El conseller de Cooperació Local i Interior, Miquel Rosselló, i la directora insular d’Assessorament Municipal, Maria Orts; han assistit a la Vª Trobada A21 Escolar que ha tengut lloc al Centre de Cultura de Sineu

v_trobada_a21eDavant d’un auditori compost per representants dels centres educatius que participen al projecte, que són 45 en l’actualitat, Maria Orts ha explicat tant la història com l’estat actual i els objectius del projecte, que són, fonamentalment, aplicar el programa de forma metodològica i amb criteris coherents per a tots els centres i ampliar el nombre d’adherits fins arribar a 65. Pel que respecte a l’actualitat més immediata, Orts ha explicat que s’ha augmentat la partida pressupostària dedicada a aquest projecte i que, per això, s’ha convocat un concurs públic el Servei de l’Agenda 21 Escolar, que és un servei de monitoratge i educació ambiental destinat a donar suport els centres escolars que participen al Programa i que fins ara du a terme la Fundació Deixalles. Així mateix, ha donat compte de les converses que es mantenen amb la Conselleria de Medi Ambient per integrar els dos programes d’ambientalització de centres existents en aquests moments.

D’altra banda, la directora insular ha manifestat la seva aposta per a que Mallorca segueixi el model del País Basc, on la Carta d’Adhesió dels centres educatius a Agenda 21 Escolar va lligada a la dels ajuntaments dels municipis en els quals es troben ubicats i, per tant, es pot treballar des d’una perspectiva més global.

La jornada ha comptat, així mateix, amb la participació de distints experts en la matèria.

Hilda Weissman, coordinadora del programa Agenda 21 Escolar de Barcelona, ha il·lustrat la seva intervenció amb experiències pràctiques que s’apliquen actualment a la ciutat comtal, com la recollida selectiva pel servei de neteja municipal a cada porta dels centres escolars o la substitució del ciment del pati per components naturals (arena, plantes, etc.). En aquest sentit ha afirmat que “un espai ben gestionat a nivell ambiental té més força que una campanya o un discurs teòric destinat a aquesta finalitat”.

Weissman ha remarcat que s’ha d’entendre l’educació ambiental “en un sentit ampli, és a dir, socioambiental, no només cap al medi natural estricte, sinó que també ha d’abastar les persones, l’escola, el barri, etc”. I ha afegit que aquest procés, l’arrelament dels valors de sostenibilitat, “és un procés lent i ha de penetrar tot l’entramat institucional.

A continuació, als presents a l’acte se’ls ha explicat l’experiència de l’IES Sineu sobre Comerç just, i, seguidament, Rocío Gijón, Glòria Oliver, Cristina Vila i Maria Suau, tècniques de Deixalles, han fet un repàs de l’evolució del projecte als distints centres i n’han explicat el funcionament, amb les distintes fases que l’integren, centrant-se sobretot en el Pla d’Acció.

En aquesta línia, han dirigit un simulacre entre tots els docents presents d’un pla d’acció concret, amb el tema de l’alimentació com argument.

La jornada ha finalitzat amb la cloenda institucional per part del conseller de Cooperació Local i Interior, Miquel Rosselló.

Share This