El portaveu d’EAiV-EU, Albert Aguilera, ha manifestat les condolències de la formació per ‘la mort d’un gran escriptor, un home compromés amb els més desfavorits, un bon comunista que mai va deixar de lluitar per canviar el món’.

Només conéixer la notícia de la mort de l’escriptor portugués, Aguilera ha manifestat el reconeixement de tota Esquerra Unida als ‘valors literaris i humans de José Saramago, camarada i company de tots els qui lluitem per aconseguir un món millor. La seva obra i la seva militància seran sempre un exemple per a les futures generacions’, assenyala Albert Aguilera.
Per altra banda, la Secretaria de Política Municipal d’EAiV-EU promourà la presentació de mocions a totes les institucions instant el reconeixement públic de la figura de José Saramago. Concretament, Esquerra Alternativa i Verda-Esquerra Unida proposarà que es posi el seu nom a una plaça o carrer, ‘en record d’un portugués universal que mai va deixar de creure en els valors de la justícia, la llibertat i la solidaritat’.

MOCIÓ HOMENATGE A JOSÉ SARAMAGO        

L’escriptor portuguès José Saramago, Premi Nobel de Literatura 1998, va morir el passat 18 de juny als 87 anys en el municipi de Ties, Lanzarote.   

Saramago, intel·lectual que sempre va defensar el que creia més just, compromès amb els més desfavorits, mai va deixar de creure en els valors de la justícia, la llibertat i la solidaritat.        

Home coherent en la seva forma d’escriure i de pensar, per això deien d’ell que “escrivia com era”, ha estat i és un referent de les generacions més joves. I ho va aconseguir no solament mitjançant la literatura sinó també amb el compromís per les causes justes.

Militant comunista des de la clandestinitat, va lluitar contra la dictadura d’Antonio Salazar i va participar en la revolució dels clavells que va dur la democràcia a Portugal.

Vivia a Lanzarote des que el govern portuguès va vetar la seva obra L’evangeli segons Jesucrist. Crític amb la societat actual i amb les desigualtats, sempre va estar al costat dels més febles: va denunciar la guerra de L’Iraq, va protegir a l’activista saharaui Aminatu Haidar en la vaga de fam en l’aeroport de Lanzarote, va defensar el poble palestí, però, sobretot, va defensar els drets humans.      

La seva mort suposa una gran pèrdua per la literatura i en general per al món de la cultura.

ACORDS:

1 . L’Ajuntament de…………………………..fa un reconeixement a la figura de l’escriptor José Saramago, tant per la seva obra literària com pel seu compromís polític i social.

2 . El Ple aprova la designació d’un carrer/plaça en homenatge a la memòria de José Saramago.

3 . Donar trasllat d’aquest acord a l’Ajuntament de Ties perquè ho traslladi a la família de l’escriptor.

CAYO LARA ‘LA LLUM QUE SARAMAGO VA SABER LLANÇAR SOBRE LA CEGUESA D’UNA SOCIETAT EGOISTA HA DE SERVIR-NOS A TOTS DE GUIA PER A LLUITAR AMB MODÈSTIA I CONSTÀNCIA DES DE L’ESQUERRA COMPROMESA, COM ELL, PER UN MÓN MÉS JUST I IGUALITARI’
El coordinador federal d’Esquerra Unida, Cayo Lara, vol traslladar en nom de tota l’organització “el profund sentiment de dolor, serè i plàcid, tal com ens han indicat que ha estat la seva mort, al costat de la nostra profunda admiració a la seva persona, la seva obra i el seu compromís polític i social” per la defunció als 87 anys de l’escriptor portuguès i premio Nobel de Literatura, José Saramago.


“La llum que va saber llançar –valora Lara- sobre la ceguesa d’una societat cruel i egoista, tal com va denunciar en el seu irrepetible ‘Assaig sobre la ceguesa’, ha de servir-nos a tots de guia en aquests durs temps de crisis que vivim per a lluitar amb modèstia i constància des de l’esquerra compromesa, igual que va fer Saramago tota la seva vida, per un món més just, igualitari i humà”.

El màxim responsable d’IU destaca “la inesgotable i admirable mostra de resistència, superació i aprenentatge que ens llega. Igual que nosaltres, va sofrir les injustícies i la duresa d’una dictadura, la de Salazar, que va unir a Portugal i a Espanya en l’esperança per un futur de llibertat i democràcia. Amb ell es va un dels ponts més sòlids que s’ha tendit mai de forma natural i sincera entre els dos països, passant per sobre de desencontres i ignoràncies premeditades”.

Cayo Lara considera que “el seu origen molt humil, les dificultats per a poder estudiar, els seus primers treballs com serraller, el seu aprenentatge modest i autodidacta de la literatura, com va saber afrontar la censura política a la seva obra i com va gestionar amb senzillesa i orgull el seu èxit literari mundial suposen un exemple en el qual tots ens hauríem de mirar”.

El coordinador d’IU assenyala que “no podré oblidar el clar i precisa anàlisi de la situació política i econòmica actual que em va transmetre i vam poder compartir durant les dues hores de la trobada que vam mantenir en la seva casa de Madrid el passat desembre, en companyia de la seva inseparable companya Pilar del Río. La indignació que tenia per la situació que travessava llavors Aminetu Haidar, a la qual ambdós vam poder visitar en la seva lluita en l’aeroport de Lanzarote, la sabia acompanyar amb una profunda i irreductible esperança perquè, al final, injustícies com aquesta que sofrixen molts pobles del món tinguin el final adequat que mereixen”.

“Enfront de tots els ‘cains’ que hi ha en el món, per l’exemple i els ensenyaments que ens llega Saramago tenim tots molt més clar que cap d’ells assolirà doblegar la voluntat de cap persona ni cap societat que respongui unida als atacs i injustícies que se’ns vulguin imposar. Ell va saber com fer-ho i nosaltres hem de continuar-lo”, explica Cayo Lara.

Després de conèixer la notícia, el Coordinador de Política Internacional d’Esquerra Unida ha destacat “el compromís de José Saramago amb el Partit Comunista Portuguès i la seva amistat amb els comunistes espanyols i amb Esquerra Unida”. Meyer ha recordat el seu compromís amb el poble: “Saramago va entendre la cultura com instrument al servei de la transformació social”.

“L’exemple de militància i de compromís de Saramago ens servirà en els temps tan complicats i difícils que s’aveïnen, d’una agressió sense precedents a les treballadores i els treballadors a Europa. Sense cap dubte, la força del pensament de Saramago, contrapunt enfront del pensament únic, ens servirà de gran ajuda en aquests temps difícils”, va concloure Willy Meyer.

Fes clic a la imatge de sota per llegir l’entrada a la WEB D’EU FEDERAL


El portaveu d’EAiV-EU, Albert Aguilera, ha manifestat les condolències de la formació per ‘la mort d’un gran escriptor, un home compromés amb els més desfavorits, un bon comunista que mai va deixar de lluitar per canviar el món’.

Només conéixer la notícia de la mort de l’escriptor portugués, Aguilera ha manifestat el reconeixement de tota Esquerra Unida als ‘valors literaris i humans de José Saramago, camarada i company de tots els qui lluitem per aconseguir un món millor. La seva obra i la seva militància seran sempre un exemple per a les futures generacions’, assenyala Albert Aguilera.
Per altra banda, la Secretaria de Política Municipal d’EAiV-EU promourà la presentació de mocions a totes les institucions instant el reconeixement públic de la figura de José Saramago. Concretament, Esquerra Alternativa i Verda-Esquerra Unida proposarà que es posi el seu nom a una plaça o carrer, ‘en record d’un portugués universal que mai va deixar de creure en els valors de la justícia, la llibertat i la solidaritat’.

MOCIÓ HOMENATGE A JOSÉ SARAMAGO        

L’escriptor portuguès José Saramago, Premi Nobel de Literatura 1998, va morir el passat 18 de juny als 87 anys en el municipi de Ties, Lanzarote.   

Saramago, intel·lectual que sempre va defensar el que creia més just, compromès amb els més desfavorits, mai va deixar de creure en els valors de la justícia, la llibertat i la solidaritat.        

Home coherent en la seva forma d’escriure i de pensar, per això deien d’ell que “escrivia com era”, ha estat i és un referent de les generacions més joves. I ho va aconseguir no solament mitjançant la literatura sinó també amb el compromís per les causes justes.

Militant comunista des de la clandestinitat, va lluitar contra la dictadura d’Antonio Salazar i va participar en la revolució dels clavells que va dur la democràcia a Portugal.

Vivia a Lanzarote des que el govern portuguès va vetar la seva obra L’evangeli segons Jesucrist. Crític amb la societat actual i amb les desigualtats, sempre va estar al costat dels més febles: va denunciar la guerra de L’Iraq, va protegir a l’activista saharaui Aminatu Haidar en la vaga de fam en l’aeroport de Lanzarote, va defensar el poble palestí, però, sobretot, va defensar els drets humans.      

La seva mort suposa una gran pèrdua per la literatura i en general per al món de la cultura.

ACORDS:

1 . L’Ajuntament de…………………………..fa un reconeixement a la figura de l’escriptor José Saramago, tant per la seva obra literària com pel seu compromís polític i social.

2 . El Ple aprova la designació d’un carrer/plaça en homenatge a la memòria de José Saramago.

3 . Donar trasllat d’aquest acord a l’Ajuntament de Ties perquè ho traslladi a la família de l’escriptor.

CAYO LARA ‘LA LLUM QUE SARAMAGO VA SABER LLANÇAR SOBRE LA CEGUESA D’UNA SOCIETAT EGOISTA HA DE SERVIR-NOS A TOTS DE GUIA PER A LLUITAR AMB MODÈSTIA I CONSTÀNCIA DES DE L’ESQUERRA COMPROMESA, COM ELL, PER UN MÓN MÉS JUST I IGUALITARI’
El coordinador federal d’Esquerra Unida, Cayo Lara, vol traslladar en nom de tota l’organització “el profund sentiment de dolor, serè i plàcid, tal com ens han indicat que ha estat la seva mort, al costat de la nostra profunda admiració a la seva persona, la seva obra i el seu compromís polític i social” per la defunció als 87 anys de l’escriptor portuguès i premio Nobel de Literatura, José Saramago.


“La llum que va saber llançar –valora Lara- sobre la ceguesa d’una societat cruel i egoista, tal com va denunciar en el seu irrepetible ‘Assaig sobre la ceguesa’, ha de servir-nos a tots de guia en aquests durs temps de crisis que vivim per a lluitar amb modèstia i constància des de l’esquerra compromesa, igual que va fer Saramago tota la seva vida, per un món més just, igualitari i humà”.

El màxim responsable d’IU destaca “la inesgotable i admirable mostra de resistència, superació i aprenentatge que ens llega. Igual que nosaltres, va sofrir les injustícies i la duresa d’una dictadura, la de Salazar, que va unir a Portugal i a Espanya en l’esperança per un futur de llibertat i democràcia. Amb ell es va un dels ponts més sòlids que s’ha tendit mai de forma natural i sincera entre els dos països, passant per sobre de desencontres i ignoràncies premeditades”.

Cayo Lara considera que “el seu origen molt humil, les dificultats per a poder estudiar, els seus primers treballs com serraller, el seu aprenentatge modest i autodidacta de la literatura, com va saber afrontar la censura política a la seva obra i com va gestionar amb senzillesa i orgull el seu èxit literari mundial suposen un exemple en el qual tots ens hauríem de mirar”.

El coordinador d’IU assenyala que “no podré oblidar el clar i precisa anàlisi de la situació política i econòmica actual que em va transmetre i vam poder compartir durant les dues hores de la trobada que vam mantenir en la seva casa de Madrid el passat desembre, en companyia de la seva inseparable companya Pilar del Río. La indignació que tenia per la situació que travessava llavors Aminetu Haidar, a la qual ambdós vam poder visitar en la seva lluita en l’aeroport de Lanzarote, la sabia acompanyar amb una profunda i irreductible esperança perquè, al final, injustícies com aquesta que sofrixen molts pobles del món tinguin el final adequat que mereixen”.

“Enfront de tots els ‘cains’ que hi ha en el món, per l’exemple i els ensenyaments que ens llega Saramago tenim tots molt més clar que cap d’ells assolirà doblegar la voluntat de cap persona ni cap societat que respongui unida als atacs i injustícies que se’ns vulguin imposar. Ell va saber com fer-ho i nosaltres hem de continuar-lo”, explica Cayo Lara.

Després de conèixer la notícia, el Coordinador de Política Internacional d’Esquerra Unida ha destacat “el compromís de José Saramago amb el Partit Comunista Portuguès i la seva amistat amb els comunistes espanyols i amb Esquerra Unida”. Meyer ha recordat el seu compromís amb el poble: “Saramago va entendre la cultura com instrument al servei de la transformació social”.

“L’exemple de militància i de compromís de Saramago ens servirà en els temps tan complicats i difícils que s’aveïnen, d’una agressió sense precedents a les treballadores i els treballadors a Europa. Sense cap dubte, la força del pensament de Saramago, contrapunt enfront del pensament únic, ens servirà de gran ajuda en aquests temps difícils”, va concloure Willy Meyer.

Fes clic a la imatge de sota per llegir l’entrada a la WEB D’EU FEDERAL


Share This