre y sin interferencias políticas auspiciadas por sectores que pretenden perpetuar obsoletos modelos de negocio e imposibilitar que el saber humano siga siendo libre.

8.- Exigimos que el Gobierno garantice por ley la neutralidad de la Red en España, ante cualquier presión que pueda producirse, como marco para el desarrollo de una economía sostenible y realista de cara al futuro.

9.- Proponemos una verdadera reforma del derecho de propiedad intelectual orientada a su fin: devolver a la sociedad el conocimiento, promover el dominio público y limitar los abusos de las entidades gestoras.

10.- En democracia las leyes y sus modificaciones deben aprobarse tras el oportuno debate público y habiendo consultado previamente a todas las partes implicadas. No es de recibo que se realicen cambios legislativos que afectan a derechos fundamentales en una ley no orgánica y que versa sobre otra materia.

Este manifiesto, elaborado de forma conjunta por varios autores, es de todos y de ninguno. Si quieres sumarte a él, difúndelo por Internet.

EL FRENTE AMPLIO ASUME SU SEGUNDO MANDATO EN URUGUAY

COMUNICADO DEL COMITÉ DE BASE DEL FRENTE AMPLIO EN PALMA DE MALLORCA

Las elecciones uruguayas llevadas a cabo en su segunda vuelta el pasado 29 de noviembre ratificó en el gobierno al sucesor de Tabaré Vásquez al exguerrillero José Pepe Mújica

Esto fue logrado con una amplia mayoría de votos ante la coalición de derecha entre los partidos Nacional y Colorado, con una diferencia de más del 9 por ciento de todos los votos computados. Y esto a pesar de la campaña sucia llevada adelante por dichas fuerzas, en el afán de recuperar el poder en nuestro país.

El Frente Amplio, liderado por la fórmula José Mujica-Danilo Astori, otra vez logró la mayoría parlamentaria con lo que le permite afrontar cinco años de gobierno con la tranquilidad de poder gobernar sin necesidad de coaliciones con otras fuerzas.

No se pueden dejar de mencionar aquellos puntos que se destacan: el aumento del 25 % del presupuesto del gasto social, la implantación de un sistema de salud que alcanza ahora a 700.000 uruguayos que antes no tenían asistencia médica, la puesta en funcionamiento del Hospital de Ojos, en el cual ya se han operado gratuitamente más de diez mil uruguayos, la desocupación pasó de un 14,6 % a un 7% y esto en un momento de crisis mundial y de retrocesos de las conquistas de los trabajadores a nivel mundial, incluso con una recuperación salarial de un 25% de promedio. Nuevos sindicatos se han organizado: policías, trabajadores rurales, empleadas domésticas, servicios de limpieza y muchos otros etc. Nunca antes la central de trabajadores (PIT-CNT) había tenido tantos afiliados.

El FA ha dotado 4,5% del PBI para la educación, implantando el llamado plan Ceibal, con la entrega de un ordenador portátil para CADA escolar en TODO el país, revolucionando así la educación a nivel mundial. El trasporte escolar es gratuito en un radio de 60 Km y muchos otros logros para escolares y estudiantes.

Las tarifas del transporte colectivo han sido rebajadas y se implantó el boleto gratuito para estudiantes. El aumento de las Asignaciones Familiares ha sido considerable, alcanzando ahora a mas de medio millón de niños y jóvenes.

Las jubilaciones y pensiones han sido aumentadas también en porcentajes nunca hasta ahora vistos en nuestro país. El PBI creció permanentemente en todos los años de gobierno del FA, incluso en el último trimestre.El Uruguay ha cancelado su deuda con el FMI, transformándola en 'soberana', es decir quedando libre de las 'recomendaciones' de dicha institución.

Durante el gobierno del FA por primera vez se han juzgado y encarcelado a muchos torturadores y represores, entre otros los ex.dictadores Bordaberry y Gregorio Alvarez.

Quedan naturalmente muchos logros por alcanzar, pero este es el compromiso que asumimos : profundizar en todos estos logros y en otros programas como URUGUAY TRABAJA; PLAN DE EMERGENCIA; PLAN DE EQUIDAD. Lograr al fin la anulación de la llamada ley de caducidad por la cual no es posible la persecución de los crímenes masivos y atentados contra los derechos humanos llevados a cabo durante la dictadura militar. Aun existe pobreza y desigualdad, que trataremos de atacar simultáneamente con estrategias globales. Hay mucho por hacer. Asumimos ese compromiso.

Share This