ELS FABRICANTS DE CALÇAT I LA REFORMA LABORAL
Els fabricants de calçat de Balears associats a AFACA (Associació de Fabricants de Calçat) varen exigir ahir una reforma laboral “per adaptar-se a la realitat del mercat i ser competitius”.
Cal recordar que la indústria del calçat a Balears, que es concentra en part a Menorca, i en part a la comarca del Raiguer (Inca, Lloseta, Binissalem…) i algun altre municipi, com Llucmajor, va entrar en crisi els anys 80. La “sortida” d’aquella crisi fou el tancament de moltes empreses, que es varen deslocalitzar, en època de Gabriel Cañellas (PP) i amb Jaume Matas com a conseller d’economia, amb milers de llocs de feina destruïts, i tot això finançat amb diners públics.
Per a EU, molts empresaris del calçat que varen rebre ajudes públiques llavors no varen reinvertir en l’empresa, ans al contrari, varen utilitzar moltes vegades els diners per subvencionar la deslocalització. De fet, n’hi ha poques, de les empreses i les marques que queden a Balears, que manufacturin les sabates a les Illes. La major part d’elles fan la producció afora, i aquí es dediquen sobretot a la seva comercialització.
Per això, demanar ara una reforma laboral és voler tornar a carregar sobre les esquenes dels treballadors i treballadores del sector (amb un dels convenis menys favorables), que des d’EU rebutjam plenament.
TOXO PARLA A PALMA DE L’EXEMPLE DE PITTSBURG
El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va pronunciar ahir a Palma una conferència, en la qual va analitzar la situació econòmica i les propostes i respostes del govern i les instàncies internacionals a la crisi econòmica.
Toxo posà com a exemple la ciutat de Pittsburg (on fa uns mesos es celebrava la cimera del G-20) per defensar la idea d’una economia verda, d’una nova sostenibilitat econòmica, social i laboral, que pensi en la creació de nous llocs de feina compatibles amb el medi ambient, de qualitat i de llarga durada. Cal tenir en compte que Pittsburg era una ciutat sobretot siderúrgica (com tantes ciutats europees i espanyoles industrials) que després de la crisi del petroli entraren en una crisi econòmica i social profunda.
Allà i a altres ciutats s’estan plantejant alternatives econòmiques pensant en l’explotació de les energies renovables i nous sectors econòmics i s’estan creant nous llocs de feina en el marc d’una població fortament castigada per l’atur. Això sí, gràcies al “Green New Deal”, és a dir, amb una forta injecció de diners públics per impulsar l’operació.
IU MANIFESTA LA SEVA SOLIDARITAT AMB EL JUTGE GARZON
El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, ha manifestat en nom de tota l’organització la seva solidaritat plena am bel magistrat de l’Audiència nacional Baltasar Garzón, davant la intenció de separar-lo de la carrera judicial, després del seu intent de declarar-se competent per obrir una investigació sobre els crims del franquisme.
Lara ha denunciat la terrible paradoxa que es pot produir si Garzón acaba essent jutjat per prevaricació pel Suprem, ja que “estarìem davant el primer encausat en relació als terribles crims de la dictadura franquista, però qui se seuria a la banqueta és un magistrat que volia aclarir el que va passar, i no un dels culpables d’aquelles atrocitats ni els seus còmplices”.
El coordinador d’IU ha advertit que des del respecte a la independència del Suprem, no es pot deixar de valorar que permetre que arribi fins allà la persecució d’un magistrat per part d’un altre magistrat d’extrema dreta recorda a altres èpoques i a actuacions que “crèiem superades”. “Fa la impressió que s’evita qüestionar un període trist de la Nostra història en el qual els tribunals perseguiren i condemnaren els demòcrates”, ha assenyalat Lara.
Des d’IU han lamentat també les confuses interpretacions de la Llei de Memòria Històrica que ara es fan, inclosa la del jutge instructor contra Garzón, que “si s’haguessin acceptat les esmenes d’IU a l’anterior legislatura, a iniciativa de les associacions de memòria històrica, ara ens podrien evitar episodis com aquest”.
AVUI, CAYO LARA A EIVISSA
El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, pronunciarà avui una conferència a Eivissa, convidat pel Diario de Ibiza, sobre ‘El futur de l’esquerra a l’Estat espanyol’. L’acte és a les 20 h al Club Diario de Ibiza, i serà presentat per Elva Alonso, coordinadora d’EU a les Pitiüses.
DEMÀ, FÒRUM DEL PROCÉS
Recordau, DEMÀ DISSABTE, 13 de febrer es celebra el Fòrum Temàtic del Procés constituent de l’esquerra alternativa i Verda, a partir de les 9:30 del matí a l’edifici de la ONCE, a Palma.
Si encara no heu tengut la possibilitat de participar a cap dels grups de treball sectorial del Procés (joves/ diversitat sexual/ igualtat / medi ambient/ model de desenvolupament/solidaritat internacional / serveis públics i drets socials/ món del treball/ migrants / república i model d’Estat/ participació/ cultura lliure), ho podeu fer aquest dissabte, amb la idea de “construir proposta política”, tal i com indica el títol del Fòrum.
Amb aquest Fòrum es tancarà la primera fase del procés, i s’iniciarà una nova etapa de debat sobre l’organització necessària de l’esquerra alternativa, que culminarà amb una Assemblea Constituent per al proper mes de maig.

ELS FABRICANTS DE CALÇAT I LA REFORMA LABORAL
Els fabricants de calçat de Balears associats a AFACA (Associació de Fabricants de Calçat) varen exigir ahir una reforma laboral “per adaptar-se a la realitat del mercat i ser competitius”.
Cal recordar que la indústria del calçat a Balears, que es concentra en part a Menorca, i en part a la comarca del Raiguer (Inca, Lloseta, Binissalem…) i algun altre municipi, com Llucmajor, va entrar en crisi els anys 80. La “sortida” d’aquella crisi fou el tancament de moltes empreses, que es varen deslocalitzar, en època de Gabriel Cañellas (PP) i amb Jaume Matas com a conseller d’economia, amb milers de llocs de feina destruïts, i tot això finançat amb diners públics.
Per a EU, molts empresaris del calçat que varen rebre ajudes públiques llavors no varen reinvertir en l’empresa, ans al contrari, varen utilitzar moltes vegades els diners per subvencionar la deslocalització. De fet, n’hi ha poques, de les empreses i les marques que queden a Balears, que manufacturin les sabates a les Illes. La major part d’elles fan la producció afora, i aquí es dediquen sobretot a la seva comercialització.
Per això, demanar ara una reforma laboral és voler tornar a carregar sobre les esquenes dels treballadors i treballadores del sector (amb un dels convenis menys favorables), que des d’EU rebutjam plenament.
TOXO PARLA A PALMA DE L’EXEMPLE DE PITTSBURG
El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va pronunciar ahir a Palma una conferència, en la qual va analitzar la situació econòmica i les propostes i respostes del govern i les instàncies internacionals a la crisi econòmica.
Toxo posà com a exemple la ciutat de Pittsburg (on fa uns mesos es celebrava la cimera del G-20) per defensar la idea d’una economia verda, d’una nova sostenibilitat econòmica, social i laboral, que pensi en la creació de nous llocs de feina compatibles amb el medi ambient, de qualitat i de llarga durada. Cal tenir en compte que Pittsburg era una ciutat sobretot siderúrgica (com tantes ciutats europees i espanyoles industrials) que després de la crisi del petroli entraren en una crisi econòmica i social profunda.
Allà i a altres ciutats s’estan plantejant alternatives econòmiques pensant en l’explotació de les energies renovables i nous sectors econòmics i s’estan creant nous llocs de feina en el marc d’una població fortament castigada per l’atur. Això sí, gràcies al “Green New Deal”, és a dir, amb una forta injecció de diners públics per impulsar l’operació.
IU MANIFESTA LA SEVA SOLIDARITAT AMB EL JUTGE GARZON
El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, ha manifestat en nom de tota l’organització la seva solidaritat plena am bel magistrat de l’Audiència nacional Baltasar Garzón, davant la intenció de separar-lo de la carrera judicial, després del seu intent de declarar-se competent per obrir una investigació sobre els crims del franquisme.
Lara ha denunciat la terrible paradoxa que es pot produir si Garzón acaba essent jutjat per prevaricació pel Suprem, ja que “estarìem davant el primer encausat en relació als terribles crims de la dictadura franquista, però qui se seuria a la banqueta és un magistrat que volia aclarir el que va passar, i no un dels culpables d’aquelles atrocitats ni els seus còmplices”.
El coordinador d’IU ha advertit que des del respecte a la independència del Suprem, no es pot deixar de valorar que permetre que arribi fins allà la persecució d’un magistrat per part d’un altre magistrat d’extrema dreta recorda a altres èpoques i a actuacions que “crèiem superades”. “Fa la impressió que s’evita qüestionar un període trist de la Nostra història en el qual els tribunals perseguiren i condemnaren els demòcrates”, ha assenyalat Lara.
Des d’IU han lamentat també les confuses interpretacions de la Llei de Memòria Històrica que ara es fan, inclosa la del jutge instructor contra Garzón, que “si s’haguessin acceptat les esmenes d’IU a l’anterior legislatura, a iniciativa de les associacions de memòria històrica, ara ens podrien evitar episodis com aquest”.
AVUI, CAYO LARA A EIVISSA
El coordinador federal d’IU, Cayo Lara, pronunciarà avui una conferència a Eivissa, convidat pel Diario de Ibiza, sobre ‘El futur de l’esquerra a l’Estat espanyol’. L’acte és a les 20 h al Club Diario de Ibiza, i serà presentat per Elva Alonso, coordinadora d’EU a les Pitiüses.
DEMÀ, FÒRUM DEL PROCÉS
Recordau, DEMÀ DISSABTE, 13 de febrer es celebra el Fòrum Temàtic del Procés constituent de l’esquerra alternativa i Verda, a partir de les 9:30 del matí a l’edifici de la ONCE, a Palma.
Si encara no heu tengut la possibilitat de participar a cap dels grups de treball sectorial del Procés (joves/ diversitat sexual/ igualtat / medi ambient/ model de desenvolupament/solidaritat internacional / serveis públics i drets socials/ món del treball/ migrants / república i model d’Estat/ participació/ cultura lliure), ho podeu fer aquest dissabte, amb la idea de “construir proposta política”, tal i com indica el títol del Fòrum.
Amb aquest Fòrum es tancarà la primera fase del procés, i s’iniciarà una nova etapa de debat sobre l’organització necessària de l’esquerra alternativa, que culminarà amb una Assemblea Constituent per al proper mes de maig.
Share This