son_reus_incineradoraPel que sembla i  sense voler,  el Consell de Mallorca,  pot actuar en contra de la reducció, la recuperació i el reciclatge de residus

Proposen implantar a partir del 1 de gener de 2013,  una “tarifa plana” d’incineració de residus,  igual per a tots els domicilis i empreses de Mallorca,  sense tenir en compte si els municipis reciclen molt o poc o gens.

La proposta va clarament en perjudici dels municipis que s’han esforçat durant els darrers anys per fer-ho bé i en contra de la Directiva Europea de qui contamina paga.

Tots els habitatges de Mallorca,  pagaran la mateixa taxa d’incineració,  en funció del seu valor estimat.   Pagaran per igual els domicilis dels municipis que incineren el
80% dels seus residus, que els domicilis dels municipis que amb molt d’esforç han aconseguit reduir fins al 30%  la seva fracció d’incineració.

Es veu que la força que té  TIRME i els 90 milions d’euros que l’hi deuen entre tots els Ajuntaments,  a resultes d’haver incinerat els seus residus,  pesen massa.

En el Consell sols veuen la possibilitat de poder pagar a TIRME si es fan càrrec de cobrar directament la taxa d’incineració, a les empreses i als domicilis particulars.

Es necessària una taxa d’incineració justa, que afavoreixi la recuperació i el reciclatge dels residus, que generi llocs de treball i que els domicilis i les empreses paguin en funció del rebuig que generen.

Si ja resulta molt complicat per els Ajuntaments fer pagar més als que més residus generen i poder aplicar una taxa justa dins l’àmbit municipal,  a l’hora d’implantar una taxa a l’àmbit de tot Mallorca,  l’esforç ha de ser molt gran.

Tal com plantegen des del Consell,  bonificar  als Ajuntaments dels pobles que més reciclen,  no serveix per a dissuadir de les males pràctiques a les empreses i els domicilis particulars que generen més rebuig.

Una taxa d’incineració a l’àmbit de tot Mallorca, ha de partir del consens amb els municipis que més reciclen i fer totes les excepcions necessàries a fi de permetre que els
Ajuntaments puguin mantenir el control o una part important del control sobre les taxes,  per poder afavorir les bones pràctiques i seguir potenciant la recuperació i el reciclatge dels residus.

Per TIRME i les empreses que la conformen (IBERDROLA, DRAGADOS, ENDESA, ….)  resulta que la incineradora de Son Reus no crema abastament i rendeix  poc per amortitzar la desmesurada inversió que hi han fet. Per anar bé necessiten moltes més tones de rebuig per cremar i si no les poden importar de fora de Mallorca,  han d’influir,  actuar o pressionar com sigui,  per tal de minorar l’augment progressiu del reciclatge que hi ha a Mallorca.

Al Consell de Mallorca,  el que realment l’hi hauria de preocupar,  es que Mallorca sigui sostenible,  potenciar la recuperació i el reciclatge,  afavorir la creació de llocs de feina i  acabar amb l’abús innecessari d’incinerar la major part dels nostres residus.

Guillem Ramis
Regidor de Medi Ambient
Ajuntament de Santa Maria del Camí

Share This