AVUI AL PARLAMENT, EL PP FARÀ OPOSICIÓ DE PREGUNTES ÒBVIES
El PP va forçar la setmana passada la compareixença del president del Govern, Francesc Antich, per explicar, d’entrada, els motius del cessament dels membres d’UM de l’executiu autonòmic: preguntes òbvies, en opinió d’EU.
A més, el PP té previst demanar quines formacions polítiques recolzen al Govern, i també quina serà la política turística que es desenvoluparà a partir d’ara. Davant això, des d’EU consideram que el PP “té ara l’oportunitat de demostrar si realment vol fer oposició constructiva, o si es dedicarà aquests mesos a boicotejar l’acció del Govern, però en qualsevol cas no estan legitimats a donar lliçons de moral ni d’ètica  ningú, quan encara no han demanat disculpes a la ciutadania pels desastres de l’anterior legislatura”.
Per altra banda, des d’EU consideram que el PP s’ha quedat sense arguments quan la resposta a la proposta del Govern de “pacte anticrisi”, basat sobretot en el Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació i la Cohesió social elaborat amb els agents socials, ha estat el rebuig frontal, ja que “queden desacreditats com a alternativa de govern”.
DELGADO I BAUZÀ, ENFRONTATS PER LA LLENGUA
Mentrestant, ahir els dos candidatables a la presidència del PP-Balears, Carlos Delgado i José Ramon Bauzà, es creuaren acusacions, ja que Delgado va acusar Bauzà de “copiar-li” el programa de cara al Congrés del partit.
El punt que més ràbia li va fer a Delgado va ser el de la “lliure elecció de llengua” als centres educatius, un punt que el batle de Calvià va afirmar que “segur que si és president llavors se n’oblida”.
Si aquests dies, des d’EU i des de la resta de forces del Pacte d’esquerres hem criticat els continus canvis de posició del Sr. Bauzà, en relació a si presentaven o no moció de censura, per exemple, ara és Delgado que insisteix en què sobre el tema lingüístic, Bauzà ha canviat “contínuament” d’opinió, i ha defensat “estupideses”, com el bilingüïsme o el “trilingüïsme integrador”.
En el seu programa per liderar el partit, Delgado va defensar també la reducció del 33% dels càrrecs públics, però encara no ha tocat els més de 40 assessors que va contractar de manera “digital” el juny de 2007.
JORDI MIRALLES (EUiA): SI MARAGALL ESTÀ FATIGAT, QUE S’AGAFI UNA SETMANA BLANCA
Per a EuiA, “la unitat és l’única possibilitat que les es esquerres governin a Catalunya”. Jordi Miralles, coordinador del partit, feu ahir aquestes declaracions després que Ernest Maragall, dirigent del PSC i Conseller de la Generalitat, qüestionàs el Govern d´Entesa.
El dirigent d´EUiA ha dit que la seva formació “no compartim ni el fons ni les formes”, perquè Maragall ha signat (en el cas de l´article publicat ahir diumenge a ´La Vanguardia´) com a conseller de la Generalitat. “Que opini el que vulgui com a dirigent del PSC, però és conseller de tots”, ha dit Miralles i ha recomanat Maragall que “si està fatigat, que s´agafi una ´setmana blanca´ o que deixi pas, perquè el que cal és explicar l´obra de Govern, que ha estat a l´alçada de la proposta valenta de les esquerres plurals” i ha posat com exemple l´Estatut, el finançament, el traspàs de Rodalies i la Inspecció de Treball i les polítiques d´immigració.

Per acabar, Miralles ha qualificat les declaracions de Maragall d´ ”element de distracció que afavoreix el retorn al passat” representat per CiU: “Nosaltres no compartim el projecte de país de CiU, ens movem per compromisos, no pas a través d´opinadors i d´articles als mitjans”.
IU PRESENTA INICIATIVA PER ABARATIR LES HIPOTEQUES
El diputat d’IU Gaspar Llamazares va presentar ahir una proposició no de llei que pretén acabar amb la pràctica dels bancs d’establir “clàusules-sòl” per a les hipoteques, que impedeixen que encara que els tipus d’interès baixin, la hipotec ano aixi més. Una pràctica que beneficia de forma abusiva algunes entitats financeres, en contra de l’opinió del mateix Banc d’Espanya, que considera inadmissible l’establiment d’aquestes clàusules.
Amb aquestes clàusules s’encareix de forma artificial les hipoteques que es concedeixen, i per això la proposició insta el govern a “prendre les mesures oportunes per protegir els usuaris que tenen una hipoteca o pensen suscriure-la, eliminant aquestes clàusules-sòl”. IU ha presnetat aqueesta iniciativa després de constatar, juntament amb diversos estudis de les associacions de consumidors (entre elles, FACUA), que més de la meitat de les hipoteques tenen clàusules-sòl, que impideixen que els consumidors es beneficïin totalment de les baixades d’euribor. Clàusules que es situen a vegades en en fins als 5%.
La proposta es justifica per la situació de crisi econòmica i els problemes financers de les famílies, però també pels nivells relativament baixos de l’euribor, que haurien de reportar estalvis efectius a les quotes hipotecàries, i per la depreciació dels immobles garantia de les hipoteques, que pot impedir que els ciutadans subroguin en millors condicions la hipoteca amb una altra entitat financera.
La majoria dels clients, afegeix la proposició, no sempre són conscients del que subscriuen en matèria financera, i els bancs no tenen cap interès en assessorar-los perquè adoptin decisions econòmicament racionals, comparant diferents ofertes, la qual cosa fa que els límits, per dalt i per baix de les clàusules de les hipoteques, sempre beneficien els bancs.
MOBILITZACIONS TAMBÉ A FRANÇA CONTRA EL RETARD EN L’EDAT DE JUBILACIÓ
Si aquí els sindicats CCOO i UGT ja preparen mobilitzacions contra la proposta del govern de ZP de retardar l’edat de jubilació fins als 67 anys, ara arriba el torn de França, on el primer ministre Nicolàs Sarkozy ha proposat també el mateix, amb la diferència que l’edat de jubilació a França, actualment, és de 60 anys.
Sarkozy ha proposat per tant, el mateix que ZP, a més d’augmentar els anys de cotització necessaris per poder accedir a la pensió de jubilació, mesures que han topat amb l’oposició frontal dels sindicats francesos. L’excusa de Sarkozy ha estat exactament la mateixa que la del govern espanyol, és a dir, “el manteniment del sistema de pensions”, però des d’EU consideram que es tracta de l’aplicació mecànica de les directrius del FMI, que vol “més mesures neoliberals, que són les que ens han duït aquesta crisi, i més retalls dels drets socials”.
A Balears, els sindicats ja han convocat mobilitzacions al respecte, per al proper 26 de febrer, a les 19 h., en forma de manifestacions al conjunt de les Illes, unes mobilitzacions que compten amb el suport total d’EU.

AVUI AL PARLAMENT, EL PP FARÀ OPOSICIÓ DE PREGUNTES ÒBVIES
El PP va forçar la setmana passada la compareixença del president del Govern, Francesc Antich, per explicar, d’entrada, els motius del cessament dels membres d’UM de l’executiu autonòmic: preguntes òbvies, en opinió d’EU.
A més, el PP té previst demanar quines formacions polítiques recolzen al Govern, i també quina serà la política turística que es desenvoluparà a partir d’ara. Davant això, des d’EU consideram que el PP “té ara l’oportunitat de demostrar si realment vol fer oposició constructiva, o si es dedicarà aquests mesos a boicotejar l’acció del Govern, però en qualsevol cas no estan legitimats a donar lliçons de moral ni d’ètica  ningú, quan encara no han demanat disculpes a la ciutadania pels desastres de l’anterior legislatura”.
Per altra banda, des d’EU consideram que el PP s’ha quedat sense arguments quan la resposta a la proposta del Govern de “pacte anticrisi”, basat sobretot en el Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació i la Cohesió social elaborat amb els agents socials, ha estat el rebuig frontal, ja que “queden desacreditats com a alternativa de govern”.
DELGADO I BAUZÀ, ENFRONTATS PER LA LLENGUA
Mentrestant, ahir els dos candidatables a la presidència del PP-Balears, Carlos Delgado i José Ramon Bauzà, es creuaren acusacions, ja que Delgado va acusar Bauzà de “copiar-li” el programa de cara al Congrés del partit.
El punt que més ràbia li va fer a Delgado va ser el de la “lliure elecció de llengua” als centres educatius, un punt que el batle de Calvià va afirmar que “segur que si és president llavors se n’oblida”.
Si aquests dies, des d’EU i des de la resta de forces del Pacte d’esquerres hem criticat els continus canvis de posició del Sr. Bauzà, en relació a si presentaven o no moció de censura, per exemple, ara és Delgado que insisteix en què sobre el tema lingüístic, Bauzà ha canviat “contínuament” d’opinió, i ha defensat “estupideses”, com el bilingüïsme o el “trilingüïsme integrador”.
En el seu programa per liderar el partit, Delgado va defensar també la reducció del 33% dels càrrecs públics, però encara no ha tocat els més de 40 assessors que va contractar de manera “digital” el juny de 2007.
JORDI MIRALLES (EUiA): SI MARAGALL ESTÀ FATIGAT, QUE S’AGAFI UNA SETMANA BLANCA
Per a EuiA, “la unitat és l’única possibilitat que les es esquerres governin a Catalunya”. Jordi Miralles, coordinador del partit, feu ahir aquestes declaracions després que Ernest Maragall, dirigent del PSC i Conseller de la Generalitat, qüestionàs el Govern d´Entesa.
El dirigent d´EUiA ha dit que la seva formació “no compartim ni el fons ni les formes”, perquè Maragall ha signat (en el cas de l´article publicat ahir diumenge a ´La Vanguardia´) com a conseller de la Generalitat. “Que opini el que vulgui com a dirigent del PSC, però és conseller de tots”, ha dit Miralles i ha recomanat Maragall que “si està fatigat, que s´agafi una ´setmana blanca´ o que deixi pas, perquè el que cal és explicar l´obra de Govern, que ha estat a l´alçada de la proposta valenta de les esquerres plurals” i ha posat com exemple l´Estatut, el finançament, el traspàs de Rodalies i la Inspecció de Treball i les polítiques d´immigració.

Per acabar, Miralles ha qualificat les declaracions de Maragall d´ ”element de distracció que afavoreix el retorn al passat” representat per CiU: “Nosaltres no compartim el projecte de país de CiU, ens movem per compromisos, no pas a través d´opinadors i d´articles als mitjans”.
IU PRESENTA INICIATIVA PER ABARATIR LES HIPOTEQUES
El diputat d’IU Gaspar Llamazares va presentar ahir una proposició no de llei que pretén acabar amb la pràctica dels bancs d’establir “clàusules-sòl” per a les hipoteques, que impedeixen que encara que els tipus d’interès baixin, la hipotec ano aixi més. Una pràctica que beneficia de forma abusiva algunes entitats financeres, en contra de l’opinió del mateix Banc d’Espanya, que considera inadmissible l’establiment d’aquestes clàusules.
Amb aquestes clàusules s’encareix de forma artificial les hipoteques que es concedeixen, i per això la proposició insta el govern a “prendre les mesures oportunes per protegir els usuaris que tenen una hipoteca o pensen suscriure-la, eliminant aquestes clàusules-sòl”. IU ha presnetat aqueesta iniciativa després de constatar, juntament amb diversos estudis de les associacions de consumidors (entre elles, FACUA), que més de la meitat de les hipoteques tenen clàusules-sòl, que impideixen que els consumidors es beneficïin totalment de les baixades d’euribor. Clàusules que es situen a vegades en en fins als 5%.
La proposta es justifica per la situació de crisi econòmica i els problemes financers de les famílies, però també pels nivells relativament baixos de l’euribor, que haurien de reportar estalvis efectius a les quotes hipotecàries, i per la depreciació dels immobles garantia de les hipoteques, que pot impedir que els ciutadans subroguin en millors condicions la hipoteca amb una altra entitat financera.
La majoria dels clients, afegeix la proposició, no sempre són conscients del que subscriuen en matèria financera, i els bancs no tenen cap interès en assessorar-los perquè adoptin decisions econòmicament racionals, comparant diferents ofertes, la qual cosa fa que els límits, per dalt i per baix de les clàusules de les hipoteques, sempre beneficien els bancs.
MOBILITZACIONS TAMBÉ A FRANÇA CONTRA EL RETARD EN L’EDAT DE JUBILACIÓ
Si aquí els sindicats CCOO i UGT ja preparen mobilitzacions contra la proposta del govern de ZP de retardar l’edat de jubilació fins als 67 anys, ara arriba el torn de França, on el primer ministre Nicolàs Sarkozy ha proposat també el mateix, amb la diferència que l’edat de jubilació a França, actualment, és de 60 anys.
Sarkozy ha proposat per tant, el mateix que ZP, a més d’augmentar els anys de cotització necessaris per poder accedir a la pensió de jubilació, mesures que han topat amb l’oposició frontal dels sindicats francesos. L’excusa de Sarkozy ha estat exactament la mateixa que la del govern espanyol, és a dir, “el manteniment del sistema de pensions”, però des d’EU consideram que es tracta de l’aplicació mecànica de les directrius del FMI, que vol “més mesures neoliberals, que són les que ens han duït aquesta crisi, i més retalls dels drets socials”.
A Balears, els sindicats ja han convocat mobilitzacions al respecte, per al proper 26 de febrer, a les 19 h., en forma de manifestacions al conjunt de les Illes, unes mobilitzacions que compten amb el suport total d’EU.
Share This