EL PP TORNA A FER VICTIMISME… MENTRE CARDONA ESPERA LA RESOLUCIÓ DEL TSJB
Les declaracions del portaveu del PP, Antoni Pastor, en què acusava el Govern d’utilitzar els casos de corrupció per anar contra el PP són per a EU “reiteratives i victimistes”, i recomanen als populars “desfer-se dels pressumptes corruptes, ja que és això el que fa mal al PP i la seva actitud de tirar balons afora, i no l’esquerra i la denúncia activa de la corrupció”.
Per això, “mentre el PP fa victimisme, tenen assegut al Parlament a persones com Josep Juan Cardona, pendent de la resolució del TSJB i amb una petició de la fiscalia de 2 milions d’euros de fiança civil”. Segons el coordinador d’EU, David Abril, “de qui s’ha de protegir el PP és d’ell mateix”.
Per a EU, són indignants les declaracions de Bauzà dels darrers dies, en què acusa jutges i fiscals d’anar contra el partit: és més de la mateixa estratègia de victimisme, i consideram que de res no els servirà contractar un exfiscal per defensar els pressumptes implicats en corrupció si no comencen per assumir responsabilitats polítiques davant els casos de corrupció de la passada legislatura”.
LES DADES DE L’EPA, PREOCUPANTS
Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) donades a conèixer ahir dimarts són del tot preocupants, per a EU, ja que demostren que es segueixen destruint llocs de treball arreu del país, i que fins i tot la recuperació és complicada a Balears, on la dada d’atur real es situa en el 22,41% per al primer trimestre d’enguany, la cinquena més alta de l’estat.
Una xifra històrica (una de cada quatre persones no tenen feina) que ha de fer reflexionar les diferents institucions als diferents nivells per situar el treball com la màxima prioritat política, ja que de l’accés a una feina depèn en bona mesura la dignitat de les persones.
Per a EU, es tracta d’un indicador alarmant de què ja no basta “amb més del mateix” per combatre aquestes xifres, i que calen polítiques valentes i afrontar d’una vegada per totes el “canvi de model” a Balears, ja que no podem seguir esperant a què millori la situació o la temporada turística vagi bé. Del que es tracta és de construir una societat a mida de les persones, i no un mercat on segons com decideixin els touroperadors, o els promotors, la gent tengui feina o no.
Una xifra que hauria de servir perquè el 1er de Maig d’enguany el clam per les polítiques actives d’ocupació i contra un model econòmic que condemna a l’exclusió a milions de persones arreu de l’Estat i a desenes de milers de famílies a Balears canviàs d’una vegada per totes.
MOBILITZACIONS A PALMA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE CORREUS
Els sindicats de Correos han convocat pe ravui a les 15 h. a la Plaça d’Espanya a Palma una concentració per reivindicar un pla de viabilitat econòmica que inclogui regulació i finançament i eviti l’anomenat “apagón postal” que està patint l’ens públic de correus, amb un retall del 50% i una reducció de contractació de més de 4.000 llocs de feina en el darrer any.
Els sindicats exigeixen la moratòria de la Directiva que liberalitzarà el sector postal, i per contra que aquest es reguli i sigui finançat suficientment, ja que entre altres coses està afectant a la qualitat del servei i a la situació dels treballadors i treballadores del servei, que avui es manifesten a les diferents capitals espanyoles.
A més, demà es celebra la Conferència Postal Europea d’alt nivell a València, amb la participació del Ministre José Blanco, el Comisari europeu per la Competència, Joaquín Almunia, i alts responsables d’empreses postals d’Europa, i a la qual l’ens públic de Correos ha estat finalment convidat per la pressió sindical exercida, però no estava convocat inicialment pel Ministeri, la qual cosa demostra la consideració de l’executiu de ZP cap al servei públic postal.
Dia mundial de la salut laboral
Per altra banda, cal recordar que avui, 28 de març, és el dia mundial de la salut laboral, i els sindicats també han convocat una concentració davant el monòlit en memòria de les víctimes de l’explosió del polvorí de Sant Ferran. Serà al carrer Cecili Metel (davant Hisenda), a Palma, a les 12:30 h.
LES SEQÜEL·LES DEL GRIP A AFECTEN TAMBÉ ELS RECURSOS PÚBLICS DE LES ILLES
La pressió de les farmacèutiques l’any passat, lligada a la forta campanya mediàtica de la “por” al grip A va donar el seu fruit a tots els nivells. Si fa uns dies denunciàvem la posició del Ministeri de Sanitat, que per desfer-se dels milions de dosis de vacunes que havien sobrat les volia vendre com a “cooperació al desenvolupament”, ahir es va fer pública la dada de vacunes que no s’han fet servir a Balears.
Un 78% de les prop de 180.000 dosis comprades pel Govern l’any passat, per un valor aproximat d’1 milió d’euros, caducaran enguany sense que hagin estat utilitzades. Una dada que uns consideraran una tudada de diners públics i altres, una mesura necessària “pel que hagués pogut passar”.
Allò cert, per a EU, és que en els moments clau de la presa de decisions sobre aquestes qüestions, a tots els nivells, el que varen primar varen ser les veus de les farmacèutiques per damunt de la d’experts sanitaris i científics crítics amb la vacuna. La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) està essent investigada justament per haver promogut unilateralment la compra de vacunes i els lligams d’alguns dels seus mandataris amb les multinacionals farmacèutiques.
EL BCE CRITICA EL DÈFICIT D’ESPANYA PERÒ NO FA RECOMANACIONS SOBRE FISCALITAT
El BCE va posar ahir Espanya com a exemple de deteriorament fiscal. No obstant, no ho va fer en al·lusió a una política impositiva cada vegada més regressiva, que es va iniciar a l’època Aznar (paga menys qui més té, i els imposts indirectes com l’IVA són elevats). Ho va fer en referència al dèficit públic de l’Estat, entorn al 11% del PIB.
El BCE, per a EU, el que està fent és ficar-se en política, ja que diu el que està bé i el que està malament, però no es va ficar en el seu dia tampoc amb la injecció multimilionària als bancs, ja que per a aquesta institució, era “bona” per al sistema financer. Tampoc no es veu mai el BCE fer recomanacions per a la millora de l’ocupació i la seva qualitat, els salaris o les condicions de feina en general de treballadores i treballadors: sempre plantegen mesures d’ajustament.
Com han fet a Grècia, on s’han desmantetllat els sistemes públics i s’ha fet pagar els treballadors i treballadores una crisi promoguda pels especuladors, certament protegits pel BCE i per la banca en general.
MANIFEST D’ESQUERRA UNIDA DAVANT EL 1R DE MAIG
PER UN 1R DE MAIG DE
MOBILITZACIÓ I LLUITA
PER UNA SORTIDA SOCIAL DE LA CRISI 
Aquest Primer de Maig de 2010 de nou sortim al carrer sota una crisi sense precedents del capitalisme, que ha conduït a una greu situació social i política i ha posat en evidència que les polítiques neoliberals (que són l’última expressió del sistema capitalista) són irreconciliables amb els drets del món del treball, la sostenibilitat mediambiental i el benestar de la immensa majoria de la ciutadania. Fa ara 120 anys que es va celebrar a Espanya per primera vegada el 1 de Maig, «Dia Internacional del Treball», i és necessari subratllar en aquesta ocasió el carácter internaciolista d’aquesta festa i el seu contingut solidari que ens duu, en primer lloc, a expressar la nostra germanor amb tots els quals lluiten en el món contra la crisi i per una societat nova, sense explotació, i molt especialment amb els treballadors i treballadores d’Amèrica Llatina que, especialment a Cuba i Veneçuela, s’enfronten al setge de l’imperi i al cèrcol feroç de la dreta internacional, i amb els de Grècia i França, que estan mostrant la seva fermesa enfront de les imposicions de les polítiques neoliberals. En Espanya la crisi copeja als treballadors i treballadores amb especial rigor. L’atur supera realment ja la xifra de 4.612.000 persones, més del 20% de la població activa, se segueix destruint ocupació i cap de les mesures adoptades pel govern ha resultat eficaç per a detenir aquesta sagnia. PER UN GIR EN LA POLÍTICA DEL GOVERN Per contra, el Govern, proposa acords irrellevants per a atallar la crisi, mentre propicia un pacte real amb la dreta econòmica i política que es traduïx en un suport sense límits al sector financer privat, completat amb el lliurament de les Caixes d’Estalvi a la Banca i la reforma del sistema de pensions, oferix sustanciosos nínxols de mercat (infraestructures i serveis socials, principalment els vinculats a la Llei de Dependència) a les empreses que conformen el nucli central del capitalisme espanyol i planteja una reforma laboral propera als interessos de la gran patronal. Aquests són els pilars d’aquest gran pacte. En aquest 1 de Maig cal proclamar que els drets dels treballadors i treballadores si estan afectats per la política del Govern. El primer dret, el del treball. El segon, el de la protecció social. El tercer, el dret a una pensió digna. La cambra, el dret a un habitatge d’acord amb les necessitats. La llista no s’esgota aquí. Per això, segueixen sent necessàries les més àmplies mobilitzacions i segueixen madurant les condicions per a una Vaga General. PER L’OCUPACIÓ
PER LA PROTECCIÓ EFECTIVA EN CAS D’ATUR
PELS DRETS LABORALS
PEL SUPORT A L’ECONOMIA PRODUCTIVA Esquerra Unida considera que no hi ha sortida a la crisi per la dreta, que les polítiques neoliberals que el Govern ha decidit encapçalar són les mateixes que ens han dut a aquesta situació. Que, en definitiva, una sortida com l’es intenta imposar, en aliança amb el PP i els partits nacionalistes de dretes, farà més dura la situació del treball, incrementarà la feminització de la pobresa i trencarà les aspiracions de la joventut. PER UNA EUROPA SOCIAL I DE PROGRÉS Quan segueix augmentant l’atur, ens trobem en una nova onada de problemes, centrats ara en les dificultats de l’euro i del pagament del deute. Convé no perdre de vista que, en aquest nou aspecte de la crisi, tenen molt a veure les operacions especulatives del capitalisme internacional en les quals ha participat la Banca espanyola realitzant operacions contra el deute del país. Les solucions no passen per la retallada de la despesa pública ni per l’adopció de mesures d’austeritat fiscal. Ens oposem al Pla d’Estabilitat i Creixement que vol resoldre el problema del dèficit amb un alt cost social i una reducció severa del sistema de protecció social. En Espanya el just és una reforma fiscal progressiva i una lluita eficaç contra l’economia submergida i el frau fiscal, que permeti obtenir recursos per a combatre l’atur. La Presidència Espanyola de la Unió Europea hauria de ser una oportunitat per a avançar en la creació d’ocupació, especialment el juvenil, millorar els sistemes de protecció social i impulsar la convergència fiscal i el reconeixement dels drets de vaga i negociació col·lectiva a nivell europeu. LA NOSTRA LLUITA ÉS LA LLUITA PER L’OCUPACIÓ L’objectiu central de qualsevol política d’esquerres per a sortir de la crisi és la creació d’ocupació i és possible crear-lo amb una política diferent. Enfront de la desesperança i la resignació, Esquerra Unida proclama que hi ha alternativa. Esquerra Unida ha proposat “100 mesures per a sortir de la crisi i crear ocupació” tanta al Govern com a la resta de les forces polítiques. La principal preocupació d’aquestes mesures és contribuir a crear nous llocs de treball i protegir a qui estan en l’atur. A més, cal impulsar l’ocupació pública i les inversions, i donar suport l’economia real mitjançant l’ajuda a les petites empreses i els autònoms. Esquerra Unida defensa una ocupació estable, digne i de qualitat i, en conseqüència s’oposa a qualsevol mesura d’abaratament de l’acomiadament i de reducció dels costos salarials. No han estat aquestes, ni de bon tros, les causes de la crisi i no està aquí la solució. Per aquest camí només es tracta d’assegurar de nou els beneficis de qui ha generat aquesta situació, a costa dels treballadors. Esquerra Unida reivindica el repartiment del treball perquè puguin treballar més persones, reduint la jornada a 35 hores setmanals, sense pèrdua de retribució, i baixant progressivament l’edat de jubilació EN DEFENSA DE LA TEVA PENSIÓ El Govern es proposa un atac al sistema públic de pensions d’una gran envergadura. Amb les mesures que ha avançat, les pensions es retallarien en 80.000 milions d’euros en 2030, mentre el nombre de pensionistes augmentaria. Es tracta de deteriorar el sistema per a fomentar els plans privats de pensions i lliurar aquest mercat als fons de pensions de les institucions financeres per als seus majors beneficis. Tant l’augment de l’edat de jubilació a 67 anys, com l’increment del període de temps per a calcular la pensió són les eines amb les quals es pretén entrar a sac en la caixa de la Seguretat Social. Esquerra Unida està en contra d’ambdues mesures i considera, per contra, que cal elevar i millorar les pensions i enfortir el sistema públic que les sustenta. PER UN NOU MODEL PRODUCTIU La raó per la qual la crisi econòmica és més greu i destructora d’ocupació a Espanya està en el model productiu que ha predominat en l’economia espanyola fins a ara. Les esperances que el Govern de Rodríguez Zapatero encapçalés el canvi necessari estan frustrades i el projecte de llei d’Economia Sostenible és un desengany referent a això. Esquerra Unida defensa un model productiu clarament alternatiu al que ens ha dut a superar el 20% de desocupats. Lluitem per un model basat en la plena ocupació, de qualitat i bé remunerat, i en un elevat nivell de protecció social, amb una profunda participació dels treballadors en la gestió de les empreses. Un model productiu que haurà de ser liderat per un fort sector públic empresarial, del que la banca pública ha de ser un factor essencial i una garantia. Defensem un model productiu igualitari i integrador, on els immigrants siguin iguals en drets i la discriminació salarial i d’oportunitats per raons de sexe o edat desapareguin definitivament. EL TREBALL, EL VALOR CENTRAL Finalment, enfront de qui segueixen apel·lant al mercat, vam reivindicar el paper del públic. Enfront dels quals propugnen la lògica del màxim benefici, oposem el treball digne com valor central del sistema econòmic. PER UN 1 DE MAIG DE MOBILITZACIÓ Esquerra Unida flama a tots els treballadors i treballadores, a tota la ciutadania a participar en els actes, concentracions i mobilitzacions convocades per CCOO i UGT. Esquerra Unida considera que aquest 1 de Maig ha de deixar clar que no estem disposats a acceptar una sortida de la crisi que no vagi a favor de la majoria social d’aquest país. Esquerra Unida flama a estendre i aprofundir la mobilització per una sortida social de la crisi, amb els següents continguts essencials: – Per l’ocupació i la millora dels salaris i les pensions – Per la garantia de protecció als desocupats – Per la defensa del sistema públic de pensions – Per la igualtat i la no discriminació – Per la salut i la seguretat en el treball – Pel suport a la creació d’ocupació i a l’economia productiva – Pel dret a l’habitatge – Per una sortida de la crisi favorable als treballadors
Podeu accedir al manifest en castellà fent clic al següent enllaç

EL PP TORNA A FER VICTIMISME… MENTRE CARDONA ESPERA LA RESOLUCIÓ DEL TSJB
Les declaracions del portaveu del PP, Antoni Pastor, en què acusava el Govern d’utilitzar els casos de corrupció per anar contra el PP són per a EU “reiteratives i victimistes”, i recomanen als populars “desfer-se dels pressumptes corruptes, ja que és això el que fa mal al PP i la seva actitud de tirar balons afora, i no l’esquerra i la denúncia activa de la corrupció”.
Per això, “mentre el PP fa victimisme, tenen assegut al Parlament a persones com Josep Juan Cardona, pendent de la resolució del TSJB i amb una petició de la fiscalia de 2 milions d’euros de fiança civil”. Segons el coordinador d’EU, David Abril, “de qui s’ha de protegir el PP és d’ell mateix”.
Per a EU, són indignants les declaracions de Bauzà dels darrers dies, en què acusa jutges i fiscals d’anar contra el partit: és més de la mateixa estratègia de victimisme, i consideram que de res no els servirà contractar un exfiscal per defensar els pressumptes implicats en corrupció si no comencen per assumir responsabilitats polítiques davant els casos de corrupció de la passada legislatura”.
LES DADES DE L’EPA, PREOCUPANTS
Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) donades a conèixer ahir dimarts són del tot preocupants, per a EU, ja que demostren que es segueixen destruint llocs de treball arreu del país, i que fins i tot la recuperació és complicada a Balears, on la dada d’atur real es situa en el 22,41% per al primer trimestre d’enguany, la cinquena més alta de l’estat.
Una xifra històrica (una de cada quatre persones no tenen feina) que ha de fer reflexionar les diferents institucions als diferents nivells per situar el treball com la màxima prioritat política, ja que de l’accés a una feina depèn en bona mesura la dignitat de les persones.
Per a EU, es tracta d’un indicador alarmant de què ja no basta “amb més del mateix” per combatre aquestes xifres, i que calen polítiques valentes i afrontar d’una vegada per totes el “canvi de model” a Balears, ja que no podem seguir esperant a què millori la situació o la temporada turística vagi bé. Del que es tracta és de construir una societat a mida de les persones, i no un mercat on segons com decideixin els touroperadors, o els promotors, la gent tengui feina o no.
Una xifra que hauria de servir perquè el 1er de Maig d’enguany el clam per les polítiques actives d’ocupació i contra un model econòmic que condemna a l’exclusió a milions de persones arreu de l’Estat i a desenes de milers de famílies a Balears canviàs d’una vegada per totes.
MOBILITZACIONS A PALMA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE CORREUS
Els sindicats de Correos han convocat pe ravui a les 15 h. a la Plaça d’Espanya a Palma una concentració per reivindicar un pla de viabilitat econòmica que inclogui regulació i finançament i eviti l’anomenat “apagón postal” que està patint l’ens públic de correus, amb un retall del 50% i una reducció de contractació de més de 4.000 llocs de feina en el darrer any.
Els sindicats exigeixen la moratòria de la Directiva que liberalitzarà el sector postal, i per contra que aquest es reguli i sigui finançat suficientment, ja que entre altres coses està afectant a la qualitat del servei i a la situació dels treballadors i treballadores del servei, que avui es manifesten a les diferents capitals espanyoles.
A més, demà es celebra la Conferència Postal Europea d’alt nivell a València, amb la participació del Ministre José Blanco, el Comisari europeu per la Competència, Joaquín Almunia, i alts responsables d’empreses postals d’Europa, i a la qual l’ens públic de Correos ha estat finalment convidat per la pressió sindical exercida, però no estava convocat inicialment pel Ministeri, la qual cosa demostra la consideració de l’executiu de ZP cap al servei públic postal.
Dia mundial de la salut laboral
Per altra banda, cal recordar que avui, 28 de març, és el dia mundial de la salut laboral, i els sindicats també han convocat una concentració davant el monòlit en memòria de les víctimes de l’explosió del polvorí de Sant Ferran. Serà al carrer Cecili Metel (davant Hisenda), a Palma, a les 12:30 h.
LES SEQÜEL·LES DEL GRIP A AFECTEN TAMBÉ ELS RECURSOS PÚBLICS DE LES ILLES
La pressió de les farmacèutiques l’any passat, lligada a la forta campanya mediàtica de la “por” al grip A va donar el seu fruit a tots els nivells. Si fa uns dies denunciàvem la posició del Ministeri de Sanitat, que per desfer-se dels milions de dosis de vacunes que havien sobrat les volia vendre com a “cooperació al desenvolupament”, ahir es va fer pública la dada de vacunes que no s’han fet servir a Balears.
Un 78% de les prop de 180.000 dosis comprades pel Govern l’any passat, per un valor aproximat d’1 milió d’euros, caducaran enguany sense que hagin estat utilitzades. Una dada que uns consideraran una tudada de diners públics i altres, una mesura necessària “pel que hagués pogut passar”.
Allò cert, per a EU, és que en els moments clau de la presa de decisions sobre aquestes qüestions, a tots els nivells, el que varen primar varen ser les veus de les farmacèutiques per damunt de la d’experts sanitaris i científics crítics amb la vacuna. La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) està essent investigada justament per haver promogut unilateralment la compra de vacunes i els lligams d’alguns dels seus mandataris amb les multinacionals farmacèutiques.
EL BCE CRITICA EL DÈFICIT D’ESPANYA PERÒ NO FA RECOMANACIONS SOBRE FISCALITAT
El BCE va posar ahir Espanya com a exemple de deteriorament fiscal. No obstant, no ho va fer en al·lusió a una política impositiva cada vegada més regressiva, que es va iniciar a l’època Aznar (paga menys qui més té, i els imposts indirectes com l’IVA són elevats). Ho va fer en referència al dèficit públic de l’Estat, entorn al 11% del PIB.
El BCE, per a EU, el que està fent és ficar-se en política, ja que diu el que està bé i el que està malament, però no es va ficar en el seu dia tampoc amb la injecció multimilionària als bancs, ja que per a aquesta institució, era “bona” per al sistema financer. Tampoc no es veu mai el BCE fer recomanacions per a la millora de l’ocupació i la seva qualitat, els salaris o les condicions de feina en general de treballadores i treballadors: sempre plantegen mesures d’ajustament.
Com han fet a Grècia, on s’han desmantetllat els sistemes públics i s’ha fet pagar els treballadors i treballadores una crisi promoguda pels especuladors, certament protegits pel BCE i per la banca en general.
MANIFEST D’ESQUERRA UNIDA DAVANT EL 1R DE MAIG
PER UN 1R DE MAIG DE
MOBILITZACIÓ I LLUITA
PER UNA SORTIDA SOCIAL DE LA CRISI 
Aquest Primer de Maig de 2010 de nou sortim al carrer sota una crisi sense precedents del capitalisme, que ha conduït a una greu situació social i política i ha posat en evidència que les polítiques neoliberals (que són l’última expressió del sistema capitalista) són irreconciliables amb els drets del món del treball, la sostenibilitat mediambiental i el benestar de la immensa majoria de la ciutadania. Fa ara 120 anys que es va celebrar a Espanya per primera vegada el 1 de Maig, «Dia Internacional del Treball», i és necessari subratllar en aquesta ocasió el carácter internaciolista d’aquesta festa i el seu contingut solidari que ens duu, en primer lloc, a expressar la nostra germanor amb tots els quals lluiten en el món contra la crisi i per una societat nova, sense explotació, i molt especialment amb els treballadors i treballadores d’Amèrica Llatina que, especialment a Cuba i Veneçuela, s’enfronten al setge de l’imperi i al cèrcol feroç de la dreta internacional, i amb els de Grècia i França, que estan mostrant la seva fermesa enfront de les imposicions de les polítiques neoliberals. En Espanya la crisi copeja als treballadors i treballadores amb especial rigor. L’atur supera realment ja la xifra de 4.612.000 persones, més del 20% de la població activa, se segueix destruint ocupació i cap de les mesures adoptades pel govern ha resultat eficaç per a detenir aquesta sagnia. PER UN GIR EN LA POLÍTICA DEL GOVERN Per contra, el Govern, proposa acords irrellevants per a atallar la crisi, mentre propicia un pacte real amb la dreta econòmica i política que es traduïx en un suport sense límits al sector financer privat, completat amb el lliurament de les Caixes d’Estalvi a la Banca i la reforma del sistema de pensions, oferix sustanciosos nínxols de mercat (infraestructures i serveis socials, principalment els vinculats a la Llei de Dependència) a les empreses que conformen el nucli central del capitalisme espanyol i planteja una reforma laboral propera als interessos de la gran patronal. Aquests són els pilars d’aquest gran pacte. En aquest 1 de Maig cal proclamar que els drets dels treballadors i treballadores si estan afectats per la política del Govern. El primer dret, el del treball. El segon, el de la protecció social. El tercer, el dret a una pensió digna. La cambra, el dret a un habitatge d’acord amb les necessitats. La llista no s’esgota aquí. Per això, segueixen sent necessàries les més àmplies mobilitzacions i segueixen madurant les condicions per a una Vaga General. PER L’OCUPACIÓ
PER LA PROTECCIÓ EFECTIVA EN CAS D’ATUR
PELS DRETS LABORALS
PEL SUPORT A L’ECONOMIA PRODUCTIVA Esquerra Unida considera que no hi ha sortida a la crisi per la dreta, que les polítiques neoliberals que el Govern ha decidit encapçalar són les mateixes que ens han dut a aquesta situació. Que, en definitiva, una sortida com l’es intenta imposar, en aliança amb el PP i els partits nacionalistes de dretes, farà més dura la situació del treball, incrementarà la feminització de la pobresa i trencarà les aspiracions de la joventut. PER UNA EUROPA SOCIAL I DE PROGRÉS Quan segueix augmentant l’atur, ens trobem en una nova onada de problemes, centrats ara en les dificultats de l’euro i del pagament del deute. Convé no perdre de vista que, en aquest nou aspecte de la crisi, tenen molt a veure les operacions especulatives del capitalisme internacional en les quals ha participat la Banca espanyola realitzant operacions contra el deute del país. Les solucions no passen per la retallada de la despesa pública ni per l’adopció de mesures d’austeritat fiscal. Ens oposem al Pla d’Estabilitat i Creixement que vol resoldre el problema del dèficit amb un alt cost social i una reducció severa del sistema de protecció social. En Espanya el just és una reforma fiscal progressiva i una lluita eficaç contra l’economia submergida i el frau fiscal, que permeti obtenir recursos per a combatre l’atur. La Presidència Espanyola de la Unió Europea hauria de ser una oportunitat per a avançar en la creació d’ocupació, especialment el juvenil, millorar els sistemes de protecció social i impulsar la convergència fiscal i el reconeixement dels drets de vaga i negociació col·lectiva a nivell europeu. LA NOSTRA LLUITA ÉS LA LLUITA PER L’OCUPACIÓ L’objectiu central de qualsevol política d’esquerres per a sortir de la crisi és la creació d’ocupació i és possible crear-lo amb una política diferent. Enfront de la desesperança i la resignació, Esquerra Unida proclama que hi ha alternativa. Esquerra Unida ha proposat “100 mesures per a sortir de la crisi i crear ocupació” tanta al Govern com a la resta de les forces polítiques. La principal preocupació d’aquestes mesures és contribuir a crear nous llocs de treball i protegir a qui estan en l’atur. A més, cal impulsar l’ocupació pública i les inversions, i donar suport l’economia real mitjançant l’ajuda a les petites empreses i els autònoms. Esquerra Unida defensa una ocupació estable, digne i de qualitat i, en conseqüència s’oposa a qualsevol mesura d’abaratament de l’acomiadament i de reducció dels costos salarials. No han estat aquestes, ni de bon tros, les causes de la crisi i no està aquí la solució. Per aquest camí només es tracta d’assegurar de nou els beneficis de qui ha generat aquesta situació, a costa dels treballadors. Esquerra Unida reivindica el repartiment del treball perquè puguin treballar més persones, reduint la jornada a 35 hores setmanals, sense pèrdua de retribució, i baixant progressivament l’edat de jubilació EN DEFENSA DE LA TEVA PENSIÓ El Govern es proposa un atac al sistema públic de pensions d’una gran envergadura. Amb les mesures que ha avançat, les pensions es retallarien en 80.000 milions d’euros en 2030, mentre el nombre de pensionistes augmentaria. Es tracta de deteriorar el sistema per a fomentar els plans privats de pensions i lliurar aquest mercat als fons de pensions de les institucions financeres per als seus majors beneficis. Tant l’augment de l’edat de jubilació a 67 anys, com l’increment del període de temps per a calcular la pensió són les eines amb les quals es pretén entrar a sac en la caixa de la Seguretat Social. Esquerra Unida està en contra d’ambdues mesures i considera, per contra, que cal elevar i millorar les pensions i enfortir el sistema públic que les sustenta. PER UN NOU MODEL PRODUCTIU La raó per la qual la crisi econòmica és més greu i destructora d’ocupació a Espanya està en el model productiu que ha predominat en l’economia espanyola fins a ara. Les esperances que el Govern de Rodríguez Zapatero encapçalés el canvi necessari estan frustrades i el projecte de llei d’Economia Sostenible és un desengany referent a això. Esquerra Unida defensa un model productiu clarament alternatiu al que ens ha dut a superar el 20% de desocupats. Lluitem per un model basat en la plena ocupació, de qualitat i bé remunerat, i en un elevat nivell de protecció social, amb una profunda participació dels treballadors en la gestió de les empreses. Un model productiu que haurà de ser liderat per un fort sector públic empresarial, del que la banca pública ha de ser un factor essencial i una garantia. Defensem un model productiu igualitari i integrador, on els immigrants siguin iguals en drets i la discriminació salarial i d’oportunitats per raons de sexe o edat desapareguin definitivament. EL TREBALL, EL VALOR CENTRAL Finalment, enfront de qui segueixen apel·lant al mercat, vam reivindicar el paper del públic. Enfront dels quals propugnen la lògica del màxim benefici, oposem el treball digne com valor central del sistema econòmic. PER UN 1 DE MAIG DE MOBILITZACIÓ Esquerra Unida flama a tots els treballadors i treballadores, a tota la ciutadania a participar en els actes, concentracions i mobilitzacions convocades per CCOO i UGT. Esquerra Unida considera que aquest 1 de Maig ha de deixar clar que no estem disposats a acceptar una sortida de la crisi que no vagi a favor de la majoria social d’aquest país. Esquerra Unida flama a estendre i aprofundir la mobilització per una sortida social de la crisi, amb els següents continguts essencials: – Per l’ocupació i la millora dels salaris i les pensions – Per la garantia de protecció als desocupats – Per la defensa del sistema públic de pensions – Per la igualtat i la no discriminació – Per la salut i la seguretat en el treball – Pel suport a la creació d’ocupació i a l’economia productiva – Pel dret a l’habitatge – Per una sortida de la crisi favorable als treballadors
Podeu accedir al manifest en castellà fent clic al següent enllaç
Share This