pati_institut_menorquiEl mateix dia, els mitjans de comunicació menorquins ens ofereixen realitats ben preocupants: les acusacions d’amiguisme i de retallades en la Fundació de Discapacitats de Menorca, la revolta de la policia local davant les mesures preses pel Partit Popular, el malestar entre el personal de l’Ajuntament d’Alaior, la carta de l’Associació de Veïns de Cala en porter reclamant que el PP compleixi les seves promeses electorals, o la decisió de desmantellament de l’Institut Menorquí d’Estudis. Ens volem referir a aquesta darrera.

1.-  L’Institut Menorquí d’Estudis és una peça clau en el foment d ela investigació i la divulgació científica en totes les seves rames. La seva feina de 25 anys ha servit per a consolidar un procés positiu, tant pel que fa a la promoció de la investigació i l’estudi, com per la seva divulgació a través de diferents instruments, i sobretot que a crear vincles entre l’illa i aquells científics i professionals que treballen fora de Menorca.

2.- L’Institut Menorquí d’Estudis va celebrar fa pocs dies els 25 anys de la seva existència i tots els polítics presents van tenir paraules de reconeixement i suport, paraules que desdiu la realitat unes hores després. Com es pot parlar d’I+D+I, després de decisions que posen en perill el futur de la institució?

3.- La pèrdua de finançament de l’IME, per part del Consell Insular de Menorca ja va començar durant el mandat PSOE – PSM, de fet, ja a l’any passat es van deixar de convocar les beques d’investigació que tant havien ajudat.

4.- Les mesures ara anunciades agreugen encara més aquesta pèrdua de recursos per a poder complir amb la seva funció. Si s’han d’eliminar les beques d’investigació, la política de publicacions, el funcionament de l’OBSAM, la digitalització de legats, la possible desaparició de llocs de feina, quin serà el paper d’aquesta entitat?

5.- Ens temem que dintre de les intencions del Partit Popular hi covi la de fer desaparèixer l’Institut Menorquí d’Estudis, o almenys la de limitar la seva autonomia i fer-lo dependre més directament del Consell Insular. De cap manera ho podríem permetre, de cap manera, la comunitat científica pot perdre la seva autonomia i capacitat.

Share This