21_desembre_2011

Així mateix, demanarà la publicació del patrimoni de tots els membres de la Casa Reial i que es llevi el títol de Ducs de Palma al matrimoni Urdangarin-Borbón

Per a Esquerra Unida, l’anomenat cas Noos no és el fruit d’un comportament “poc honorable” – per utilitzar les paraules de la pròpia Casa Reial – del Sr. Iñaki Urdangarin. El cas Noos afecta de Ple a la Infanta Cristina des del moment que ella és copropietària de les empreses presumptament utilitzades per fabricar factures falses, fer frau fiscal i desviar els recursos d’una Fundació sense ànim de lucre a butxaques privades.

En segon lloc, el cas Noos posa en qüestió el concepte mateix de la Monarquia. A qualsevol sistema democràtic i republicà qualsevol símptoma de corrupció en la màxima representació de l’Estat pot esser neutralitzada per les urnes. A un sistema com el monàrquic on ens trobam amb qualcom tan antidemocràtic com són drets polítics vitalicis i hereditaris, els casos de corrupció no tenen un sistema natural de depuració i perverteixen necessàriament el funcionament institucional.

D’altra banda, hem de considerar que el cap  el Rei és irresponsable penalment segons l’article 56 de la Constitució, és a dir, ens trobam davant una persona per damunt de la llei i de la justícia i amb caràcter vitalici.

Per últim, EU valora positivament que el cas Noos hagi servit perquè surti endavant una proposta de molt de temps d’IU i que els partits majoritaris havien rebutjat sistemàticament: el fet que la Casa Reial es manifesti disposada a retre comptes de la utilització dels doblers públics que rep anualment amb càrrec als Pressuposts Generals de l’Estat. No obstant això, aquesta mesura és insuficient i el que EU demana és la publicació del patrimoni de tots els membres de la Casa Reial.

A partir d’aquestes consideracions,

1.-  EU traslladarà al grup parlamentari d’IU- La izquierda plural les següents iniciatives:

a) Obrir una comissió d’investigació sobre totes aquelles qüestions que no estan sotmeses a investigació judicial, és a dir, les relacions dels membres de la Família Reial amb institucions, fundacions o empreses que tenguin contractes o rebin subvencions de institucions públiques o de les seves empreses i/o organismes autònoms.

b) Instar la publicació del patrimoni particular de tots els membres de la família Reial i de la seva participació en activitats de caràcter empresarial.

c) Instar la reforma constitucional necessària per tal de limitar la irresponsabilitat del Rey a la seva activitat político-institucional.

d) Instar la desaparició del títol de Duc i Duquessa  de Palma.

2.- EU impulsarà a l’àmbit de les Illes Balears la campanya de recollida de signatures iniciada a http://www.izquierda-unida.es/node/9810 per demanar la publicació del patrimoni de la família Reial.

3.- EU impulsarà a Palma una campanya de recollida de signatures, paral·lela a l’anterior, per a demanar la desaparició del títol de Duc i Duquessa de Palma.

4.- Per últim, EU es compromet a redoblar els seus esforços en l’impuls polític i la conscienciació ciutadana per tal d’avançar el que és un fet ineluctable: l’adveniment de la III República Espanyola.

 

OBSERVACIONS, La roda de premsa a tengut lloc a les portes del Palau de l’Almudaina, a les fotos apareixen:
Manel Carmona, Coordinador d’EUIB

Miquel Mascaró, responsable de memòria i república d’EUIB
Sebastiano Rossi, membre de la direcció d’EUIB

Share This