El grup facilitador del procés fa balanç dels primers tres mesos de procés

100107_RODA_PREMSA_PROCES_CONSTITUENT

En roda de premsa celebrada avui, 7 de gener de 2010, a l’Escola de Mitjans Didàctics, a Palma, el Grup Facilitador del Procés Constituent de l’Esquerra Alternativa i Verda ha fet balanç dels primers tres mesos d’activitat del procés, d’ençà de la trobada d’inici celebrada el passat 26 de setembre a ARCA.

Participació, Documents i procés intern

En aquest primer trimestre de feina, s’han constituït diversos Grups de Treball (GTs) temàtics, encarregats d’elaborar propostes polítiques per a cadascun dels sectors tractats. Entre ells trobam:

· Model de desenvolupament.-  Responsable: Toni Pons.

· Diversitat afectiva i sexual.- Responsable: Toni Aguiló

· Món del treball.- Responsable: Manel Carmona

· Igualtat.- Responsable: Conxa Calafat

· Serveis Públics i Drets Socials.- Responsable: Pilar Fuertes

· Migrants i Drets civils.- Responsable:  Carlos Martini

· Cultura lliure.- Responsable: Biel Salas

· Joves.- Responsable: Xavi Galan

· Participació.- Responsable: Neus Truyol

· República i Model d’Estat.- Responsable: Josep Suàrez

· Solidaritat Internacional.- Responsable: Francisco Gonzàlez

Ara mateix, hi ha 131 persones que participen en aquests Grups de Treball, entre independents i membres d’Esquerra Unida. Els Grups de treball, que compten entre 6 i 15 participants, es reuneixen cada setmana o cada quinze dies des de la seva formació. En línies generals, tenen dues línies de treball, una primera d’anàlisi de la situació i una segona de propostes d’acció polítiques.

A més, un total de 150 persones s’han inscrit al Procés, la major part d’elles a Mallorca, i gent en la seva majoria vinculada als moviments socials, la qual cosa ha de ser valorada de manera molt positiva, sobretot quan no són bons temps per a tot allò que sona a “política”.

Un dels objectius a l’hora d’organitzar els Grups de Treball era justament facilitar la participació de persones externes a EU per tal d’obrir el procés a una vertadera participació i apropiació ciutadana.

Durant aquests 3 mesos i fins el 20 de gener de 2010, els GT estan elaborant les propostes polítiques de cada matèria, que seran presentades el proper  13 de febrer, en l’ocasió d’un Fòrum Temàtic obert a persones i col·lectius socials, i que serà una primera ocasió per a compartir amb la societat de les Illes els fruits d’aquest procés.

Els documents de proposta política es complementaran amb les tesis polítiques i la proposta organitzativa i d’Estatuts, que encara s’han d’elaborar.

En aquest nou trimestre es passarà a una nova etapa, de major visibilització, en la qual es donarà a conèixer el procés, en funció de les temàtiques, a diferents col·lectius socials.

En el trimestre següent, les propostes sectorials així com les propostes organitzatives seran debatudes a l’Assemblea Constituent que donarà origen a la nova força política.

Activitats públiques

El Grup facilitador promou diferents activitats públiques i de debat, que permeten donar a conèixer el procés, així com incorporar les reflexions al mateix. El passat mes de novembre Joan Subirats va impartir una conferència a Palma sobre el paper de l’esquerra, i els mesos de gener i febrer estan previstes també dues conferències, una sobre Decreixement amb Carlos Taibo i una altra sobre Corrupció política, amb Jiménez Villarejo, l’exfiscal anticorrupció.

Previsions

La data de l’Assemblea Constituent, a celebrar a la primavera d’enguany, es fixarà dins aquest trimestre, en funció de l’evolució dels treballs dels grups. Amb la convocatòria de l’Assemblea s’arbitrarà el sistema de participació perquè els diferents documents i propostes polítiques es puguin debatre àmpliament a les quatre illes.

Informació sobre el procés:

Blog: http://procesconstituent.blogspot.com

Calendari d’activitats:

http://www.google.com/calendar/embed?src=procesconstituent%40gmail.com&ctz=Europe%2FMadrid&gsessionid=TcIMHbBgZRR4cIGjQvhbug

Share This