L’etapa més negre de la corrupció a Balears davant l’Audiència

Encara queda pendent la investigació de les autovies d’Eivissa

jaume_matas_judiciAquest dilluns comença a l’audiència Provincial el primer judici contra Jaume Matas pel conegut com a Cas Palma Arena. Aquest judici ha de ser l’inici de l’assumpció de responsabilitats penals per part del que fora president de Balears i del PP en la legislatura 2003-2007, una etapa en la que la corrupció, sempre present en la política balear, va ser present a tota la política autonòmica.

Poc després es seguirà en la resta de casos vinculats al Palma Arena i el judici contra el responsable màxim de l’espoli de la conselleria de Comerç, José Juan Cardona i molts d’altres.

Resulta sorprenent en aquest moments veure la solitud absoluta de l’expresident Matas, que va “regnar” la legislatura amb una autèntica cort d’aduladors que formaven part del seu govern i de la direcció del PP i que mai qüestionaren les seves actuacions, en les que el favoritisme i el menyspreu més absolut de totes les normes legals era el més habitual. Tots ells foren, en alguna mesura, còmplices d’aquella situació i alguns l’aprofitaren, segons tots els indicis, per al benefici personal.

L’equip de Jaume Matas, en bona part ha quedat a l’ostracisme o s’han situat a la política lluny de les Illes, però cap d’ells, ni cap dels actuals dirigents del PP, han demanat disculpes per les seves actuacions ni s’han compromès a tornar els fons que tragueren de manera irregular de les arques públiques.

Esquerra Unida reclama que la justícia arribi a aclarir tota aqueta etapa negra, i que condemni conforme a la llei als autors de conductes penalment punibles, obligant-los a retornar tot allò que hagin malversat. No s’entendria que algú o alguns dels responsables dels casos de corrupció quedassin impunes per algun tecnicisme legal. No es pot repetir el que va passar en el cas Túnel de Sóller, en el que Gabriel Cañellas va quedar absolt per prescripció, tot i haver-se constatat el delicte comès per ell, i en el que el PP no va haver de tornar els 50 milions de pessetes que, segons acreditava la sentència, havien sostret en benefici propi.

Per últim, Esquerra Unida espera de la Fiscalia Anticorrupció, que tant bona feina està fent a Mallorca, tengui alguna mica de temps per repassar els expedients de les autovies d’Eivissa, que també es construïren a l’època de Jaume Matas, i que tenen tantes irregularitats o més que el Palma Arena.

Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera

Share This