EU: LA CRISI A BALEARS POTSER HA TOCAT FONS, PERÒ ARA S’HA DE CANVIAR EL MODEL ECONÒMIC PER GARANTIR LA COHESIÓ SOCIAL
Segons el conseller d’economia, la crisi global que també ha afectat Balears intensament en el darrer any i mig sembla que comença a alleugerir-se, ja que “hi ha un tímid però tangible repunt de l’economia”. Potser és una bona notícia, i tanta sort que els “brots verds” que Manera ha descrit amb un altre eufemisme, siguin certs.
2010 ja ha estat augurat per Manera com un any de “creixement negatiu”, xifrat per ara en -1,5%. El decreixement no té perquè ser negatiu o, si més no, no tenir conseqüències socials ni ambientals negatives, si en el còmput global, creixen sectors econòmics i productius com l’atenció a les persones (per exemple, mitjançant el desenvolupament de la llei de dependència) o les energies renovables, que poden generar molts llocs de feina.
Per això, des d’EU volem recordar que fins que no es canvïi el model econòmic, el model de desenvolupament, ni tan sols un creixement econòmic garantirà, entre altres coses, feina per a les 100.000 persones que ara no la tenen, ni per als joves que abandonen l’educació obligatòria, la formació professional o la Universitat. S’ha d’establir, des de la concertació social, una estratègia que generi sinèrgies clares entre el sector turístic, la nostra primera font de riquesa, i els altres sectors econòmics, també els potencials, en una perspectiva solidària i sostenible. Perquè independentment del creixement o decreixement econòmic, tothom a Balears ha de tenir dret a viure dignament.
BENESTAR SOCIAL INICIA CAMPANYA ‘ALIMENTS EN XARXA’ A CIUTAT


El Tinent de Batlessa i Regidor de l’Àrea de Benestar Social, Participació i cultura, Eberhard Grosske, ha anunciat avui en roda de premsa que diferents establiments comercials començaran aquests dies una campanya de recollida de fons per a que totes les persones que ho desitgin puguin col•laborar amb el programa de repartiment d’aliments que du a terme la Regidoria de Benestar Social, juntament amb la plataforma d’entitats cíviques de lluita contra la fam.
Des de demà divendres, a les caixes dels centres comercials Alcampo, Eroski i El Corte Inglés, tots els clients tindran a la seva disposició un targetó d’Aliments en Xarxa que representa una aportació simbòlica de 50 cèntims d’euro. Un mateix client pot passar per caixa tants targetons com vulgui, de forma que la aportació econòmica es pot adaptar a les possibilitats de cadascú. Per donar inici a la campanya, des de demà i durant tota la setmana que ve, un equip de voluntaris estarà present als centres comercials, oferint als clients tota la informació sobre el programa, els seus objectius i les fites aconseguides fins ara. Des de que el programa es posés en marxa al mes de juny de l’any passat, s’han repartir més de 120 tones d’aliments, arribant a 915 famílies, que representen al voltant de 3.000 persones.
Aquesta crida a la col•laboració de la societat civil és deu a que, en un primer moment, Aliments en Xarxa es va dedicar només a la distribució dels aliments excedents de la Unió Europea, que la Creu Roja cedeix a l’Ajuntament de Palma. Degut a la situació de crisi econòmica, aquestes quantitats bastant altes d’aliments es varen demostrar insuficients per a atendre a tota la demanda de persones que no podien accedir a aliments bàsics, de manera que la Regidoria de Benestar Social va iniciar vies de recaptació de fons i aliments.
És important destacar que actualment ja hi ha 21 entitats ciutadanes implicades directament en el programa, deu de les quals són associacions de veïns, i que és a partir de la col•laboració de la societat civil que un programa d’aquestes característiques pot esdevenir realment efectiu. En aquest sentit, Margalida Sansó, representant de l’associació de veïns dels districte Platja de Palma i membre de l’equip de voluntaris d’ Aliments en Xarxa, ha agraït i ressaltat la importància de la col•laboració de totes les persones, tant dels centres comercials, com de l’Ajuntament de Palma, com de la ciutadania, per fer que aquest programa sigui un èxit i es pugui ajudar al gran nombre de persones que es troben en situació de necessitat.
EL GOVERN DE ZP, DE LA MÀ DE DÍAZ-FERRAN, VOL RETARDAR L’EDAT DE JUBILACIÓ
Mentre Zapatero participa al Fòrum Econòmic de Davos (l’antítesi del Fòrum Social Mundial), avui el Consell de Ministres del seu govern aprovarà una proposta de modificació del sistema de pensions, per retardar l’edat de jubilació a Espanya, fins als 67 anys. No ha fet exactament allò que li exigia el polèmic president de la patronal, Díaz-Ferran, que volia allartar-la als 70 anys, però ha seguit el camí marcat per la dreta neoliberal.
En uns moments en què des d’una perspectiva d’esquerres, s’haurien d’establir mesures per garantir més i millor feina per a tota la gent, i especialment per a la que no en té, ZP impulsa una mesura que és justament contrària a això, i als drets dels treballadors i treballadores. Quan s’haurien d’establir mesures per repartir la feina (com ara la reducció de la jornada laboral, o en tot cas l’avançament de l’edat de jubilació), aquesta és la recepta en temps de crisi. La inspiració deu venir de Davos…
AQUEST CAP DE SETMANA, MARXA D’IU CONTRA LA CORRUPCIÓ
IU organitza aquest cap de setmana una gran Marxa contra la corrupció, que anirà de Seseña (Toledo) a Madrid. Cal recordar que Seseña és el municipi on el batle, Manel Fuentes, ha estat “atacat” per la seva lluita contra l’especulació practicada per Paco “El Pocero”, que s’ha querellat diverses vegades contra ells i altres regidors d’IU.
S’espera que a la marxa, que durarà dos dies, hi participi gent d’arreu de l’Estat, tot i els impediments de la Comunitat de Madrid i del govern central per poder transitar per l’A-4, i a pesar d’una sentència judicial favorable a IU peqrquè ha de prevaler el dret constitucional de manifestació i expressió.
L’objectiu de la marxa és lluitar contra la corrupció i l’especulació, i sensibilitzar la ciutadania, que “no s’ha de mostra passiva davant aquesta lacra que fa que la concepció del que és la gestió pública cada vegada sigui pitjor”, ha assenyalat Fuentes. Més info:http://marchacontralacorrupcion.wordpress.com/
BERLUSCONI I EL RETORN DEL FEIXISME A ITÀLIA
Ahir coincidiren dues notícies que defineixen molt bé el que hom comença a qualificar de “berlusconització” de la política a Europa, i que a Itàlia ja està adquirint trets neofeixistes. La primera, l’èxit de descàrregues d’internet, en forma d’aplicació per a telèfons mòbils, d’un recull dels discursos de Berlusconi. Primer crit d’alarma.


En segon lloc, la irresponsable identificació de les persones immigrants amb criminals, en boca del primer ministre italià, Silvio Berlusconi. Unes declaracions que acompanyen i impulsen l’incipient racisme social, que a Itàlia ja copta, fins i tot, amb brigades “negres” que “fan net” els carrers d’immigrants sense papers.
Des d’EU consideram que la UE huria de donar un “toc” a Berlusconi, ja que si Itàlia vol seguir formant part de la Unió, no es poden admetre atacs com aquests, que són contraris a la filosofia d’una Europa oberta i protectora dels drets humans. Però malhauradament, no és l’únic país que ha començat aquesta deriva.
RECLAMA L’ANULACIÓ DEL DEUTE EXTERN D’HAITÍ
En la mateixa línia que diverses iniciatives presentades ja per EU a diferents institucions, signa la petició per cancelar el deute de mil milions de dòlars d’Haití amb els països rics. El pobla haitià no ha de pagar prèstecs il•legítims realitzats a dictadors anys enrera, i molt menys en uns moments en què s’intenten recuperar del terratrèmol.


Signa la petició d’Avaaz: http://www.avaaz.org/es/haiti_cancel_the_debt_7/98.php?cl_taf_sign=6auAG3WA


EU: LA CRISI A BALEARS POTSER HA TOCAT FONS, PERÒ ARA S’HA DE CANVIAR EL MODEL ECONÒMIC PER GARANTIR LA COHESIÓ SOCIAL
Segons el conseller d’economia, la crisi global que també ha afectat Balears intensament en el darrer any i mig sembla que comença a alleugerir-se, ja que “hi ha un tímid però tangible repunt de l’economia”. Potser és una bona notícia, i tanta sort que els “brots verds” que Manera ha descrit amb un altre eufemisme, siguin certs.
2010 ja ha estat augurat per Manera com un any de “creixement negatiu”, xifrat per ara en -1,5%. El decreixement no té perquè ser negatiu o, si més no, no tenir conseqüències socials ni ambientals negatives, si en el còmput global, creixen sectors econòmics i productius com l’atenció a les persones (per exemple, mitjançant el desenvolupament de la llei de dependència) o les energies renovables, que poden generar molts llocs de feina.
Per això, des d’EU volem recordar que fins que no es canvïi el model econòmic, el model de desenvolupament, ni tan sols un creixement econòmic garantirà, entre altres coses, feina per a les 100.000 persones que ara no la tenen, ni per als joves que abandonen l’educació obligatòria, la formació professional o la Universitat. S’ha d’establir, des de la concertació social, una estratègia que generi sinèrgies clares entre el sector turístic, la nostra primera font de riquesa, i els altres sectors econòmics, també els potencials, en una perspectiva solidària i sostenible. Perquè independentment del creixement o decreixement econòmic, tothom a Balears ha de tenir dret a viure dignament.
BENESTAR SOCIAL INICIA CAMPANYA ‘ALIMENTS EN XARXA’ A CIUTAT


El Tinent de Batlessa i Regidor de l’Àrea de Benestar Social, Participació i cultura, Eberhard Grosske, ha anunciat avui en roda de premsa que diferents establiments comercials començaran aquests dies una campanya de recollida de fons per a que totes les persones que ho desitgin puguin col•laborar amb el programa de repartiment d’aliments que du a terme la Regidoria de Benestar Social, juntament amb la plataforma d’entitats cíviques de lluita contra la fam.
Des de demà divendres, a les caixes dels centres comercials Alcampo, Eroski i El Corte Inglés, tots els clients tindran a la seva disposició un targetó d’Aliments en Xarxa que representa una aportació simbòlica de 50 cèntims d’euro. Un mateix client pot passar per caixa tants targetons com vulgui, de forma que la aportació econòmica es pot adaptar a les possibilitats de cadascú. Per donar inici a la campanya, des de demà i durant tota la setmana que ve, un equip de voluntaris estarà present als centres comercials, oferint als clients tota la informació sobre el programa, els seus objectius i les fites aconseguides fins ara. Des de que el programa es posés en marxa al mes de juny de l’any passat, s’han repartir més de 120 tones d’aliments, arribant a 915 famílies, que representen al voltant de 3.000 persones.
Aquesta crida a la col•laboració de la societat civil és deu a que, en un primer moment, Aliments en Xarxa es va dedicar només a la distribució dels aliments excedents de la Unió Europea, que la Creu Roja cedeix a l’Ajuntament de Palma. Degut a la situació de crisi econòmica, aquestes quantitats bastant altes d’aliments es varen demostrar insuficients per a atendre a tota la demanda de persones que no podien accedir a aliments bàsics, de manera que la Regidoria de Benestar Social va iniciar vies de recaptació de fons i aliments.
És important destacar que actualment ja hi ha 21 entitats ciutadanes implicades directament en el programa, deu de les quals són associacions de veïns, i que és a partir de la col•laboració de la societat civil que un programa d’aquestes característiques pot esdevenir realment efectiu. En aquest sentit, Margalida Sansó, representant de l’associació de veïns dels districte Platja de Palma i membre de l’equip de voluntaris d’ Aliments en Xarxa, ha agraït i ressaltat la importància de la col•laboració de totes les persones, tant dels centres comercials, com de l’Ajuntament de Palma, com de la ciutadania, per fer que aquest programa sigui un èxit i es pugui ajudar al gran nombre de persones que es troben en situació de necessitat.
EL GOVERN DE ZP, DE LA MÀ DE DÍAZ-FERRAN, VOL RETARDAR L’EDAT DE JUBILACIÓ
Mentre Zapatero participa al Fòrum Econòmic de Davos (l’antítesi del Fòrum Social Mundial), avui el Consell de Ministres del seu govern aprovarà una proposta de modificació del sistema de pensions, per retardar l’edat de jubilació a Espanya, fins als 67 anys. No ha fet exactament allò que li exigia el polèmic president de la patronal, Díaz-Ferran, que volia allartar-la als 70 anys, però ha seguit el camí marcat per la dreta neoliberal.
En uns moments en què des d’una perspectiva d’esquerres, s’haurien d’establir mesures per garantir més i millor feina per a tota la gent, i especialment per a la que no en té, ZP impulsa una mesura que és justament contrària a això, i als drets dels treballadors i treballadores. Quan s’haurien d’establir mesures per repartir la feina (com ara la reducció de la jornada laboral, o en tot cas l’avançament de l’edat de jubilació), aquesta és la recepta en temps de crisi. La inspiració deu venir de Davos…
AQUEST CAP DE SETMANA, MARXA D’IU CONTRA LA CORRUPCIÓ
IU organitza aquest cap de setmana una gran Marxa contra la corrupció, que anirà de Seseña (Toledo) a Madrid. Cal recordar que Seseña és el municipi on el batle, Manel Fuentes, ha estat “atacat” per la seva lluita contra l’especulació practicada per Paco “El Pocero”, que s’ha querellat diverses vegades contra ells i altres regidors d’IU.
S’espera que a la marxa, que durarà dos dies, hi participi gent d’arreu de l’Estat, tot i els impediments de la Comunitat de Madrid i del govern central per poder transitar per l’A-4, i a pesar d’una sentència judicial favorable a IU peqrquè ha de prevaler el dret constitucional de manifestació i expressió.
L’objectiu de la marxa és lluitar contra la corrupció i l’especulació, i sensibilitzar la ciutadania, que “no s’ha de mostra passiva davant aquesta lacra que fa que la concepció del que és la gestió pública cada vegada sigui pitjor”, ha assenyalat Fuentes. Més info:http://marchacontralacorrupcion.wordpress.com/
BERLUSCONI I EL RETORN DEL FEIXISME A ITÀLIA
Ahir coincidiren dues notícies que defineixen molt bé el que hom comença a qualificar de “berlusconització” de la política a Europa, i que a Itàlia ja està adquirint trets neofeixistes. La primera, l’èxit de descàrregues d’internet, en forma d’aplicació per a telèfons mòbils, d’un recull dels discursos de Berlusconi. Primer crit d’alarma.


En segon lloc, la irresponsable identificació de les persones immigrants amb criminals, en boca del primer ministre italià, Silvio Berlusconi. Unes declaracions que acompanyen i impulsen l’incipient racisme social, que a Itàlia ja copta, fins i tot, amb brigades “negres” que “fan net” els carrers d’immigrants sense papers.
Des d’EU consideram que la UE huria de donar un “toc” a Berlusconi, ja que si Itàlia vol seguir formant part de la Unió, no es poden admetre atacs com aquests, que són contraris a la filosofia d’una Europa oberta i protectora dels drets humans. Però malhauradament, no és l’únic país que ha començat aquesta deriva.
RECLAMA L’ANULACIÓ DEL DEUTE EXTERN D’HAITÍ
En la mateixa línia que diverses iniciatives presentades ja per EU a diferents institucions, signa la petició per cancelar el deute de mil milions de dòlars d’Haití amb els països rics. El pobla haitià no ha de pagar prèstecs il•legítims realitzats a dictadors anys enrera, i molt menys en uns moments en què s’intenten recuperar del terratrèmol.


Signa la petició d’Avaaz: http://www.avaaz.org/es/haiti_cancel_the_debt_7/98.php?cl_taf_sign=6auAG3WA

Share This