APROVADA PNL DEL BLOC SOBRE CLÀUSULES SOCIALS, UNA GRAN NOTÍCIA PER A LES ENTITATS SOCIALS

 

La Comissió d’assumptes socials del Parlament va aprovar ahir una PNL del Bloc, elaborada a iniciativa de la Conselleria d’Afers Socials i les entitats del tercer sector de Balears, relativa a la inclusió de clàusules socials en els procediments de contractació de l’administració pública.

D’acord amb la iniciativa aprovada ahir, el Parlament insta les diferents administracions de les Illes Balears a què s’utilitzin clàusules socials en els plecs de condicions de la contractació pública com un instrument eficaç de la lluita contra l’exclusió social en le seves manifestacions i d’incorporació laboral de persones amb discapacitats o especials dificultats en l’accés a la feina, de manera que es contribueixi a reduir el risc d’exclusió, incorporant criteris, socials, ambientals i altres polítiques públiques en la contractació

La iniciativa també insta el Govern Balear a desenvolupar al màxim les possibilitats que dóna l’ordenament jurídic vigent per introduir clàusules social sen l’adjudicació i l’execució dels contractes que treguin a concurs les administracions i que es determinin les mesures jurídiques, financeres i organitzatives necessàries perquè aquest acord es pugui implementar.

 

MANIFESTACIÓ CONTRA LA CORRUPCIÓ: ÉS NECESSARI RECUPERAR LA POLÍTICA

 

La Presidència d'EUIB ja es va pronunciar l'altre dia al respecte de la Manifestació ciutadana convocada per demà dissabte contra la corrupció. La resolució aprovada per la Presidència recorda que "és el reflex del malestar que viu la ciutadania per l’acumulació de casos de corrupció a Balears, però consideram que la solució a la crisi de la política i dels valors ètics que l’han de regir no ha de ser l’abstenció o el vot en blanc, sinó la reivindicació d’una POLÍTICA “amb majúscules”, al servei dels interessos de la ciutadania i més participació ciutadana i més control social, justament per evitar que es produeixin nous casos de corrupció".


Si el resultat d'aquesta manifestació és encara més allunyament de la ciutadania respecte a la política, el que tindrem serà una classe política aïllada i descontrolada i per tant, més corrupció. Cal recordar que la democràcia no és només un cop cada quatre anys, sinó que és un sistema en el qual tot ciutadà i ciutadana té la responsabilitat política de vetllar pels seus interessos i els de la seva comunitat, i vigilar i exigir als polítics que compleixin amb els programes electorals amb els quals ens vàrem presentar a les eleccions, i una gestió eficaç i amb transparència.


Per això, recomanam a tots els afiliats/des i simpatitzants d'EU i a la gent d'esquerres que hi participi a títol individual que, enlloc d'anar vestits de blanc (símbol del vot en blanc i l'abstenció), vesteixin de colors.

 

EU RECOLZA LA MOBILITZACIÓ CONTRA LA CRISI CONVOCADA A MADRID

 

Des d’EUIB recolzam la convocatòria dels sindicats CCOO i UGT per a una gran mobilització a nivell d’Estat a Madrid, el proper dissabte 12 de desembre, i ho feïm des del convenciment, que volem treslladar al conjunt de les treballadores i treballadors, de què només una més ampla i forta mobilització frenarà la gran patronal i la dreta política en el seu intent de què la crisi la paguin les persones amb menys recursos.

La crisi no vé del cel, ni és només una crisi financera, sinó que té responsables directes i, a Balears, la fita històrica de més de 90.000 persones sense feina. Es tracta d’una crisi global del sistema del sistema capitalista, que estan pagant els treballadors i treballadores i les seves famílies, amb més d’un milió d epersones que ja no tenen cap mena de prestació i que amb moltes dificultats estan tramitant l’ajuda dels 420 euros.

Al nostre país, la crisi té una especial virulència com a conseqüència d’un model productiu injust i esgotat, basat en salaris baixos, alta precarietat i escassa protecció social, especulació immobiliària i sectors amb feines de baixa qualitat. Un model que unit a la corrupció, corromp la democràcia i desprestigia la política.

Per sortir d’aquesta crisi és imprescindible una altra política, que posi en primer terme de les polítiques a les persones, i no els bancs i les caixes. El govern no ha de cedir a les pressions de la dreta, mentre creix la pobresa i la desestructuraió social avança. És necessari aturar l’ofensiva dela gran patronal i derrotar definitivament les polítiques neoliberals, que són les que han causat aquesta crisi, i que ara reclamen una nova reforma laboral que es saldi amb més flexibilitat per a les empreses i menys drets per  a les treballadores i treballadors.

Per tot això, donem ple recolzament i suport als companys i companyes que des dels sindicats CCOO i UGT es desplaçaran a Madrid el proper dissabte, per reivindicar que aquesta crisi no la paguin, com sempre, els treballadors i les treballadores.

 

IU/ICV DEMANA LA COMPAREIXENÇA DE GONZÁLEZ-SINDE

El grup parlamentari d'iU/ICV va demanar ahir la compareixença de la ministra de cultura, Ángeles González-Sinde, perquè expliqui quines mesures pensa dur a terme el govern a fi de garantir que “els ciutadans tenen dret a realitzar les seves pròpies comunicacions per Internet sense autorització ni informació prèvia”. Joan Herrera ha recordat en aquest sentit que la rectificació del Govern del PSOE “no garanteix que es blindin els drets fonamentals a Internet ni suposa un compromís ferm del govern de l’Estat”.


"No és el primer atac als drets dels usuaris i usuàries d’Internet per part del Govern i no serà l’últim”, ha destacat el dirigent ecosocialista, i per això ha emplaçat el govern a rectificar i modificar la llei de l’audiovisual i a garantir així mateix que la futura transposició del Paquet Telecom “ens allunya definitivament de les tesis defensades per Sarkozy i González-Sinde”.


Herrera ha recordat que la ministra de cultura, González-Sinde, ja fa temps que du a terme una croada per la restricció dels usos d’Internet i ha remarcat que “aquest és un nou exemple, però portat a l’extrem, ja que aquesta proposta vulnera drets fonamentals com són el dret a la privacitat, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió”.

 

EMPITJORA LA SITUACIÓ D’AMINATOU I EL GOVERN ESPANYOL NO FA LA SEVA FEINA

 

Mentre l'estat de salut empitjora i el govern de Marroc no mou ni un dit, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va fer pública ahir durant una roda de premsa celebrada amb la representant de la Unió de Dones Saharauís a Espanya, Zahara Ramdam, una carta del Rei on manifestava la seva predisposició a mediar amb Marroc per solucionar la situació d'Aminatou Haidar.


La resposta del govern espanyol ha estat un simple "les gestions les ha de fer el govern", un argument que compartim plenament (com a republicans), però entenem que la situació d'Aminatou és prou crítica com perquè davant l'immobilisme de Marroc i la ineficàcia de les "gestions" del govern espanyol, que pels interessos econòmics i estratègics existents no vol pressionar el país alauita, es pensi en fórmules fins i tot com aquesta que puguin facilitar que Marroc permeti l'activista saharauí retornar al seu país. Com a EU, consideram que qui hauria de fer la seva feina, doncs, és el govern espanyol i el Ministeri d’Exteriors, però fer-la, i que aquesta és la demostració que no s’està fent.


Des d'EU ens solidaritzem un cop més amb Aminatou i amb la causa del poble saharauí, i desitjam que aquesta situació, cada día més enquistada, no acabi en tragèdia. Exigim, una vegada més, que el Govern Espanyol, la UE i les Nacions Unides condemnin l’actuació del govern de Marroc.

 

OBAMA JUSTIFICA "L'ÚS DE LA FORÇA" EN RECOLLIR EL NOBEL DE LA PAU

 

El president dels EUA, Barak Obama, va justificar ahir mentre recollia el Premi Nobel a Suècia la guerra com a mitjà per aconseguir la pau. Una nova befa que en la nostra opinió desmereix la concessió d'aquest premi, i que es suma a l'anunci de dur 30.000 soldats més a l'Afganistan per reforçar l'ocupació militar del país i a la instal·lació de 7 bases nord-americanes a Colòmbia que desestabilitzen el continent.


Com va assenyalar ahir a Palma un altre premi Nobel, Adolfo Pérez Esquivel, "hi ha qui rep el premi Nobel però ja lluitava abans i segueix lluitant tota la seva vida per la pau i la justícia, i n'hi ha que no ho han fet mai", en al·lusió a Henry Kissinger, guardonat el 1973.

 

VIGÍLIA A PALMA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

 

Coincidint amb la cimera de Copenhague, col·lectius de les Balears, entre ells Slow-Food i Avaaz, han convocat per demà dissabte, 12 de desembre, un Dia d'Acció Global contra el Canvi Climàtic, una jornada en la qual milers d'actes simbòlics de protesta es realitzaran de manera simultània, mentre els líders mundials es reuneixen en les negociacions climàtiques més importants dels darrers temps.


El missatge de la convocatòria és clar i llampant: el món vol un acord real, suficientment compromès com per lluitar seriosament contra el canvi climàtic, cosa que no sembla que passi per ara, pel que han avançat els governs de països com la Xina, Estats Units o fins i tot l'Estat espanyol.


La cita és demà dissabte, a les 17:30 hores, al Passeig des Born de Palma, i es recomana dur espelmes.

Share This