dones_1Els passats 8 i 9 de desembre les companyes Elva Alonso, Conxa Calafat i Àgueda Tur varen representar a Esquerra Unida de les Illes Balears a la trobada organitzada pel Grup parlamentari Europeu de l’Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica GUE/NGL que tenia com a títol “Els drets de les dones a Europa i al món: estratègies necessàries per al progrés dels drets de les dones a l’agenda política”.

Aquesta trobada va començar amb un visita per la seu a Brussel·les del Parlament Europeu. A continuació, la delegació de dones d’IU es va reunir amb l’eurodiputat Willy Meyer qui va explicar les dificultats d’executar polítiques progressistes a Europa amb un context de crisi i un Parlament de dretes. A més, Meyer, posà en valor el poder comunicar les nostres alternatives a la crisi sense dependre dels mitjans d’Informació, com passa a alguns estats llatinoamericans.

Dia 9 va començar la pròpiament dita trobada de dones, on es varen arribar a les principals conclusions:

Les eurodiputades del GUE/NGL a la Comissió dels drets de la dona i de la igualtat dels gèneres varen lamentar que, tot i que s’aconsegueix l’aprovació de moltes mesures molt positives, l’execució depèn dels òrgans de govern de la UE.

La representant del Lobby Europeu de Dones va evidencià el canvi cap a un conservadurisme social i seva preocupació perquè s’arribi a pensar que les polítiques d’igualtat són un luxe del que podem prescindir en temps de crisi. Planteja que l’actual crisi de valors la igualtat de gènere és una necessitat democràtica.

La representant de Iniciativa Feminista Europea veu la crisi com el patriarcat oposat al poder feminista. Destaca la relació amb el militarisme i l’integrisme i el valor de la lluita feminista a favor del laïcisme i d’un nou concepte de pau i seguretat. Destaca que l’ofensiva contra els drets de les dones es posa de manifest quan es posen en dubte drets que fa 30 anys es consideraven irreversibles, com l’avortament. A més, recorda que els retalls als Serveis Públics dificulten l’accés de les dones a l’espai públic.

L’eurodiputada del GUE/NGL, Sabine Lösing, critica que les intervencions militars d’occident (per exemple a Orient Mitjà) no han servit per garantir els drets de les dones i que fins i tot, ha provocat l’augment de la prostitució i l’esclavatge sexual.

Mina Ahadi del Comité Internacional contra la Lapiadació considera que l’esquerra ha de rebutjar el relativisme cultural i es queixa de l’insuficient oposició de l’esquerra vers els règims integristes que no respecten els drets de les dones.

Fatma Mehdi, de les dones del Front Polisario, va denunciar la violència contra les dones que des del primer moment ha suposat l’ocupació marroquina.

Lubna Masarwa, del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular Palestina, va ser taxativa: sense la llibertat política de Palestina no hi poden haver drets de les dones, ni seguretat, ni possibilitat de dur una vida digna.

La coordinadora del grup d’eurodiputades del GUE/NGL a la Comissió dels drets de la dona i de la igualtat dels gèneres, Ilda Figueiredo, va plantejar la insuficiència de la tasca parlamentaria sense una acció de comunicació i conscienciació des de la base.


 

dones_2

Share This