mercat_municipal_08_nov_2011

 

Esquerra Unida ha elegit el mercat de Pere Garau per presentar les seves mesures per a la creació d’una banca pública que ajudi a reactivar l’economia. Segons el candidat al Congrés dels Diputats, Alejandro Aparicio Díaz, s’ha elegit aquest emplaçament per presentar aquestes mesures perquè són aquests els “mercats” en els que creu Esquerra Unida, els mercats de l’economia real i no els financers on l’especulació i el benefici deixen a les persones en segon termini.

Acompanyat de la candidata al Senat, Conxa Calafat, Alejandro ha presentat la proposta d’Esquerra Unida per a la creació d’una Banca Pública. Pel candidat d’Esquerra Unida al Congrés, es va confiar en que rescatant la banca privada, aquesta injectaria liquidesa en l’economia, però el que va passar és que varen continuar especul·lant i és aquest el motiu pel que demanam una Banca Pública al servei de la ciutadania en la que podem confiar i amb la que poguem governar l’economia pel benefici de la la gran majoria de ciutadans i ciutadanes.

Alejandro ha explicat que la Banca Pública que proposa Esquerra Unida es basaria en tres principis:
1) Que sigui socialment rendible i alhora eficient en la seva gestió per obtenir resultats positius, però que aquests beneficis no s’avantposin a l’interés social com ha fet la banca privada. 
2) Que la gestió exclogui operacions especulatives i qualsevol vinculació amb paradisos fiscals, apropant-se als principis de la banca ètica.
3) Que les prioritats dels seus recursos estiguin incorporats a un apartat de la Llei de Pressupostos.

El candidat d’EU ha detallat que la creació d’aquesta Banca Pública es duria a terme mitjançant:
– la nacionalització de les caixes d’estalvi, entitats que tenien un cert control públic però que ara s’han bancalitzat

– la recuperació de la Banca Pública Especialitzada (Banco de Crédito Hipotecario, Banco de Crédito Local, Banco Exterior); renacionalització de la Caja Postal de Ahorros i constitució a partir de l’ICO d’Agències Públiques d’Inversió a totes les CCAA sota el model de l’Institut Català de Finances.
– elsrescats a la banca privada s’han de correspondre amb paquets de capital de propietat estatal, amb el dret del control més exigent de les operacions i salaris dels directius, obeint al principi de “qui paga, mana”, i prohibint el repartiment de dividends o qualsevol altre tipus de complement.

Per Alejandro, les mesures que proposa Esquerra Unida en matèria de Banca Pública varen funcionar mentre que va existir i per això es va privatitzar. També ha volgut recordar que les entitats bancàries privades que han operat amb criteris ètics i no especulatius no han sofert l’impacte de la crisi com ho ha fet la banca més capitalista que va avantposar el negoci a les persones que ara està exprimint.

Share This