CULTURA-pancartaDesprés de llegir l’article de Maria Camps “Cultura de la perifèria o perifèria de la cultura”, hi vaig veure reflectits molts dels meus pensaments i, alhora, em va convidar a continuar meditant-hi. Una de les partides que més estan patint en les retallades actuals és la cultura. Sí que és cert que se senten veus a favor de l’educació i la sanitat però, aquesta conscienciació ha arribat de la mateixa forma a la cultura? El problema que trob és que la majoria dels polítics actuals veuen la cultura com un luxe, com una activitat d’oci més, no bàsica per a la societat i que com a tal, les institucions s’han d’oblidar d’ella i qui accedeixi a la cultura ha de ser aquell que se la pugui pagar. Com estan d’equivocats! És precisament ara, en temps de crisi, quan més hem de donar suport a la cultura.


Per sortir de la crisi, hi ha polítics que tan sols es fixen en els indicadors econòmics i deixen de banda altres indicadors com el cultural. Però la cultura també ens pot produir beneficis, tant a nivell personal com econòmic que ens ajudaran a sortir d’aquesta crisi. Com pot afectar la cultura al creixement econòmic? Na Maria Camps ja apuntava una raó: els productes culturals fets a Menorca poden servir per fer créixer el PIB de la nostra illa. I no tan sols “explotant-la” a casa, Menorca pot ser exportadora de cultura. Una gran part de la creació cultural que es realitza a l’illa té la qualitat suficient per ser exportada, tan sols l’etern problema del transport ens pot privar de ser competitius fora de l’illa (problema econòmic competència dels polítics i que no han sabut o no han volgut solucionar).


Però encara aniria més lluny. La cultura produeix beneficis “indirectes” a l’economia: Un dels grans problemes de les empreses del país és la falta de creativitat. Constantment, estem escoltant parlar de la necessària inversió en Recerca + Desenvolupament + Innovació (R+D+I). Precisament, les empreses que abans sortiran de la crisi seran les que desenvolupen productes i serveis nous. Qui són les persones més creatives de la societat? Sens dubte, els artistes. Donem l’oportunitat als nostres joves d’aprendre i de gaudir de les arts, segur que en molts d’ells despertarà el cuc de la creativitat i que serveix no tan sols per fer art, sinó per treballar, per pensar…. per viure.


I el més important, la cultura contribueix al desenvolupament intel·lectual de la persona, i per tant, també de la societat. Ens ajuda a formar-nos, a entendre el món en el que vivim, a pensar, a tenir criteri propi, a no caure en el “seguidisme” de masses a què ens veim arrossegats.


És per tot açò que crec que en temps de crisi, la cultura s’ha d’estalonar més, o,  precisament és per tot açò que en temps de crisi es retalla en cultura?


Hem de lluitar per a què la cultura sigui de debò un dret de tots, i que hi pugui accedir tothom, no hem de deixar que es converteixi en l’ús exclusiu d’una elit econòmica, perquè amb açò la única cosa que aconseguirem és augmentar les desigualtats socials que crea l’actual situació econòmica.


No ens deixem enganar. La cultura no és un luxe, ni és prescindible: és una necessitat!


Antoni Carrillos

Candidata al Senat per

Esquerra de Menorca – Esquerra Unida

Share This