Per EU cap violència, ja sigui com a manifestació individual o col·lectiva (empresa, mitjà de comunicació, institució, etc) no ha de tenir cap tipus de complicitat, ni explicació o justificació, i a més haurà d’enfrontar-se a la força de la justícia social.

Esquerra Unida, davant del 25 de novembre, DIADA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE denunciam i condemnam totes les formes de violència exercida contra les dones, reiterant el nostre compromís amb l’eliminació d’aquesta lacra social de la nostra societat, i consideram la lluita per l’emancipació de la dona i la caiguda del sistema patriarco-capitalista com un dels nostres objectius definitoris.

Remarquem el caràcter internacional d’aquesta diada per també condemnar la lamentable situació de la dona al voltant del món a on pateix desigualtat, lapidacions, explotació sexual, mutilacions sexuals i altres humiliacions sota la fastigosa passivitat de estats i organitzacions supraestatals.

Un dels aspectes més cridaners de la violència contra les dones, són els assassinats a les mans de parelles o exparelles. Però la violència sexista va, desgraciadament, molt més allà del crim o de les pallisses. La intimidació psicològica, que massa homes exerceixen sobre les dones, és també una perspectiva violenta no tan tinguda en compte a l’hora d’analitzar el terror físic.

Però, a més, des de la nostra perspectiva feminista hem d’examinar la violència masclista de forma global com a estructura gairebé indissoluble que ens envaeix socialment. I diem que és una estructura perenne i permanent, perquè l’arbitrarietat institucional a l’hora d’abordar aquesta xacra, està carregada d’una parcialitat patriarcal, més o menys conscient, que permet la seva perdurabilitat.

Des d’Esquerra Unida i des del moviment feminista, venim denunciant que són els governs, l’Estat des de qualsevol àmbit territorial i de responsabilitat, els qui han de posar tots els mitjans polítics, personals, materials i econòmics per escometre de forma realment integral la violència de gènere.

Considerem que aquesta violència és la conseqüència més brutal de la desigualtat que pateixen les dones a la nostra societat, en la que les dones són agredides tant física, sexual, psicològica i econòmicament, no podent exercir així els drets fonamentals reconeguts a totes les persones en igualtat. Aquest fet no fa més que afeblir i restar legitimitat a la democràcia i a les institucions.

També s’ha destacar l’actual situació de crisi i les conseqüències que en matèria d’igualtat és deriven. En la seves condicions habituals de precarietat, i les mesures neo-liberals que el Govern Central adopta, la dona és la primera afectada pels símptomes de la crisi, caient en una situació total de desprotecció.

Tant a nivell estatal com autonòmic s’han aprovat mesures per combatre la violència de gènere, que a la vista del nombre de morts de dones, malauradament, s’han vist insuficients.

Considerem que cal un marc legislatiu i social que persegueixi qualsevol discriminació per raó de gènere, considerant-lo un veritable problema social, generant una consciència destinada a un canvi cultural que contribueixi a la igualtat de gènere i al reconeixement del dret a gaudir d’una vida lliure de violència.

Fins ara, les lleis engegades, tant a nivell estatal com a autonòmic, s’han demostrat ineficaços, no només perquè en la seva majoria estan configurades com a declaració d’intencions sense cap suport obligacional, sinó perquè a més, en encarar la violència de gènere des del punt de vista de les relacions “afectives”, deixen fora del marc legal gairebé tots els aspectes que formen el conjunt de violències que segueixen emparat discriminacions i injustícies cap a les dones. Per parlar del context espanyol, com a exemples, la tenaç invisibilització i exclusió de les dones del poder real, el manteniment estereotipat de rols, la discriminació salarial i laboral, la objetualització corporal, les discriminacions directes i indirectes, l’explotació i esclavitud sexual, etc.

Esquerra Unida va proposar fa temps un gran Pacte d’Estat entre totes les forces polítiques i socials, que encara mantenim, que es basés en el compromís d’aconseguir a tots els nivells, un acord que comprengués bàsicament la determinació de no avalar ni institucional ni socialment, cap manifestació de violència de gènere, combatent-la de totes maneres i amb tots els mitjans a l’abast. És a dir, aquest Pacte vindria a posar tots els mitjans necessaris perquè cap violència, ja sigui com a manifestació individual o col·lectiva (empresa, mitjà de comunicació, institució, etc) no tingués a partir d’aquest Pacte, no només cap tipus de complicitat, ni explicació o justificació, sinó que a més hagués d’enfrontar-se a la força de la justícia social.

És per tot això que Esquerra Unida Mallorca i Joves d’EU van ser presents a la ‘Cursa contra la violència de gènere’ del passat diumenge amb el lema ‘L’amor no és l’ òstia’ i es sumarà a la convocatòria de mobilització ciutadana de la Plataforma per la Igualtat prevista per demà dijous a les 20’00h a la Plaça Joan Carles I al Passeig del Born de Palma.

Dia 26, Esquerra de Menorca-EU assistirà a les 20h a l’Ajuntament de Maó a la xerrada de Miguel Angel Lladó, president de l’Associació Homes contra la violència masclista.

Finalment dir que des d’Esquerra Unida continuarem treballant per assolir els objectius del moviment feminista, i aquest 25 de novembre tornarem a recordar a totes les dones del món que pateixen l’alienació del patriarcat que no estan ni estaran mai soles.

Share This