L’esmentada Moció serà traslladada als seus socis del Bloc perquè sigui presentada als ajuntaments on la coalició hi té presència.


baltasar-garzon-juez598x0Esquerra Unida dels Illes Balears ha mostrat avui el suport de la seva coalició al magistrat de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón donant a conèixer una Moció que serà traslladada als seus socis del Bloc perquè sigui presentada als ajuntaments on la coalició hi té presència.

A l’esmentada moció la formació roji-verda denúncia que  Garzón ha estat imputat per obrir una causa general contra el franquisme i que si està sent sotmès a una persecució esperpèntica és precisament per investigar els crims comesos durant la Dictadura i altres delictes com la trama Gürtel, de presumpte finançament il·legal del PP, i no per haver comès cap delicte.  

David Abril, Coordinador d’EUIB ha advertit de la “penosa” imatge que adquireix Espanya a l’àmbit internacional on els paisos veuen cmo “molts xorisos acusats de corrupció” es passegen pel carrer mentre s’asseu a un jutge en la banqueta per voler “fer justícia a la història dels crims del franquisme”.  

Sobre la possibilitat que Garzón pugui ser jutjat per un presumpte delicte de prevaricació, després de que el magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela ha resolt la transformació en procediment abreujat de la causa per la investigació de les desaparicions durant el franquisme. El coordinador d’EUIB lamenta que Varela atengui més a “organitzacions ultradretanes” en contra de l’opinió de la Fiscalia de l’Audiència Nacional que “no ha vist delicte” en les actuacions de Garzón. En la opinió d’EU, la resolució de Varela suposa “un afront a les víctimes del franquisme, als seus familiars i a les associacions de la defensa de la Memòria Històrica del nostre país”.

MOCIÓ

Som molts els ciutadans i ciutadanes que esteim seguint amb extraordinària preocupació  i indignació la situació que s’està produint en relació  amb l’actuació del Tribunal Suprem, amb motiu de les acusacions per prevaricació contra el Jutge Baltasar Garzón.


Al marge d’altres consideracions sobre el treball d’aquest jutge, resulta sorprenent que se li obri un expedient de suspensió partint de l’admissió a tràmit d’una querella criminal interposada contra el mateix per la seva actuació judicial per intentar investigar les desaparicions de més de 100.000 persones ocorregudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

L’extrema dreta, i part de la dreta espanyola, invoca la “Llei d’Amnistia de 1977” per seure a la banqueta dels acusats al fins ara únic jutge que intenta cercar resposta per a les víctimes de desaparició forçada i les seves famílies. Si en Garzón finalment és jutjat es crearà el precedent de que un magistrat, en Democràcia, pot ser condemnat per intentar aconseguir Justícia i reparació per a les víctimes de crims internacionalment perseguibles i imprescriptibles segons els Acords Internacionals.  

En tal sentit, hem de denunciar que en Garzón ha estat imputat per obrir una causa general contra el franquisme i que si està sent sotmès a una persecució esperpèntica és precisament per investigar els crims comesos durant la Dictadura i altres delictes com la trama Gürtel, de presumpte finançament il·legal del PP, i no per haver comès cap delicte


Produeix indignació i xafogor comprovar com en comptes d’animar la persecució dels delictes comesos durant el franquisme contra molts ciutadans i ciutadanes del nostre estat, es persegueixi aquells que intenten contribuir a fer Justícia. És increïble que s’empari els botxins i s’abandoni una vegada més a les víctimes.


Les actuacions judicials iniciades pels àmbits de la dreta i l’extrema dreta suposen un pols inadmissible a la Democràcia i a la Justícia del nostre Estat que no ha de ser emparat pels òrgans de Govern dels Jutges


El que està ocorrent en el present cas no és sol una actuació  contra un jutge que, a l’exercici de les seves funcions, inicia actuacions judicials en l’àmbit de la seva competència i en el marc de les atribucions que té encomanades, sinó que el que es trasllada a tota la ciutadania és que en aquest Estat hi ha assumptes i persones que són intocables i que actuar contra ells suposa, encara avui, conseqüències greus per a ells.


Creiem que la campanya de persecució i demolició que s’està duent a terme contra en Garzón és realment inadmissible en Democràcia, intenta minar la independència judicial i pretén enviar el missatge al conjunt de la ciutadania que existeixen límits no escrits per a l’acció de la Justícia i la Democràcia


No és d’estranyar que demòcrates de tot el món i organitzacions  nacionals i internacionals de drets humans s’hagin escandalitzat davant d’aquesta campanya i hagin mostrat la seva solidaritat amb el jutge Baltasar Garzón.


Reclamam que en tant es resolguin els procediments judicials contra el mateix, aquest no sigui suspès de les seves funcions, ni es segueixin prenent decisions que posin en entredit la imparcialitat de l’òrgan de Govern dels Jutges i del propi Tribunal Suprem.

Per tot l’anterior es proposa al Ple de l’Ajuntament que adopti els següents acords.

ACORDS


1r Mostrar la solidaritat i suport al jutge Baltasar Garzón, davant de la campanya de persecució i demolició a què està sent sotmès.


2n Exigir al Consell General del Poder Judicial que actuï amb absoluta imparcialitat en el present assumpte sense procedir a prendre decisions de suspensió de les funcions del jutge Baltasar Garzón en tant que no es produeixin resolucions judicials condemnatòries en relació amb els fets que se li imputen.


3r Exigir que les víctimes del franquisme que van instar la iniciació del procediment judicial obert pels crims del franquisme puguin ser part en el procediment judicial obert contra el Jutge Baltasar Garzón pel Tribunal Suprem.


4t Garantir que els procediments per corrupció investigats fins al moment pel Jutge Garzón continuïn i ampliïn l’àmbit d’investigació amb objecte d’aclarir les responsabilitats penals a les que hi hagués lloc.


De l’aprovació de la present Moció es donarà trasllat al – President del Consell General del Poder Judicial.

Share This