ELS JOVES D’EU REBEN MATAS A LA PORTA DELS JUTJATS

Darrera una pancarta a la qual es podia llegir “Bienvenido Mr Matas”, i alçant una rèplica de la famosa escombreta d’or per al vàter trobada al “palacete” de l’expresident del PP balear, els Joves d’Esquerra Unida varem formar part de la concentració ciutadana de repulsa que es va viure ahir des de les 8 del matí a les vores dels Jutjats de Via Alemanya. Una concentració que va congregar més de 200 persones i que ha estat un capítol més de les darreres mobilitzacions socials i ciutadanes en rebuig a una determinada manera de fer política basada en l’expoli de les arques públiques a càrrec de membres del PP i d’UM.


El coordinador dels Joves d’EU portava una fotografia d’una manifestació contra la corrupció a l’anterior legislatura a la qual el propi Matas es va sumar i va arribar a afirmar que estava d’acord amb l’esquerra, per una vegada. Xavi Galan ha recordat que “el temps ens ha donat la raó, i mentre nosaltres seguim darrera la pancarta, ell és davant el jutge”.


Seguint amb la línia de denúncia dels múltiples casos de corrupció a les institucions de les Illes, el coordinador dels joves d’EU ha declarat que “un cop més, hem vengut a veure un corrupte que vé a declarar per animar-lo a dir la veritat i que no ens fci esperar per sebre què va passar realment amb els nostres diners” i ha afegit que “ha arribat un punt en què els ciutadans ja han optat per sortir al carrer i recorar que volen polítics honests, que facin les coses per millorar la societat i no per enriquir-se personalment i de forma partidista”. No obstant, és en mans de la ciutadania “canviar les coses i que no hi hagi polítics corruptes”, per a la qual cosa han de controlar i exigir els seus representants que aprovin mesures al respecte.


Finalment, Verònica Melià, coordinadora dels Joves d’EU, ha declarat que és necessària una major transparència a les institucions i més protagonisme de la societat civil en la gestió dels pressuposts públics, seguint el model dels pressuposts participatius i de la presa de decisions conjuntes, com s’intenta fer als Consells de Barri a Palma. A més, ha lamentat la “penosa tasca del fiscal general de l’Estat, Conde-Pumpido, que no va voler trobar indicis de delicte on el jutge Castro sí”, una cadena de successos en què espera que “la seva amistat amb Jaume Matas no hagi tengut res a veure”. Una decisió, la del Fiscal de l’Estat, que “no ha fet més que retardar allò inevitable”, i que “deixa en entredit aquesta institució”.


En relació a la mobilització d’ahir dematí, els Joves d’EU l’han qualificada d’”èxit rotund i sense precedents”, a pesar de ser primera  hora d’un dia laborable.


EU: EL SILENCI DEL PP BALEAR EL FA CÒMPLICE DE LES PRÀCTIQUES DE MATAS


El coordinador d’EU, David Abril, ha qualificat de “vergonyosa” l’actitud del PP de Balears, que calla davant les evidències i les greus acusacions que pesen sobre Matas, o en el millor dels casos, com va fer ahir el seu portaveu parlamentari, Francesc Fiol, “intenten justificar la seva actuació al capdavant de l’anterior executiu, i el que fan és reconèixer la seva responsabilitat política, però sense assumir unes pràctiques clientelars i fosques que són molt difícils d’amagar”. Una actitud que segons Abril, “fa al PP, que ha volgut vendre renovació i regeneració en el seu recent congrés, còmplice de les pràctiques de Matas, ja que ni tan sols el seu flamant president s’ha atrevit a reconèixer que si més no, es varen fer les coses malament”


Per a EU, “l’argument de la pressumpció d’innocència de Matas està ja prou gastat, perquè els ciutadans i ciutadanes de les Illes, i amb el ressò que ha tingut el cas, arreu de l’Estat, ja han fet el seu judici”.


SON BOSC, DE BELL NOU AL PARLAMENT


I mentre Matas era als jutjats, el PP s’atrevia al Parlament a acusar de “radical” el Conseller de Medi ambient i Mobilitat del Bloc, Biel Vicens, per haver intentat protegir els terrenys de Son Bosc, davant l’amenaça del projecte de camp de golf que amenaçava aquesta zona, protegida i considerada com a part del Parc Natural de S’Albufera durant l’anterior Pacte de progrés.


Per a EU, “és ben cínic que el PP acusi l’actual govern d’esquerres de crear inseguretat jurídica, quan tenen el seu exlíder declarant als Jutjats acusat de nou delictes en relació a la seva gestió al capdavant de l’executiu autonòmic durant l’anterior legilatura”. “No són, doncs, aquells que han adjudicat contractes a dit i botant-se el procediment administratiu i amb poca transparència, els més autoritzats per parlar de seguretat jurídica de cara als empresaris”, afirmen des d’EU.


Vicens va justificar la suspensió temporal del projecte perquè el nou equip de la Conselleria després dels canvis polítics i l’expulsió d’UM del govern està elaborant un Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de S’Albufera, que torna incloure els terrenys de Son Bosc a l’àrea de protecció, una proposta més que coherent.


IU PROPOSA PROJECTE ALTERNATIU DE PLA D’ECONOMIA SOSTENIBLE


El secretari federal de Sostenibilitat, Energia i Aigua va advertir que el projecte de Llei d’Economia Sostenible aprovat divendres al darrer Consell de Ministres, “l’únic que té de sostenible és el nom”, ja que finalment no dóna respostes a cap dels principals reptes de modernització econòmica necessaris “com abordar a fons un nou model productiu”, a més de no parlar de qüestions fonamentals, “com són l’estalvi energètic, l’aigua, què fer amb els residus, com millorar el medi rural o com atendre l’agricultural”.


En aquest context, des d’IU han presentat una proposta al govern central en forma de Pla de Modernització Energètica “perquè li facin cas, si volen. Podem explicar seriosament com i on fer-ho, fins i tot presentar exemples al respecte, ja que ja s’està aplicant a petita escala a alguns municipis governats per IU”.Com a exemple pràctic d’aquest pla, el responsable de Sostenibilitat i Energia ha detallat una de les propostes del mateix, que consisteix en l’aprofitament d’espais i teulades dels edificis públics per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que generen electricitat, un sistema aplicat a municipis com Monzón (Huesca) que consisteix en què els ajuntaments llogarien a les empreses energètiques les teulades dels edificis públics. El cost de la instal·lació i els materials correrien a càrrec de les empreses, que després d’un temps de carència per compensar despeses inicials, passarien a abonar un cànon a les administracions locals pel seu ús.

 
Tot el procés només tindria un cost zero per als ajuntaments, i a més generaria uns ingressos continuats per a les arques municipals amb el cobrament d’aquest cànon, que les empreses compensarien amb la venda d’electricitat, a més de suposar menys despesa pública per l’estalvi energètic. A més, “es podrien crear prop de 400.000 llocs de feina directes per la modernizació i les millores energètiques, així com altres 250.000 vinculats a les empreses d’energies renovables: així sí que s’aborda un nou model productiu i d’una vertadera economia sostenible”.


Des d’IU insisteixnen en què en aquests temes hi ha vertaderes potenialitats de feina, i que el Govern no es pot quedar només amb l’aprovació de la Llei del passat divendres, sinó que “és necessari desenvolupar normes estatals i autonòmiques que donin repostes pràctiques com aquesta”. Barrena també ha proposat que les elèctriques aprovin una mesura social per als ajuntaments en els seveis que presten als ciutadans, ja que és indecent que es permeti fer negocis amb aquest assumpte”.


ELS JOVES D’EU REBEN MATAS A LA PORTA DELS JUTJATS

Darrera una pancarta a la qual es podia llegir “Bienvenido Mr Matas”, i alçant una rèplica de la famosa escombreta d’or per al vàter trobada al “palacete” de l’expresident del PP balear, els Joves d’Esquerra Unida varem formar part de la concentració ciutadana de repulsa que es va viure ahir des de les 8 del matí a les vores dels Jutjats de Via Alemanya. Una concentració que va congregar més de 200 persones i que ha estat un capítol més de les darreres mobilitzacions socials i ciutadanes en rebuig a una determinada manera de fer política basada en l’expoli de les arques públiques a càrrec de membres del PP i d’UM.


El coordinador dels Joves d’EU portava una fotografia d’una manifestació contra la corrupció a l’anterior legislatura a la qual el propi Matas es va sumar i va arribar a afirmar que estava d’acord amb l’esquerra, per una vegada. Xavi Galan ha recordat que “el temps ens ha donat la raó, i mentre nosaltres seguim darrera la pancarta, ell és davant el jutge”.


Seguint amb la línia de denúncia dels múltiples casos de corrupció a les institucions de les Illes, el coordinador dels joves d’EU ha declarat que “un cop més, hem vengut a veure un corrupte que vé a declarar per animar-lo a dir la veritat i que no ens fci esperar per sebre què va passar realment amb els nostres diners” i ha afegit que “ha arribat un punt en què els ciutadans ja han optat per sortir al carrer i recorar que volen polítics honests, que facin les coses per millorar la societat i no per enriquir-se personalment i de forma partidista”. No obstant, és en mans de la ciutadania “canviar les coses i que no hi hagi polítics corruptes”, per a la qual cosa han de controlar i exigir els seus representants que aprovin mesures al respecte.


Finalment, Verònica Melià, coordinadora dels Joves d’EU, ha declarat que és necessària una major transparència a les institucions i més protagonisme de la societat civil en la gestió dels pressuposts públics, seguint el model dels pressuposts participatius i de la presa de decisions conjuntes, com s’intenta fer als Consells de Barri a Palma. A més, ha lamentat la “penosa tasca del fiscal general de l’Estat, Conde-Pumpido, que no va voler trobar indicis de delicte on el jutge Castro sí”, una cadena de successos en què espera que “la seva amistat amb Jaume Matas no hagi tengut res a veure”. Una decisió, la del Fiscal de l’Estat, que “no ha fet més que retardar allò inevitable”, i que “deixa en entredit aquesta institució”.


En relació a la mobilització d’ahir dematí, els Joves d’EU l’han qualificada d’”èxit rotund i sense precedents”, a pesar de ser primera  hora d’un dia laborable.


EU: EL SILENCI DEL PP BALEAR EL FA CÒMPLICE DE LES PRÀCTIQUES DE MATAS


El coordinador d’EU, David Abril, ha qualificat de “vergonyosa” l’actitud del PP de Balears, que calla davant les evidències i les greus acusacions que pesen sobre Matas, o en el millor dels casos, com va fer ahir el seu portaveu parlamentari, Francesc Fiol, “intenten justificar la seva actuació al capdavant de l’anterior executiu, i el que fan és reconèixer la seva responsabilitat política, però sense assumir unes pràctiques clientelars i fosques que són molt difícils d’amagar”. Una actitud que segons Abril, “fa al PP, que ha volgut vendre renovació i regeneració en el seu recent congrés, còmplice de les pràctiques de Matas, ja que ni tan sols el seu flamant president s’ha atrevit a reconèixer que si més no, es varen fer les coses malament”


Per a EU, “l’argument de la pressumpció d’innocència de Matas està ja prou gastat, perquè els ciutadans i ciutadanes de les Illes, i amb el ressò que ha tingut el cas, arreu de l’Estat, ja han fet el seu judici”.


SON BOSC, DE BELL NOU AL PARLAMENT


I mentre Matas era als jutjats, el PP s’atrevia al Parlament a acusar de “radical” el Conseller de Medi ambient i Mobilitat del Bloc, Biel Vicens, per haver intentat protegir els terrenys de Son Bosc, davant l’amenaça del projecte de camp de golf que amenaçava aquesta zona, protegida i considerada com a part del Parc Natural de S’Albufera durant l’anterior Pacte de progrés.


Per a EU, “és ben cínic que el PP acusi l’actual govern d’esquerres de crear inseguretat jurídica, quan tenen el seu exlíder declarant als Jutjats acusat de nou delictes en relació a la seva gestió al capdavant de l’executiu autonòmic durant l’anterior legilatura”. “No són, doncs, aquells que han adjudicat contractes a dit i botant-se el procediment administratiu i amb poca transparència, els més autoritzats per parlar de seguretat jurídica de cara als empresaris”, afirmen des d’EU.


Vicens va justificar la suspensió temporal del projecte perquè el nou equip de la Conselleria després dels canvis polítics i l’expulsió d’UM del govern està elaborant un Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de S’Albufera, que torna incloure els terrenys de Son Bosc a l’àrea de protecció, una proposta més que coherent.


IU PROPOSA PROJECTE ALTERNATIU DE PLA D’ECONOMIA SOSTENIBLE


El secretari federal de Sostenibilitat, Energia i Aigua va advertir que el projecte de Llei d’Economia Sostenible aprovat divendres al darrer Consell de Ministres, “l’únic que té de sostenible és el nom”, ja que finalment no dóna respostes a cap dels principals reptes de modernització econòmica necessaris “com abordar a fons un nou model productiu”, a més de no parlar de qüestions fonamentals, “com són l’estalvi energètic, l’aigua, què fer amb els residus, com millorar el medi rural o com atendre l’agricultural”.


En aquest context, des d’IU han presentat una proposta al govern central en forma de Pla de Modernització Energètica “perquè li facin cas, si volen. Podem explicar seriosament com i on fer-ho, fins i tot presentar exemples al respecte, ja que ja s’està aplicant a petita escala a alguns municipis governats per IU”.Com a exemple pràctic d’aquest pla, el responsable de Sostenibilitat i Energia ha detallat una de les propostes del mateix, que consisteix en l’aprofitament d’espais i teulades dels edificis públics per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que generen electricitat, un sistema aplicat a municipis com Monzón (Huesca) que consisteix en què els ajuntaments llogarien a les empreses energètiques les teulades dels edificis públics. El cost de la instal·lació i els materials correrien a càrrec de les empreses, que després d’un temps de carència per compensar despeses inicials, passarien a abonar un cànon a les administracions locals pel seu ús.

 
Tot el procés només tindria un cost zero per als ajuntaments, i a més generaria uns ingressos continuats per a les arques municipals amb el cobrament d’aquest cànon, que les empreses compensarien amb la venda d’electricitat, a més de suposar menys despesa pública per l’estalvi energètic. A més, “es podrien crear prop de 400.000 llocs de feina directes per la modernizació i les millores energètiques, així com altres 250.000 vinculats a les empreses d’energies renovables: així sí que s’aborda un nou model productiu i d’una vertadera economia sostenible”.


Des d’IU insisteixnen en què en aquests temes hi ha vertaderes potenialitats de feina, i que el Govern no es pot quedar només amb l’aprovació de la Llei del passat divendres, sinó que “és necessari desenvolupar normes estatals i autonòmiques que donin repostes pràctiques com aquesta”. Barrena també ha proposat que les elèctriques aprovin una mesura social per als ajuntaments en els seveis que presten als ciutadans, ja que és indecent que es permeti fer negocis amb aquest assumpte”.

Share This