L’AVANTPROJECTE DE LLEI D’IGUALTAT, UNA BONA EINA PER LLUITAR CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La celebració del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, és un bon dia per recordar que la Conselleria d’Afers Socials (EU) va presentar fa un mes, just abans de treure a UM del govern, un avantprojecte de Llei d’Igualtat, una eina excel•lent per lluitar contra la violència de gènere, ja que entre altres coses estableix que l’impagament de les pensions és un cas de violència econòmica contra les dones equiparable a la física o la psicològica. Això permetrà a les víctimes d’aquesta violència econòmica accedir —cosa que fins ara no podien fer— a les mateixes prestacions i ajudes que les disponibles per a les dones que pateixen agressions físiques o psicològiques.


Aquesta és una de les novetats que incorpora el text i que ha estat destacada per la consellera d’EU, Fina Santiago, i la directora de l’IBDona, Lila Thomàs. Una altre dels punts destacats és que l’avantprojecte obliga les administracions públiques (Govern, consells insulars i ajuntaments) a tenir en els seus òrgans col•legiats i de selecció de personal una representació equilibrada d’homes i dones. S’entén per representació equilibrada que cada sexe no superi el 60 % ni sigui inferior al 40 %.


Una altra novetat és que les administracions públiques (Govern, consells insulars i ajuntaments) s’han d’abstenir de formalitzar “contractes amb empreses que estiguin sancionades administrativament o condemnades per promoure o tolerar practiques laborals considerades discriminatòries per a les dones”. Aquesta abstenció es mantindrà mentre duri el període de sanció o condemna.


El text també consolida “el Consell de Participació de les Dones i es reafirma la necessitat de mantenir l’existència d’un òrgan autonòmic, l’Institut Balear de la Dona, com a impulsor de les polítiques d’igualtat a la comunitat autònoma”. Malgrat que l’avantprojecte ha estat elaborat amb participació ciutadana i de les associacions i col•lectius de dones més representatius, ara queda el tràmit parlamentari, però des d’EU esperam que des del PP i UM, si realment estan per la igualtat, votin a favor del a Llei al Parlament, a pesar de la situació política.


RODRÍGUEZ (PP) A LA MANI ANTIAVORTISTA, I A LA FEMINISTASense tallar-se un pèl, el diputat del PP i president de l’agrupació de Palma, José Maria Rodríguez, es va deixar veure ahir a la Manifestació del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, de la mateixa manera que el dia anterior encapçalava la mobilització antiavortista convocada pels col•lectius provida. Tota una demostració de com la dreta pot assumir les contradiccions sense problemes, per no dir sense escrúpols: el PP rebutja la Llei de terminis, que és una reivindicació de les dones, però alhora s’apunta a la celebració del Dia de la dona treballadora, que sempre havia fet aquesta reivindicació.


Les dones d’EU, acompanyades dels joves i de diferents militants i càrrecs públics, varen ser ben actives a la manifestació, darrera la pancarta de l’Associació de Dones d’Esquerres, que enguany convidaven a rebel•larse contra el patriarcat i el capitalisme, i recordaven que en termes d’igualtat, hi ha molt camí a recórrer.

L’ENDEUTAMENT FAMILIAR, UN INDICADOR MÉS D’INSOSTENIBILITAT SOCIAL

Les dades donades a conèixer per la Fundació de les Caixes d’Estalvi (FUNCAS) sobre endeutament situen Balears com la tercera Comunitat amb més endeutament per càpita, amb un 25% més de prèstecs que a la mitjana de l’Estat. Aquesta dada, combinada amb la presentada pel grup d’investigació de la UIB de l’Observatori de la Sostenibilitat i el Treball, encapçalat per Onofre Rullan, de què l’esforç per aconseguir un habitatge a Balears supera en moltes ocasions el 60% del pressupost familiar, demostra una tendència si més no preocupant.


Cal tenir en compte que la crisi econòmica afegeix serioses dificultats a moltes famílies, ara sense feina, per poder ja no sols accedir a l’habitatge, que segons la Constitució és un dret, sinó al pagament de la vivenda habitual, una situació que des d’EU pensam que s’hauria d’abordar, com vàrem defensar fa mesos, amb propostes innovadores, com una “amnistia” de les caixes i bancs per a la gent amb hipoteques o lloguers que no poden pagar les seves quotes (a canvi del pressupost públic estatal vertit en el forat dels bancs i caixes), o un pla de xoc contra els desnonaments.


IU ES MANIFESTA AMB AMINATOU HAIDAR PEL POBLE SAHARAUÍ

Coincidint amb la Cimera celebrada a Granada entre la UE i Marroc, centenars de membres d’IU, entre ells el coordinador federal, Cayo Lara, i l´eurodiputat Willy Meyer, es varen manifestar el diumenge, juntament amb l’activista pro drets humans del Sahara Occidental que va estar 32 dies en vaga de fam a finals del 2009 per a què la deixessin entrar al seu país, a favor de què la UE adopti una postura intransigent amb El Marroc o més ferma davant l´incompliment, per part del Marroc, dels acords i de la seva manca de respecte dels Drets Humans.

Segons Haidar, “la petició de més llibertats que es fa a la Declaració de la Cimera a El Marroc no és suficient, ja que El Marroc mai ha respectat els acords.”


La Declaració de la Cimera tan sols mostra el seu recolzament al procés de negociacions en curs i recorda “el paper i la responsabilitat de totes les parts concernides.” Sobre tot profunditza en la nova cooperació reforçada que mantindran a partir d´ara la UE i El Marroc, una que es basa en l´Estatut Avançat que els 27 Estats membres han atorgat a El Marroc, país que la UE considera un soci privilegiat. Amb aquest Estatut, Rabat es convertirà en el primer beneficiari dels fons dels europeus de veïnat. Entre 2011 i 2013 rebrà més de 500 milions d´euros.


SEMINARI DE L’ESQUERRA EUROPEA A PALMA

Baix el títol “Perspectivas estratégicas para la izquierda europea: ¿Porqué la crisis parece favorecer a la derecha en lugar de a la izquierda en Europa?”, la xarxa de l’esquerra europea Transform! Europe i la Fundació d’Investigacions Marxistes (FIM) organitzen a Palma, els propers dies 12 i 13 de març, un seminari de debat, en el qual participaran destacats membres dels partits integrants del Partit de l’Esquerra Europea. Un acte recolzat pel PCIB i EUIB, que tindrà lloc a l’Hotel Continental, i per al qual hi ha places limitades, per participar-hi, posau-vos en contacte amb el company Manel Carmona: carmonamanel@gmail.com.


Aquí teniu el programa:

Seminario Transform! Europe-FIM:

Perspectivas estratégicas para la izquierda europea: ¿Porqué la crisis parece favorecer a la derecha en lugar de a la izquierda en Europa?


Programa


Viernes, 12 de marzo

15.00-15.30 horas.


Apertura


– Bienvenida. Javier Navascués (FIM)


– Introducción. Un proyecto participativo. Cuestiones metodológicas. Haris Golemis (Nicos Poulantzas Institute, Grecia)


15.30-17.30.


Primera sesión.


– Evaluando la situación de la izquierda europea: resultados en las elecciones habidas en 2009. Walter Baier (Coordinador Europeo de Transform!


– La crisis electoral de la socialdemocracia. El gran retroceso de los partidos socialdemócratas europeos (1950-2009). Gerassimos Moschonas (profesor de ciencia política, Universidad Panteion de Atenas)


– Debate
17.30-21.00.


Segunda sesión


– Estudios de caso por países. Presentaciones breves de las Fundaciones e Institutos miembros de Transform! sobre los siguientes países:


o República Checa, Dinamarca, Finlandia, Francia, Alemania, Grecia, Hungría, Italia, Holanda, Noruega, Polonia, Portugal, España, Suecia


– Debate
Sábado, 13 de marzo
09.00-10.00


Presentación


– La situación de la izquierda en España. Armando Fernández Steinko. (Universidad Complutense de Madrid)


– Debate.
10.15-12.30


Tercera sesión


¿Puede la izquierda europea generar un proyecto hegemónico para superar la crisis? Primera parte.


– Crisis económica, financiera y social: peligros y oportunidades. Richard Detje, (Revista Sozialismus, Alemania)


– Cambios sociales estructurales y la cuestión de un nuevo “bloque social” Stephen Bouquin (Universidad de Amiens)


– Debate
13.30-16.00


Cuarta sesión


¿Puede la izquierda europea generar un proyecto hegemónico para superar la crisis? Segunda parte.


– La crisis ecológica: una posición creíble de la izquierda como prerrequisito para la hegemonía. Inger V. Johansen (Enhedslisten/the Red-Green Alliance, Dinamarca)


– El papel de las instituciones estatales y supraestatales en la generación de un proyecto hegemónico progresista. John Grahl (European Economists for an Alternative Economic Policy in Europe)


– Debate

16.30-18.00


Quinta sesión


Un debate para resumir los planteamientos sectoriales y de caso. Elisabeth Gauthier (Espaces Marx, Francia) y Haris Golemis (Nicos Poulantzas Institute, Grecia)


Clausura del seminario


18.15-19.30. Encuentro de trabajo de Transform.! sobre la continuación del proyecto


L’AVANTPROJECTE DE LLEI D’IGUALTAT, UNA BONA EINA PER LLUITAR CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La celebració del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, és un bon dia per recordar que la Conselleria d’Afers Socials (EU) va presentar fa un mes, just abans de treure a UM del govern, un avantprojecte de Llei d’Igualtat, una eina excel•lent per lluitar contra la violència de gènere, ja que entre altres coses estableix que l’impagament de les pensions és un cas de violència econòmica contra les dones equiparable a la física o la psicològica. Això permetrà a les víctimes d’aquesta violència econòmica accedir —cosa que fins ara no podien fer— a les mateixes prestacions i ajudes que les disponibles per a les dones que pateixen agressions físiques o psicològiques.


Aquesta és una de les novetats que incorpora el text i que ha estat destacada per la consellera d’EU, Fina Santiago, i la directora de l’IBDona, Lila Thomàs. Una altre dels punts destacats és que l’avantprojecte obliga les administracions públiques (Govern, consells insulars i ajuntaments) a tenir en els seus òrgans col•legiats i de selecció de personal una representació equilibrada d’homes i dones. S’entén per representació equilibrada que cada sexe no superi el 60 % ni sigui inferior al 40 %.


Una altra novetat és que les administracions públiques (Govern, consells insulars i ajuntaments) s’han d’abstenir de formalitzar “contractes amb empreses que estiguin sancionades administrativament o condemnades per promoure o tolerar practiques laborals considerades discriminatòries per a les dones”. Aquesta abstenció es mantindrà mentre duri el període de sanció o condemna.


El text també consolida “el Consell de Participació de les Dones i es reafirma la necessitat de mantenir l’existència d’un òrgan autonòmic, l’Institut Balear de la Dona, com a impulsor de les polítiques d’igualtat a la comunitat autònoma”. Malgrat que l’avantprojecte ha estat elaborat amb participació ciutadana i de les associacions i col•lectius de dones més representatius, ara queda el tràmit parlamentari, però des d’EU esperam que des del PP i UM, si realment estan per la igualtat, votin a favor del a Llei al Parlament, a pesar de la situació política.


RODRÍGUEZ (PP) A LA MANI ANTIAVORTISTA, I A LA FEMINISTASense tallar-se un pèl, el diputat del PP i president de l’agrupació de Palma, José Maria Rodríguez, es va deixar veure ahir a la Manifestació del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, de la mateixa manera que el dia anterior encapçalava la mobilització antiavortista convocada pels col•lectius provida. Tota una demostració de com la dreta pot assumir les contradiccions sense problemes, per no dir sense escrúpols: el PP rebutja la Llei de terminis, que és una reivindicació de les dones, però alhora s’apunta a la celebració del Dia de la dona treballadora, que sempre havia fet aquesta reivindicació.


Les dones d’EU, acompanyades dels joves i de diferents militants i càrrecs públics, varen ser ben actives a la manifestació, darrera la pancarta de l’Associació de Dones d’Esquerres, que enguany convidaven a rebel•larse contra el patriarcat i el capitalisme, i recordaven que en termes d’igualtat, hi ha molt camí a recórrer.

L’ENDEUTAMENT FAMILIAR, UN INDICADOR MÉS D’INSOSTENIBILITAT SOCIAL

Les dades donades a conèixer per la Fundació de les Caixes d’Estalvi (FUNCAS) sobre endeutament situen Balears com la tercera Comunitat amb més endeutament per càpita, amb un 25% més de prèstecs que a la mitjana de l’Estat. Aquesta dada, combinada amb la presentada pel grup d’investigació de la UIB de l’Observatori de la Sostenibilitat i el Treball, encapçalat per Onofre Rullan, de què l’esforç per aconseguir un habitatge a Balears supera en moltes ocasions el 60% del pressupost familiar, demostra una tendència si més no preocupant.


Cal tenir en compte que la crisi econòmica afegeix serioses dificultats a moltes famílies, ara sense feina, per poder ja no sols accedir a l’habitatge, que segons la Constitució és un dret, sinó al pagament de la vivenda habitual, una situació que des d’EU pensam que s’hauria d’abordar, com vàrem defensar fa mesos, amb propostes innovadores, com una “amnistia” de les caixes i bancs per a la gent amb hipoteques o lloguers que no poden pagar les seves quotes (a canvi del pressupost públic estatal vertit en el forat dels bancs i caixes), o un pla de xoc contra els desnonaments.


IU ES MANIFESTA AMB AMINATOU HAIDAR PEL POBLE SAHARAUÍ

Coincidint amb la Cimera celebrada a Granada entre la UE i Marroc, centenars de membres d’IU, entre ells el coordinador federal, Cayo Lara, i l´eurodiputat Willy Meyer, es varen manifestar el diumenge, juntament amb l’activista pro drets humans del Sahara Occidental que va estar 32 dies en vaga de fam a finals del 2009 per a què la deixessin entrar al seu país, a favor de què la UE adopti una postura intransigent amb El Marroc o més ferma davant l´incompliment, per part del Marroc, dels acords i de la seva manca de respecte dels Drets Humans.

Segons Haidar, “la petició de més llibertats que es fa a la Declaració de la Cimera a El Marroc no és suficient, ja que El Marroc mai ha respectat els acords.”


La Declaració de la Cimera tan sols mostra el seu recolzament al procés de negociacions en curs i recorda “el paper i la responsabilitat de totes les parts concernides.” Sobre tot profunditza en la nova cooperació reforçada que mantindran a partir d´ara la UE i El Marroc, una que es basa en l´Estatut Avançat que els 27 Estats membres han atorgat a El Marroc, país que la UE considera un soci privilegiat. Amb aquest Estatut, Rabat es convertirà en el primer beneficiari dels fons dels europeus de veïnat. Entre 2011 i 2013 rebrà més de 500 milions d´euros.


SEMINARI DE L’ESQUERRA EUROPEA A PALMA

Baix el títol “Perspectivas estratégicas para la izquierda europea: ¿Porqué la crisis parece favorecer a la derecha en lugar de a la izquierda en Europa?”, la xarxa de l’esquerra europea Transform! Europe i la Fundació d’Investigacions Marxistes (FIM) organitzen a Palma, els propers dies 12 i 13 de març, un seminari de debat, en el qual participaran destacats membres dels partits integrants del Partit de l’Esquerra Europea. Un acte recolzat pel PCIB i EUIB, que tindrà lloc a l’Hotel Continental, i per al qual hi ha places limitades, per participar-hi, posau-vos en contacte amb el company Manel Carmona: carmonamanel@gmail.com.


Aquí teniu el programa:

Seminario Transform! Europe-FIM:

Perspectivas estratégicas para la izquierda europea: ¿Porqué la crisis parece favorecer a la derecha en lugar de a la izquierda en Europa?


Programa


Viernes, 12 de marzo

15.00-15.30 horas.


Apertura


– Bienvenida. Javier Navascués (FIM)


– Introducción. Un proyecto participativo. Cuestiones metodológicas. Haris Golemis (Nicos Poulantzas Institute, Grecia)


15.30-17.30.


Primera sesión.


– Evaluando la situación de la izquierda europea: resultados en las elecciones habidas en 2009. Walter Baier (Coordinador Europeo de Transform!


– La crisis electoral de la socialdemocracia. El gran retroceso de los partidos socialdemócratas europeos (1950-2009). Gerassimos Moschonas (profesor de ciencia política, Universidad Panteion de Atenas)


– Debate
17.30-21.00.


Segunda sesión


– Estudios de caso por países. Presentaciones breves de las Fundaciones e Institutos miembros de Transform! sobre los siguientes países:


o República Checa, Dinamarca, Finlandia, Francia, Alemania, Grecia, Hungría, Italia, Holanda, Noruega, Polonia, Portugal, España, Suecia


– Debate
Sábado, 13 de marzo
09.00-10.00


Presentación


– La situación de la izquierda en España. Armando Fernández Steinko. (Universidad Complutense de Madrid)


– Debate.
10.15-12.30


Tercera sesión


¿Puede la izquierda europea generar un proyecto hegemónico para superar la crisis? Primera parte.


– Crisis económica, financiera y social: peligros y oportunidades. Richard Detje, (Revista Sozialismus, Alemania)


– Cambios sociales estructurales y la cuestión de un nuevo “bloque social” Stephen Bouquin (Universidad de Amiens)


– Debate
13.30-16.00


Cuarta sesión


¿Puede la izquierda europea generar un proyecto hegemónico para superar la crisis? Segunda parte.


– La crisis ecológica: una posición creíble de la izquierda como prerrequisito para la hegemonía. Inger V. Johansen (Enhedslisten/the Red-Green Alliance, Dinamarca)


– El papel de las instituciones estatales y supraestatales en la generación de un proyecto hegemónico progresista. John Grahl (European Economists for an Alternative Economic Policy in Europe)


– Debate

16.30-18.00


Quinta sesión


Un debate para resumir los planteamientos sectoriales y de caso. Elisabeth Gauthier (Espaces Marx, Francia) y Haris Golemis (Nicos Poulantzas Institute, Grecia)


Clausura del seminario


18.15-19.30. Encuentro de trabajo de Transform.! sobre la continuación del proyecto

Share This