Eberhard Grosske, responsable federal de Política Municipal, senyala que “la polèmica i els continus canvis de l’Executiu de Rodríguez Zapatero sobre la capacitat d’endeutament dels ajuntaments són maniobres de distracció respecte al que importa als municipis: disposar de despesa corrent per afrontar les despeses socials agreujades per la crisi econòmica”.

El responsable federal de la secretaria de Política Municipal d’Izquierda Unida, Eberhard Grosske, ha exigit al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero “que transfereixi als ajuntaments 2.000 milions d’euros amb caràcter finalista i vinculats a la despesa social en 2011”.

Grosske fa pública aquesta exigència en nom d’IU després d’haver valorat l’última rectificació anunciada pel Govern central, a través de la seva vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, per permetre ara a les corporacions locals poder endeutar-se, encara que amb condicions, després de que el Consell de Ministres hagués prohibit fer-ho, primer a partir del 24 de maig, a més d’altra rectificació prèvia, des de l’1 de gener pròxim. IU es va oposar de forma rotunda llavors a aqueixes primeres mesures preses.

Izquierda Unida, encara que veu un avenç en aquesta darrera proposta, la considera “insuficient”, pel que estima que l’Executiu deu incrementar-la i avançar en la línia establerta fins ara.

Per Eberhard Grosske, “la polèmica y las contínues rectificacions del Govern sobre la capacitat d’endeutament dels ajuntaments són maniobres de distracció respecte a la qüestió important pels municipis i la ciutadania: disposar de manera efectiva de despesa corrent per fer front a les despeses socials agreujades per la crisis econòmica (serveis socials, dependència, treball, habitatge, immigració, joventut,…). Aquesta és la demanda real de les corporacions municipals i que necessiten els ciutadans i les ciutadanes”.

Per al responsable federal de Política Municipal, “permetre l’endeutament dels ajuntaments amb una situació financera més sanejada no suposi una millora real respecte anys anteriors”. “Això significa –detalla- deixar les coses como estaven a aquest terreny i, a més, només afecta al capítol d’inversions perquè la despesa social corrent no es pot finançar mitjançant deute”.

Grosske senyala que “el cert és que els ajuntaments afronten 2011 –el que serà el pitjor any de la crisi des de el punt de vista social- en pitjors condicions que 2010 ja que no disposaran del 20% del FEIL (Fons Estatal de Inversió Local) destinat a la despesa corrent. Per això, no s’entenen les declaracions del president de la FEMP a les que explica que la major capacitat de deute dels ajuntaments permetrà incrementar la despesa social”.

Share This