En temps de crisi, la cultura ha de ser molt més que una vàlvula de fuita, un entreteniment per allunyar-nos una estona de la dura realitat. La cultura juga un paper molt important en la transformació social i és un element cohesionador de primer ordre. És un error retallar des de les institucions públiques i deixar, cada cop més, en mans de les grans multinacionals de l’oci, poc inclinades a tot el que no sigui ingressos a taquilla. També, des dels poders públics, s’ha de vetllar perquè la cultura no esdevingui elitista o un luxe del que quedin exclosos ciutadans i ciutadanes amb pocs recursos econòmics.

 

Els nous governs del PP just acaben d’entrar i ja han deixat ben clar per on van les seves intencions. Han tancat la direcció general de política lingüística quan encara queda molt per caminar perquè l’ús de les llengües al nostre territori estigui totalment normalitzat. Al Consell de Mallorca, cultura comparteix conselleria amb esports i vicepresidència, una barreja que la relegarà a categoria de tercera, com ja ha anunciat el conseller Joan Rotger: “Tienen mucho que ver. Ambas son una actividad humana y formativas, sobre todo si lo relacionamos con el deporte base”. De la cultura base, la que realment necessita tot el recolzament públic ja que és una inversió de futur no en parla, en canvi Fernando Gilet, regidor d’esports i cultura a Cort, ja avança la possibilitat de privatitzar teatres municipals.

 

Contradient el discurs de creació de feina, el PP està capficat, fort i no et moguis, en tancar la Ràdio i la Televisió de Mallorca, una empresa pública no deficitària i plural que supera el centenar de treballadors directes i totalment viable, sent una de les televisions públiques amb menys pressupost, propera i en català. A més de ser una excel·lent oportunitat per format tècnics en el sector audiovisual, o es que pretenen que la Mallorca Film Comission només vengui Mallorca com a un decorat i hagin de dur tots els tècnics de fora?

 

Des d’Esquerra Unida, entenem que la Cultura no ha de ser l’assignatura “maria” d’aquesta legislatura i que es fa necessari apostar de manera decidida, amb mitjans i recursos, per fer-la créixer, especialment la cultura base, ja que és una inversió de futur per al conjunt de la nostra societat i un dels nous jaciments de llocs de feina que hem d’explotar per lluitar contra l’atur i per diversificar la nostra economia.

Share This