CAYO LARA, MANUEL FUENTES I MANUEL CÁMARA DECLAREN AVUI DILLUNS DESPRÉS DE SER CITATS ARRAN D’UNA MÉS DE LA BATERIA DE QUERELLES DE FRANCISCO HERNANDO CONTRA ESQUERRA UNIDA

manolo_cayo_manuelEl coordinador federal d’Esquerra Unida, Cayo Lara, ha acudit a declarar avui dilluns 3 de maig al costat de l’actual alcalde de Seseña Manuel Fuentes i l’exsecretari d’Organització d’IU i membre de l’actual direcció d’Esquerra Unida Illes Balears, Manuel Cámara, en la qualitat d’imputats que atorga l’ordenament jurídic per al seu correcta defensa, després de ser citats pel jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid.

Davant aquesta citació, els dirigents d’IU donaran complerta resposta i mantindran el criteri de màxima transparència que sempre ha caracteritzat a totes les actuacions exercides per aquesta organització enfront de la reobertura d’una més de la bateria de querelles interposades contra Esquerra Unida pel constructor Francisco Hernando Contreras, més conegut en mitjans periodístics com ‘el Pocero’.

El constructor que ha aixecat una macrourbanització en un socarral als afores del casc històric de Seseña els acusa d’un suposat delicte de denúncia falsa comesa presumptament, segons ell, a partir de la denúncia presentada en 2006 per IU davant la Fiscalia Anticorrupció perquè s’investigués les circumstàncies en les quals es va aprovar la tramitació del PAU del Quiñón de Seseña, on ‘el Pocero’ pretenia construir inicialment prop de 13.500 habitatges.

Esquerra Unida ha assenyalat referent a això que “tota Esquerra Unida, contra la qual en realitat va dirigida aquesta enèsima acció judicial empresa per Hernando Contreras, protegeix als seus dirigents en la unànime certesa de la seva correcta actuació i pel compromís infrangible demostrat en l’esclariment i lluita contra qualsevol tipus de suposada corrupció, en la seva contrastada obstinació de col·laboració amb la Justícia i en la defensa dels interessos dels ciutadans arreu de l’Estat on es tingui representació”.

Segons IU “res podrà desviar a Esquerra Unida en la seva reivindicació i compliment d’una actuació ètica en la política, en un moment en el qual l’exercici d’allò públic no camina sobrat d’això. Seguirem defensant amb un escrupolós respecte a la Llei i als ciutadans que ens donen el seu suport als valors i principis democràtics en els quals creiem fermament”.

Arran de l’esmentada denúncia d’IU de 2006 davant la Fiscalia Anticorrupció, i després d’ocupar dos anys complets per a la seva tramitació, la Fiscalia va decidir presentar una denúncia contra l’exalcalde socialista de Seseña, José Luis Martín, pels suposats delictes de prevaricació, suborn i delicte contra la Hisenda Pública en relació amb l’aprovació del Quiñón, a l’haver trobat, entre altres indicis, “increments patrimonials injustificats”.

Va anar en aquest moment quan Francisco Hernando va decidir querellar-se contra Lara, Càmera i Fuentes –els dos primers ocupaven en aquesta data els càrrecs de coordinador general d’IU de Castella-la Manxa i responsable federal d’Organització, respectivament-, en una actuació que, segons fonts de l’equip jurídic d’IU “manca de fonament algun ja que Esquerra Unida es va limitar a posar en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció uns fets, complint així amb l’obligació que ha de caracteritzar a tota formació que representa a centenars de milers de ciutadans de demanar una investigació davant la presumpta comissió d’algun tipus de delicte, com finalment es va concretar”.

Cal recordar que aquesta mateixa querella que es torna a veure ara ja va ser sobreseguda per primera vegada a l’agost de 2008 pel mateix Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid. Llavors, aquesta instància judicial va considerar que Lara, Fuentes i Càmera s’havien limitat a “posar en coneixement del Ministeri Fiscal uns fets, sense imputació concreta i específica de conductes”, pel que era impossible d’interpretar la comissió de delicte algun de denúncia falsa.

‘El Pocero’ va recórrer aquesta decisió i l’Audiència Provincial de Madrid, després que el Ministeri Fiscal interessés de nou la desestimació del recurs, va acordar reobrir el procediment al gener de 2009. Segons les fonts jurídiques d’IU, “es va considerar simplement que la denúncia no es podria arxivar sense practicar cap diligència, el que ens duu a la situació actual i a la citació del dia 3”.

Aquestes mateixes fonts desmenteixen “tallantment la versió que s’ha fet circular en relació que amb aquestes decisions judicials els tribunals estiguin ‘certificant’ la incorrecta conducta dels dirigents d’IU. Simplement el que s’indica al jutjat d’instrucció és que practiqui unes mínimes diligències perquè es puguin explicar les parts, sense que es ratifiqui la comissió de delicte algun”.

D’aquesta forma, Esquerra Unida ha d’enfrontar-se de nou davant una de les més de 15 querelles presentades per Francisco Hernando contra diversos dels seus dirigents en els últims anys. Per posar un exemple, aquest mateix mes d’abril la Justícia va acordar rebutjar la vuitena denúncia del constructor, aquesta vegada contra l’alcalde de Seseña pel correcte exercici de les seves funcions en la gestió municipal d’aquesta localitat toledana.

El passat mes de novembre els òrgans judicials van procedir d’igual manera al sobreseure la setena d’aquestes accions judicials del ‘Pocero’. En aquesta, una vegada més dirigida contra Manuel Fuentes, es va acusar falsament a l’alcalde de prevaricació i delicte mediambiental per aplicar estrictament la legislació urbanística i de medi ambient en el municipi.

D’aquesta forma, en menys d’un any ‘el Pocero’ ha vist com la Justícia deixava en evidència fins a en quatre ocasions la seva “obsessiva persecució” contra l’alcalde d’IU, tal com van motivar els seus advocats en un dels escrits de petició de sobreseïment finalment estimat pel jutge en un d’aquests casos.

Aquestes últimes querelles fallides del constructor de la polèmica urbanització del ‘Quiñón’ buscaven que Manuel Fuentes fora apartat del seu càrrec i condemnat, objectius per als quals no es va dubtar en acusar-li successivament de delictes tan diveros com prevaricació, estafa, contra l’ordenació del territori o de caràcter mediambiental.

Share This