fuentes_david_020310

El dirigent d’IU va donar a conèixer als assistents de la conferència, algunes de les 48 mesures, que sota el nom de Pla integral de Lluita contra la corrupció’ ha presentat la formació d’esquerres recentment.

Emmarcat en els actes del Procés Constituent de l’Esquerra Alternativa i Verda, el batle de Seseña i company d’IU, Manuel Fuentes, va pronunciar ahir una conferència sobre la transparència, la integritat i el control urbanístic en la gestió pública, al Club DM, a Palma.
El batle, conegut per ser el centre de les ires de Francisco Hernando, “el Pocero”, va ser presentat pel coordinador d’EUIB, David Abril, que destacà que Fuentes representa “just allò contrari a la imatge instal·lada a l’imaginari col·lectiu i les enquestes, de què tots els polítics són iguals i, a més, corruptes, ja que Manuel ha resistit des de la coherència i l’honestedat al poder econòmic i a la influència dels corruptors”. Una resistència que ha pagat car, ja que “El Pocero” té presentades fins a 14 querelles contra ell i altres regidors d’EU.
Fuentes va analitzar la dimensió política de la corrupció i l’especulació, que “són conceptes semblants i complementaris, que sempre van de la mà”, alhora que va distingir també entre “corruptors i corruptes”. El batle va destacar que a l’Estat espanyol s’han construït moltes més vivendes de les necessàries, per la pressió als Ajuntaments i les CCAA dels lobbies de pressió de constructors i promotors, i va exposar la història del creixement urbanístic de Seseña, amb la forta influència d’El Pocero i la connivència d’anteriors governs municipals, com un exemple d’això.
Pel que a fa a les “receptes” per lluitar contra l’especulació i la corrupció, Fuentes va exigir “Lleis clares i poc interpretables”, ja que “sempre hi ha el tècnic o el promotor que interpreta la llei al seu favor o en contra dels interessos generals”. Així mateix, també va defensar la creació d’instruments de control intern de l’urbanisme, com ara un registre de desclassificació del sòl i de l’augment de l’edificabilitat. Però sobretot, Fuentes va destacar la importància de la participació ciutadana i el control social, com la millor eina d’evitar la corrupció, i d’afavorir un desenvolupament urbà a partir de la implicació de la gent dels pobles i els barris: “la democràcia participativa és lenta, però la gent pot participar de la planificació urbanística i del pressupost, i els resultats són excel·lents, i l’acció pública, el fruït del que diu la gent, i no una cosa fet a esquenes dels ciutadans”.
Fuentes continuà “Però avui també toca parlar d’honestedat perquè nosaltres volem proposar mesures polítiques que impedeixin la corrupció elevant la transparència en l’activitat política i lluitant legal i penalment contra corruptors i corruptes”.
En aquest sentit, el dirigent d’IU va donar a conèixer als assistents de la conferència, algunes de les 48 mesures, que sota el nom de Pla integral de Lluita contra la corrupció’ ha presentat la formació d’esquerres recentment.
Per citar-ne algunes, IU proposa les següents mesures que es poden aplicar en l’àmbit municipal i provincial:
1 – l’enduriment de les penes per als corruptes, revisar l’aforament de càrrecs públics, perquè es consideri, per exemple, en delictes de prevaricació, el fet de ser càrrec públic un agreujant.
2-millorar i molt la transparència en la contractació d’obres públiques i en els procediments de requalificació.
3- que els alcaldes i regidors estiguin obligats a presentar declaració de béns en registre públic.
4- regular per llei els salaris dels càrrecs públics, establir límits clars en l’acceptació de regals i revisar amb urgència les incompatibilitats de càrrecs amb la realització d’altres activitats.
5- elaborar un Codi Ètic que reguli i estableixi tallafocs morals abans que legals o penals i dur a rang de llei el pacte antitransfuguisme.
6-Finalment, Fuentes va recordar que és molt important que en política “s’hi fiquin persones íntegres, tant en el terreny individual com el col·lectiu, i amb ideologia, amb ideals, amb ètica”.
Per Esquerra Unida Balears és necessari fer públiques aquestes mesures, sotmetre-les a debat públic, perquè és responsabilitat de tots contribuir a la transparència i a l’enfortiment democràtic.

Charla de Manuel Fuentes, alcalde de IU de Seseña, sobre la corrupción (fragmento) from eumanacor on Vimeo.


Share This