proces_13_febAl voltant de 150 persones participaren activament aquest dissabte 13 de febrer al Fòrum del Procés Constituent convocat a l’edifici de la ONCE, a Palma. Baix el títol “Construïm proposta política”, els diferents grups de treball sectorial (joves/ diversitat sexual/ igualtat / medi ambient/ model de desenvolupament/solidaritat internacional / serveis públics i drets socials/ món del treball/ migrants / república i model d’Estat/ participació/ cultura lliure) pesentaren els resultats de la seva feina d’aquests primers mesos de procés.


Els grups es varen agrupar per temàtiques comunes, i el resultat dels debats s’incorporarà als documents de proposta política del Procés Constituent. En paraules de David Abril, coordinador, d’EU, “amb aquest Fòrum es tanca la primera fase del Procés, en la qual s’ha treballat tot allò que té a veure amb la proposta, és a dir, amb el contingut del que ha de fer la nova força política que construirem. A partir d’ara, i fins a l’Assemblea Constituent, es debatrà col·lectivament sobre l’eina més adient per dur totes aquestes propostes endavant, és a dir, sobre quin model d’organització volem totes i tots”.

Si no heu tingut oportunitat de participar encara, els esborranys dels documents temàtics són disponibles al Blog del procés (http://procesconstituent.blogspot.com), així com l’enquesta que farem servir per recollir opinions de cara a l’elaboració de les tesis polítiques.

David Abril, coordinador d’EU Illes i membre de la Comissió facilitadora del Procés ‘Si avui, enmig de tanta convulsió política, hi ha un total de 150 persones engrescada en el Procés Constituent, és perquè aquest procés ens ha permès fer un cert parèntesi respecte a l’actual cojuntura política, que moltes vegades no deixa espai ni temps per realitzar la reflexió necessària, per abordar la POLÍTICA en majúscules necessària’.


PRESENTACIÓ DEL FÒRUM

A la presentació de l’acte realitzada per membres de la comissió facilitadora, s’ha començat fent referència a una qüestió de màxima actualitat, que emmarca o contextualitza, més enllà del nostre propi full de ruta, aquest Fòrum temàtic:

L’agreujament de la crisi econòmica, no tant pel que digui The Economist o els experts internacionals -que cal recordar que van ser incapaços de preveure el que està passant-, si no perquè hi ha desenes de milers de famílies d’aquesta Comunitat Autònoma, hi ha desenes de milers de persones que han estat expulsades del mercat de treball, sense garanties de subsistència, condemnant-los a la pràctica a la marginalitat i la pobresa que suposa l’esfaraidora xifra d’atur.

Cal recordar que al conjunt de l’estat hi ha un total de 1.600.000 llocs de treball perduts…amb cara ulls i necessitats a las que respondre,4 milions d’aturats amb un 40% d’atur que afecta directament als joves i les dones. És per això que per a nosaltres l’alternativa, la vertadera sortida de la crisi de les capes més amples de la població, els treballadors i treballadores, a qui volem representar passarà ineludiblement per la creació d’ocupació.

Resumint ens trobem davant un empobriment objectiu d’amples capes de la població. Malauradament les receptes que s’estan oferint des de les instàncies internacionals i el Govern ZP amb mesures com: el retard de l’edat de jubilació, una reforma laboral ‘blana’…és a dir MENYS DRETS SOCIALS. Una situació que ens ha de provocar debats, però també mobilitzacions, com les que ja estan realitzant els sindicats per a final d’aquest mes.

No podem obviar tampoc un aconteixement cabdal al panorama polític d’aquesta comunitat que ha tengut lloc en els darrers dies, d’ençà que les forces d’esquerres engegàrem a UM del Pacte. Un govern que que, amb totes les les dificultats del món, és el primer govern d’esquerres des de la II República. Un govern també, que amb totes les seves mancances, les de mèrit propi i les imposades per las circumstàncies, es convertirà inevitablement en un símbol de resistència front al fantasma de la dreta que assola Europa i, com sempre, la nostra comunitat autònoma.

No ho tendrem fàcil, perquè la crisi i la corrupció ha suposat un binomi que provoca tremendes desafeccions (a l’estat, a les institucions, a la política etc.). Però hem de ser conscients de que estem davant un canvi de cicle polític, a les Illes Balears, i molt especialment a Mallorca de magnituds, ara per ara, encara difícils de mesurar.

Per això, hem d’aprofitar les circumstàncies, aquest parèntesi necessari del nostre procés constituent, per situar-nos estratègicament davant els reptes que vénen, que ens han d’agafar, a les dones i homes de l’ESQUERRA ALTERNATIVA, il·lusionats i amb força. .Però sobretot, hem de ser forts per situar amb força també les propostes d’esquerres, unes propostes que situen les persones i el medi ambient al capdavant de la POLÍTICA.

D’això, de política amb majúscules, va aquest Fòrum i estem aquí per això que diu el títol: CONSTRUÏR PROPOSTA POLÍTICA. Els grups de treball han estat fent una feina incessant els darrers mesos per el·laborar la proposta política de cada àrea, de cada tema i la proposta política de canvi concreta per a cada realitat. I avui, anem a posar en comú, a socialitzar aquesta feina, a fer debat col·lectiu i a contaminar-nos uns grups amb les propostes dels altres.

Amb aquesta feina en col·lectiu hem començat a reinventar-nos. Queda, emperò, molt per endavant, queda el·laborar el document de tesis polítiques, pensar quin tipus d’organització política és necessària per a dur totes aquestes propostes polítiques d’esquerres endavant.

Presentació del Fòrum temàtic “Construïm proposta política” from eumanacor on Vimeo.

Presentació del Fòrum temàtic “Construïm proposta política”. 13 de febrer de 2010, Palma. Més informació a: http://procesconstituent.blogspot.com/2010/02/exit-del-forum-tematic-construim.html


Share This