Esquerra de Menorca denuncia que la supressió de 4t d’ESO, per ampliar un any més el Batxillerat, no només és una mesura segregadora sinó un nou pretext per a derivar més recursos públics a la privada concertada en detriment de la pública.

La proposta del ministre d’Educació, ja anunciada per Rajoy en el debat d’investidura, realment no suposa ampliar el Batxillerat, sinó reduir un curs l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), el que comporta la pèrdua d’un any d’educació obligatòria i romp així la seva finalitat essencial: garantir una formació bàsica comuna equiparable per a tota la població escolar.


aula_tipus_esoAquesta mesura suposa establir vies selectives de l’alumnat abans d’hora, ja que als quinze anys (si no abans) les i els adolescents hauran d’optar per cursar batxillerat (la via més reconeguda socialment), o fer un altre tipus de “curs-pont “(del qual encara no sabem res), que suposadament conduiria cap a algun cicle de grau mitjà d’FP, o cap a algun” itinerari escombraries “per enganxar, en el millor dels casos, amb programes d’iniciació professional (sense qualificació reconeguda en el món laboral), destinats a l’alumnat que presenti més dificultats o que, per un o altre motiu, tingui majors necessitats educatives.

Aquest enfocament de l’educació obligatòria és clarament segregador i suposa, com diu la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA), un abandó en la funció que ha de tenir l’escola de compensar les desigualtats individuals i col · lectives, pel fet reduir el nombre d’anys d’escolarització comú de tot l’alumnat.

D’altra banda, des d’EM denunciam també que aquesta mesura és un nou pretext per seguir derivant recursos públics cap a l’ensenyament privat, ja que encobreix una estratègia oculta per concertar tot el Batxillerat, encara que no sigui una etapa obligatòria. En efecte, amb aquesta proposta ministerial el primer curs de Batxillerat es cursaria com a últim any dels ensenyaments obligatoris, de manera que podria concertar “amb tot el dret”. D’aquesta manera s’obre la via perquè els següents dos cursos de batxillerat hagin de concertar també (encara que no es declarin obligatoris), per la qual cosa s’acabaria concertant l’etapa sencera, una vella aspiració de la patronal de l’ensenyament privat concertat, amb la qual el PP sembla coincidir plenament. Això suposaria derivar centenars de milions d’euros a la xarxa privada concertada, en detriment de l’educació pública, que està sent sotmesa a severs retallades pressupostàries, malgrat el notable increment del seu alumnat en els dos últims cursos.

EM adverteix també que aquesta mesura seria un nou atemptat contra la xarxa pública de centres educatius, que deixarien de rebre una part important de l’alumnat procedent de centres concertats, el que pot implicar a mig termini el tancament d’unitats o instituts sencers, al mateix temps que s’amplia l’ensenyament concertat, reforçant així la tendència dominant, aplicada pel PP allà on governa, de fer de l’educació pública una xarxa subsidiària, dirigida sobretot als sectors que compten amb menys recursos i que tenen majors necessitats educatives pel seu origen sociocultural.

Des d’EM, i el nostre grup parlamentari al Congrés dels Diputats, combatirem aquest tipus de polítiques per la seva atemptar contra la cohesió social, atès el seu caràcter elitista i segregador de l’alumnat i per reforçar les tendències privatitzadores del servei públic educatiu, únic garant del dret universal a la educació en condicions d’igualtat i democràcia.

Comissió Executiva d’Esquerra de Menorca – Esquerra Unida
Share This