eu_menorca_101111

Els candidats d’Esquerra Unida de les Illes Balears al Congrés dels Diputats, Joan Miquel Gomila i Agueda Tur i el candidat al Senat per Menorca, Antoni Carrillos, han presentat avui a Maó les principals propostes del seu programa electoral en companyia del cap de llista al Congrés, Alejandro Aparicio Díaz.

El cap de llista al Congrés ha manifestat que “front a l’alternança del PP-PSOE, Izquierda Unida es presenta com l’alternativa a les retallades ineficients que han deixat un rastre d’atur i han agreujat la crisi” i ha recordat que a l’altre debat, el d’ahir a RTVE “es varen veure cinc partits i dues polítiques: el canvi que va defensar IU amb Gaspar Llamazares i la resta”.

Alejandro ha presentat el pla de xoc entre els anys 2012 i 2015 per crear 3 milions de llocs de feina al conjunt de l’Estat, dels quals uns 70.000 correspondrien a Balears i 7.000 a Menorca i ho justificat argumentant que “davant la paràlisi i la reticència del sector privat per a crear llocs de feina el sector públic s’ha de fer responsable de crear ocupació per estimular l’economia i amb la convicció de que aquesta aposta per l’economia real és fonamental, defensem aquest pla de xoc”.

Entrant en detall, les principals actuacions d’aquest pla són la creació de llocs de feina al sector forestal, a la rehabilitació d’habitatges per fer-los esdevenir energèticament més eficients i sostenibles, per reforçar l’Estat del Benestar (desenvolupar la Llei de Dependència, augmentar els professionals als camps de la sanitat pública i l’educació pública…) i en el suport a la contractació per a les pimes.

A la pregunta de com és paga aquesta inversió pública, el candidat al Congrés ha assegurat que hi ha diners de sobra, que això s’evidencia al veure com s’amplia la diferència entre els que més tenen i els que tenen menys i que per això és més necessària que mai una reforma fiscal perquè la captació de tributs augmenti i es pugui acabar amb l’actual dèficit.

Aquesta reformar fiscal, segons Alejandro, permetria el que ha passat durant la darrera dècada, que de mitjana hem rebaixat els impostos –a les rendes més altes- una mitjana de 22.800 milions d’euros anuals. “La reforma fiscal d’Izquierda Unida passa per lluitar contra el frau fiscal (estimat en un 23%) millorant la dotació tècnica i humana de l’Agència Tributària i canviant els procediments de treball, modificant la legislació de les SICAV i lluitar contra l’evasió fiscal als paradisos fiscals” ha explicat el cap de llista al Congrés, que ha afegit que “també es fa necessària una reforma en l’IRPF (que les declaracions compreses entre els 60.000 i els 120.000€ tributin al 45% i les superiors a 120.000€ tributin al 50%), la reforma de l’IVA per extendre el catàleg de productes del tipus superreduit (4%) per aliments i productes avui no inclosos –carn, peix fresc, la resta de cereals i farines, compreses ginecològiques o bolquers geriàtrics) i crear un tram d’IVA del 25% per als productes de luxes, un mercat que amb la crisi està a l’alça”.

Altres mesures que s’han explicat han estat la restauració de l’Impost de Patrimoni (a Balears es recaptarien 35 milions d’euros) l’eliminació del bitllet de 500€ que afavoreix la circulació dels diners negres i l’adopció de mesures de fiscalitat verda que es regeixin sobre el principi de “qui contamina, paga”.

Al torn de preguntes de la premsa, Alejandro ha explicat que la proposta de recuperar la Banca Pública és fonamental per injectar liquiditat a l’economia real donat que quan es va confiar en la banca privada, aquesta va fer servir els diners públics pels seus interessos. Per això, segons el candidat, crear una banca al servei de les persones esdevé important en temps de crisi i es faria a partir de la recuperació del control públic de les caixes d’estalvi, de la banca especialitzada pública que va existir (per exemple la Caja Postal de Ahorros) i que qualsevol operació de “rescat” de la banca privada ha d’anar acompanyada de la presa de control de la seva operativa i de la prohibició del repartiment dels diners públics en forma de dividends o de primes per els directius.

Share This